Yachting Sweden hjälper dig att landa drömjobbet på en superyacht 

Publicerad av

Följ med till fantastiska och exotiska platser genom att jobba på en superyacht. Yachting Swedens tre olika nivåer BAS, MELLAN och PREMIUM förbereder dig för ett jobb ombord på en privatägd superyacht. Deras tjänster inkluderar all information du behöver för att så snabbt och smidigt som möjligt få ditt första jobb ombord.

2011 vid det lugna vattnet utanför Maltas kust, mitt i segelbåtarnas mjuka svaj och måsarnas avlägsna rop, befann sig barndomsvännerna Helena Hammarström och Lisa Emlund. Deras ödesdigra beslut efter gymnasiet att ta sig till Malta skulle leda dem till ett möte och en värld som för alltid skulle förändra deras liv, superyachternas värld. 

Helena och Lisa var fascinerade av yachtlivet och gjorde allt de kunde för att ta reda på information om hur de kunde få jobb på en superyacht. Det var svårt att hitta information men efter många veckors sökande lyckades de på var sitt håll hitta jobb på var sin yacht. När de väl kom tillbaka till Sverige efter att ha jobbat flera år utomlands på superyachter över hela världen, ville de hjälpa andra svenskar att landa drömjobbet.

   –Vi hade känt oss ensamma många gånger. På den tiden fanns det inget svenskt nätverk. Det var det som gjorde att vi startade Yachting Sweden. Vi kände att vi kunde vara källan till information och verktyg för den som var nyfiken och ville ge sig in i branschen. Vi ville öppna upp möjligheten för fler svenskar att ta del av samma unika äventyr som vi hade gjort, berättar Helena.  

”En superyacht är lite som ett flytande, lyxigt hotell

Superyachter kan användas ungefär som en sommarstuga. Trots att antalet gäster ombord en superyacht (standard mellan 12-14 st) förblir detsamma oavsett yachtens storlek, så kan antalet i besättningen variera mycket. Yachter kan vara allt mellan 30 meter till 130 meter, och en mindre yacht kan ha cirka 7 personer i besättningen, medan en större yacht kan ha upp emot 40 personer. De vanligaste ingångspostitioner ombord en yacht är junior stewardess eller junior deckhand

   –Både jag och Lisa fick jobb som stewardesser. Då jobbar du på båtens interiör. Att jobba som stewardess innebär att du städar kabiner och alla övriga utrymmen, serverar, bäddar sängar, tvättar, tar hand om båten och alla gäster ombord, förklarar Helena.

Kommer du från en annan bransch kan du även få jobba med din kompetens i kombination med stewardess eller deckhandyrket. Några exempel på det är: Sjuksköterska/stewardess, Massör/stewardess, Florist/Stewardess, Nanny/Stewardess, Yoga instruktör/stewardess.På deckhandsidan brukar vanliga specialistområden vara snickare/deckhand, personlig tränare/deckhand, maskinist/deckhand. 

    – Det är ett flexibelt jobb på det sättet att du kan jobba permanent (tills du säger upp dig), en säsong, eller kortare kontrakt under en kortare period. Ingångslönen ligger på cirka 25000 – 30000 kronor, och på charteryachter har du dessutom möjlighet att få generösa summor med dricks adderat på din lön. Det kan bli så mycket som 30-100 000 kronor extra för en veckas charter, säger Helena. 

Introduktionskurs

Yachting Sweden har satt ihop tre olika digitala lösningar för dig som vill ta dig in i branschen: BAS, MELLAN och PREMIUM. Med information, verktyg och ett brett nätverk hjälper de dig att maxa dina chanser till ett första jobb ombord. De hjälper dig att skapa ett CV enligt branschstandard, och använder sitt breda kontaktnätverk för att underlätta för ditt jobbsökande. Genom guidning och mentorskap, säkerhetsställer dem att du får en trygg väg in i branschen.

Numera även rekrytering

2020 startade Helena och Lisa även Yachting Scandinavia där de jobbar med rekrytering. 

   –Hela poängen med det vi gör är att våra deltagare ska få jobb. Vi har nu avtal med 25 olika yachter som kontinuerligt anställer sin personal via oss. Vi ger dem de bästa förutsättningarna som maxar deras chanser till jobb helt enkelt, säger Helena. 

Helena tillägger att det är en väldigt speciell bransch och att den passar långt i från alla. 

    –Du måste tycka om livsstilen som det innebär att jobba på en superyacht och vara okej med att vara borta hemifrån i långa perioder. Det är ett äventyr och du vet inte vad som kan hända från vecka till vecka. Du måste vara ganska öppen, social och flexibel. Det är också en väldigt hierarkisk bransch att du måste vara beredd att släppa lite på kontrollen. Men känner du att detta är för dig och du är redo för ditt livs nästa äventyr så har du hittat helt rätt. Vi kan hjälpa dig hela vägen med det, avslutar Helena.

Text: Isabelle Ibérer

http://www.yachtingsweden.se

http://www.yachtingscandinavia.se