SF Marinas flytande lösningar tar världen med storm 

Publicerad av

SF Marina har legat i framkant inom området för betongpontoner och vågbrytare i ett sekel. De är internationellt erkända för att tillhandahålla kunder skräddarsydda premiumhamnar och avancerade flytande lösningar över hela världen. Deras kunskap och erfarenhet har stått emot tidens tand och naturens kraft sedan 1918.

Från idé till färdig installation, från Arktis till tropikerna, har SF Marina levererat skräddarsydda premiumhamnar och avancerade flytande lösningar som motstår strömmar, tidvatten, vindar och vågor över hela världen. SF Marinas mest beställda lösningar är flytande betongpontoner och vågbrytare. 

    –Flytande betongbryggor är oslagbara för båthamnar och marinor. De följer med vattnets variation och gör det möjligt att enkelt gå iland och förtöja båten. Betongpontoner kopplas samman med starka vajerkopplingar och förankras till botten med hjälp av kätting och ankare eller pålar. För att skapa en lugn vågmiljö skyddar man oftast hamnen med en flytande vågbrytare. Vågbrytarna har vingar som ökar djupgåendet och vågdämpningen, säger Lina Odhe, senior brand manager på SF Marina Group.

Kajen i Skärhamn, världens bredaste flytande vågbrytare
Lina Odhe

Innovativt material

Pontonen består vanligtvis av cellplast (EPS), betong och armeringsjärn i stål men efter ett par års utveckling har SF Marina fått patent på en tillverkningsmetod med basalt som armering. Basalt är vulkanisk sten som är segt, starkare än stål och har högre draghållfasthet. I och med att pontonerna och vågbrytarna finns i marina miljöer passar basalt utmärkt eftersom det är naturligt resistent mot alkali, rost och syror. SF Marina har två olika produktlinjer baserade på denna nya, patenterade teknologi, SF Marina ProDock och SF Marina X-line.

     –Basalt ökar pontonens livslängd ytterligare som normalt sett är cirka 50 år. Pontonen har många användningsområden. Vi har gjort större pontoner för fiskefartyg och bogserbåtar och vi kan se att efterfrågan inom industrihamnar ökar. Vi har även tillverkat flytande plattformar till byggnader som det nyligen öppnade hotellet Slottsholmen On Water i Västervik, elfärjelägen i Fredrikstad, pontoner med integrerade gångbara solceller och flytande kajakklubbhus, berättar Lina. 

Världens bredaste vågbrytare

En av SF Marinas bredaste vågbrytare har de installerat i Skärhamn på Tjörn, som är deras hemmaplan och där deras huvudfabrik ligger. Vågbrytaren är tio meter bred vilket gör den till den bredaste vågbrytaren i världen. I samarbete med Chalmers har SF Marina undersökt mätningarna på vågdämpningen innanför och utanför för att få fram teoretiska data. Innovation är a och o för SF Marina för att driva utvecklingen framåt med avseende på prestanda och hållbarhet.  

    –De senaste 1,5 åren har vi bl. a. implementerat ett digitalt produktionssystem för att se om vi kan optimera produktionen ännu mer. Vi har oerhört kunnig och bra personal och vi har anställt många nyanlända för att få en mångkulturell arbetsplats som speglar vår verksamhet runt om i världen. När det är full säsong är vi upp mot 60 anställda i fabriken och 25–30 anställda på administrationen. Hela kompetensen är inhouse, vilket är en stor fördel, säger Lina. En annan digitalisering är utvecklingen och lanseringen av webshopen Bryggdelar.se där man kan handla båtbommar, pollare och belysningsstolpar.

Varje produkt SF Marina tillverkar är gjord för en specifik kund. De har inte produkter på lager utan alla ritningar är unika och skräddarsydda beroende på var och hur de ska användas. SF Marina har ett stort nätverk i världen: Norden, Europa, USA (som är en av SF Marinas huvudmarknader) Mellanöstern, Karibien, Mexiko, Thailand, Malaysia, Sydkorea och många fler. Det är både helägda och delägda dotterbolag, samt representanter som säljer eller tillverkar på licens. Lina berättar att från 2017 till 2018 dubblade SF Marina sin omsättning och utökade kapaciteten i deras fabrik på Tjörn från fyra produktionslinor till sex. 

    –Just nu får vi mycket förfrågningar. Vi upplevde att det blev ett större intresse för båthamnar och båtliv under pandemin. Många ville ”hemestra” eftersom de inte kunde resa utomlands på samma sätt som tidigare. Ett tillväxtområde som växer oerhört snabbt är superyacht marinorna där de stora båtarna ska få plats. Där har vi bl. a. byggt Pir 66 i Florida, säger Lina. Hon fortsätter: Varför så många köper från oss är för att vi har varit med i branschen länge och har ett bra rykte. Kunden känner att de köper ett förtroende och att vi håller vad vi lovar – våra pontoner eller vågbrytare är med dem hela vägen – ”även efter stormen”. 

Text: Isabelle ibérer

http://www.sfmarina.com