Att leva med diabetes

Publicerad av

Ett liv med diabetes, en livshotande sjukdom som drabbar allt fler, innebär en stor omställning för många, såväl den som drabbas, som för de anhöriga.

 Cirka 500 000 personer i Sverige har diabetes, uppger Diabetesförbundet. Av dessa har 85-90 procent diabetes typ 2. Det förekommer även ett stort mörkertal och uppskattningsvis så många som var tredje person med typ 2-diabetes är inte diagnostiserad. Man brukar säga att 4 procent av Sveriges befolkning har diabetes och siffran stiger stadigt. För att stoppa den negativa trenden krävs mer information och kunskap menar Peter Jihde, som efter att han fick beskedet om att han hade typ 1-diabetes kommit att bli en frontfigur i diabeteskampen.

Peter uppvisade för sju år sedan klassiska symptom på diabetes. Han drack och kissade mycket, var trött och hade dålig andedräkt. Han sökte vård för en ansiktsinfektion men vårdpersonalen tog även ett blodsockertest och efter det skickades han omedelbart till akuten. Beskedet följdes av några veckors nedstämdhet, men under en semesterresa med familjen kom insikten om att det trots allt skulle lösa sig. Trots att det för Peter innebar en ganska liten förändring i vardagen vad gällde fysisk aktivitet och kost, påminns han varje dag om hur komplicerat det är att leva med diabetes. 

     – Trots att jag tidigare levde hälsosamt måste jag nu vara än mer noggrann med maten. Jag äter fortfarande chips och pasta, men mycket mindre än tidigare och jag försöker äta de bästa kolhydrater jag kan hitta – långsamma med mycket fibrer. Men man kan aldrig släppa kontrollen. Gör man det kan det vara det sista man gör. Det är utmattande att hela tiden koncentrera sig på det, menar Peter. 

Tekniska framsteg har underlättat livet för personer med diabetes under senare år. Från att ha behövt sticka sig i fingrarna för att mäta blodsockret ständigt och jämt, har Peter nu en blodsockermätare fastsatt på armen.

Peter Jihde

    – Tekniskt har det hänt enormt mycket med hjälpmedlen för personer med diabetes. Nu ska alla med diabetes typ 1, och förhoppningsvis typ 2, få detta hjälpmedel. De pengar som går till detta kommer att sparas in genom att det kommer att krävas mindre vård för organskador orsakade av sjukdomen. För föräldrar till barn med diabetes är det oumbärligt att alltid kunna läsa av blodsockret i en app, säger Peter. 

Utvecklingen har kommit så långt att det nu finns halvautomatiska pumpar som kan dosera automatiskt vid höga blodsockervärden och stängas av vid låga blodsockervärden men det krävs fortfarande att användaren manuellt knappar in uppgifter i samband med måltid. I takt med att kostnaden för detta sjunker kommer allt fler att kunna ta del även av detta hjälpmedel.

Peter menar att acceptans inför sjukdomen gör det lättare att leva med den. Han vill att andra ska förstå vilket jobb som krävs varje dag för att man ska ha ett schysst liv med diabetes och att ingen ska behöva skämmas för sin sjukdom. Målet är även att bromsa den trend med allt fler unga typ-2 diabetiker som ökar runt om i världen

    – Diabetiker förtjänar respekt. Det är normalt att vara ledsen i början, men sen klarar vi vad som helst! Det är jobbigare att leva om man har diabetes, men det går. Utvecklingen går dock åt fel håll vad gäller antalet människor som får typ 2 diabetes. Den har vi en chans att förändra med bättre kost och mer motion. Det är något vi kämpar för!

Förutom en bok om livet med diabetes har Peter även varit med och startat Diabetesgalan som i år firar tre år. Han upplever att attityder mot och kunskapsnivå om diabetes har förbättrats i och med att man pratar om sjukdomen.  

    – När vi pratar om sjukdomen vågar och vill andra göra det i vardagen också. Stigmat bleknar. Kunskapen ökar. Sakta. 

        Skribent: Anna Bjärenäs

Peter Jihde, svensk programledare och sportjournalist. År 2012 drabbades Peter Jihde av diabetes typ-1 och verkar för att öka kunskapen om sjukdomen och berätta om personer som lever med diabetes situation. År 2016 utkom Jihde med boken Jihdes diabetes: en match för livet.