Profilen: BJELIN – Härdat trä blir framtidens självklara val av golv

Publicerad av

Hem ljuva hem. Golvet. Rummets största möbel! När man hör ordet golv så tänker nog de flesta på parkettgolvet. Kanske till och med klickgolvet. Men visste ni att det var Darko Pervan som är ägare av Välinge Innovation och försäljningsbolaget Bjelin som uppfann just klickgolvet? Med målet att bli störst på golv i världen vill nu Bjelin ändra på folks självklara val av parkettgolv till vackra härdade trägolv. Bjelins golv är hållbara och varje träd används till 100%. Inget går till spillo. 

Darko Pervan! Så lyder namnet på geniet, och visionären som på 90-talet tillsammans med sin son Tony Pervan utvecklade klickgolvet. Idag används tekniken av i stort sett de flesta golvtillverkare i världen. Där börjar hela framgångssagan. Företaget som Darko bildade då heter Välinge innovation AB. Darkos motivation och driv stannade dock inte vid patent på klickgolvet. Han ville bli störst i världen på golv och golvteknik. Därför startades även 2017 försäljningsbolaget Bjelin Sweden AB som idag är systerbolag till Välinge Innovation. 

Förr limmade man ihop golv vilket tog lång tid samt att man ofta fick anlita en professionell golvläggare. När klickgolvet uppfanns blev installationstiden kortare och man kunde själv som privatperson göra jobbet. 

    – Det har nog aldrig varit enklare att lägga golv än vad det är idag och tekniken har förädlats över åren med nya patent . Har man en man som är extremt innovativ i sitt tankesätt som Darko så fortsätter man med nya tekniker, säger Johan Larsson, försäljning och marknadschef på Bjelin.

2007 utvecklade Välinge ett nytt material av golv, gjort med pulverteknik .Tekniken kallas för Woodura® och är den nya generationens trägolv. Processen innebär att träytan pressas samman under hög värme med en träfiberskiva som bestrukits med en träpulverblandning. Därefter komprimeras den och träpulvret tränger in underifrån.Resultatet blir ett genuint trägolv som är många gånger mer slagtåligt och med samma varma träkänsla. 

    – Härdade trägolv är en uppdaterad version, både bättre och billigare än många parkettgolv. Efter  att Darko och hans team utvecklade Woodura®, visade dem det på mässor, och lade ner mycket tid och pengar för att det skulle bli klart för kunder att köpa golvet. Sedan startades Bjelin 2017. Vi är ett nytt kapitel i boken. Vi är unga som företag men en skara människor som har jobbat med golv i många år, säger Johan.

Fram till och med 2017 hade Välinge aldrig tillverkat golv. De var framgångsrika på licenser för klickgolvet men sålde aldrig golv förrän 2016 då de beslöt sig för att bygga en golvfabrik. Målet var enkelt , man ville bli ledande på golv i världen.

    –Vi är extremt unika , har världens expertis på golv och teknik och investerar mycket pengar i den nya tekniken varje år. Vi är en garant för nymodigheter och kvalitét men vi har också något som andra saknar och det är tillgång till träråvaran i Kroatien där våra andra fabriker ligger, säger Johan.

Darko förvärvade 2 st fabriker i Kroatien. Det land han själv kommer ifrån och är född i. Där tillverkas idag parkettgolv och fiskbensparkett i ek. De härdade trägolven görs i Skåne, i vackra Viken. I Kroatien idag är det ungefär 850 anställda och i Sverige cirka 40. Tillsammans med systerbolaget Välinge blir det 1150 anställda. Bjelin är väldigt kraftfullt. 

    –För att nå ut med det nya måste man också kunna erbjuda det gamla. Vår största konkurrent idag är inte ett företag utan det är traditionen. Golv är en sällanköpsvara , och köps för det mesta endast vid husköp eller renovering . När många väl gått in i tanken av att köpa golv så väljer folk gärna det samma. Men tekniker, material och framförallt miljön utvecklas. Idag är det jättestor brist på ek . Men vi har massor av ek. Bara fem kilometer från vår fabrik i Kroatien, vilket är en stor fördel för oss, berättar Johan .

När en ek skövlas så får en traditionell parkettgolvstillverkare ut ungefär en tredjedel av trädet som de kan göra golv av. Bjelin kan utnyttja eken till 100 %. De får ut 400 kvm golv på en ek, medans den gamla tekniken får bara ut 40 kvm golv av en ek. Och det är underbara nyheter för miljön. Detta innebär att man varje år tar mycket mindre trä ut ur skogarna än vad som växer upp, och eftersom träd av sämre kvalitet kontinuerligt gallras ut blir skogarna vackrare och vackrare för varje år de förvaltas på detta sätt. 

     – Sedan start har vi agerat ännu kraftfullare för att nå ut på marknaden , byggindustrin och byggvaruhandeln. Vi vill synas i marknadsföring med motivationen att folk ska se att vi är ambitiösa och seriösa. Vi måste satsa för vi är ett ganska ungt varumärke. Men däremot har coronakrisen inte påverkat byggvarukedjor eller oss, tvärtom, det har gått på högtryck när många permitterades eller satt i karantän hemma och då ville renovera sina hus istället, säger Johan.

Framtiden är ljus. Många är intresserade av att prova och testa Bjelins härdade trägolv och inser att det här är jättespännande.

    –Vårt mål är att ge människor ett hållbart och klimatpositivt alternativ. Idag är Härdade trägolv till och med billigare än parkettgolv i plank, men inte riktigt så billigt som trestavsparkett. På samma sätt som folk valde att gå från limmade golv till klickgolv, vilket tog ungefär 20 år, på samma sätt tar det nog tid att gå från parkettgolv till härdade trä golv, avslutar Johan.

Text: Isabelle Ibérer

http://www.bjelin.se