Träna längdskidåkning inomhus med Nordic SkiCrosser

Publicerad av

Som först i världen med att klara av alla tre åktekniker vid längdskidåkning har företaget Motiofy utvecklat Nordic SkiCrosser som är en fullfjädrad träningsmaskin som efterliknar längdskidåkning. Efter godkända patent i Europa och USA är Motiofy nu redo för att sälja maskinen på en global marknad.

När Patrik Lindström skulle åka Vasaloppet 2012 tränade han inför det med rullskidor varvat med joggning men rullskidor är tekniskt svåra, kräver bra underlag och förhållanden för att få optimal träning. Då kom han på den briljanta idéen att bygga en träningsutrustning som efterliknar rörelsemönstret vid längdskidåkning. Till en början var det ett hobbyprojekt men 2017 startades Motiofy, där Motio kommer från engelskans ”motion” som betyder rörelse. Sedan dess har Patrik haft kontakt med längdskidtränare, elitskidåkare och elitidrottare som alla har provat maskinen som fick namnet Nordic SkiCrosser.

    –Det har varit en lång resa men tanken är att Nordic SkiCrosser fungerar som en crosstrainer fast den är optimerad för att likna klassisk längdskidåkning. Man får med sig hela rörelsemönstret. Den är först i världen med att klara av alla tre åktekniker: stakning, stakning med frånskjut samt diagonal och den har även fått godkända patent i Europa och USA, berättar Patrik. 

Patrik Lindström

Med Nordic SkiCrosser får du balans, koordination och tajming. Tränare vid Sollefteå skidgymnasium har testat maskinen och säger att ”rörelsemönstret i maskinen inkluderar även benen vilket gör att hela kroppen får arbeta och ger därmed vid stakning en teknik väldigt likt skidåkning på snö. Maskinen ger en framåtrörelse vilket gör att åkaren kan inta en naturligt framåtlutande träningsposition. Den ger också möjlighet till diagonal åkning, vilket ger en bra träning och möjlighet till variation”. 

Patrik berättar att Anders Södergren, som är en tidigare OS guldmedaljör i längdskidåkning beskriver att ”Nordic SkiCrosser får med stabiliteten, balansen och att maskinen är väldigt likt skidåkning och perfekt träning inför exempelvis vasalopp eller skidsemester”

    –Det blir en bra och effektiv helkroppsträning. Blir du trött i armarna kan du jobba mer med benen, och vice versa. Vi har även fått hjälp av studenterna på Mittuniversitetet som hjälpte oss att utveckla elektronik för vår display som kan visa distans, hastighet och kalorier, berättar Patrik. 

Patrik är utbildad civilingenjör i Bioteknik och har hittills drivit Motiofy vid sidan av sitt vanliga vanliga arbete som projektingenjör mot läkemedelsindustrin,  men framöver kommer det bli en nylansering av Nordic SkiCrosser och en helt ny hemsida. 

 – Jag sålde en maskin till Österrike häromveckan och priset på Nordic SkiCrosser ligger på 62.000 kr exkl moms. För det får du en världsunik produkt som är ”made in Sweden”. Maskinen går också att hyra eller leasa. Jag tänker ta in säljare som aktivt kommer att gå ut och demonstrera maskinen, ställa ut den och göra showrooms där folk får chansen att testa den. Fokuset blir också att nå ut till de platser där de inte har så mycket snö som tex södra Sverige. avslutar Patrik. Tanken är att växa organiskt men om rätt samarbetspartner dyker upp för att lansera produkten globalt kan det också vara av intresse.

Text: Isabelle Ibérer

http://www.motiofy.com