Hälsoprofilen Mårten vill öka kunskap och medvetenhet kring diabetes

Publicerad av

Mårten Nylén är stolt och engagerad ambassadör för stiftelsen Beat Diabetes, men många känner nog mer igen honom som hälsoentreprenören med leendet i fokus. Han är en av landets mest populära föreläsare när det kommer till att förbättra och optimera hälsa, vilket han såklart vill göra även för diabetiker.

Mårten brinner för hälsa i alla dess former, har ett gediget cv när det kommer till hälsoutveckling med kost, motion och hantering av stress och återhämtning. Bland annat har han synts som supertränaren i tv-programmet Biggest Loser, som programledare i Ninja Warrior och som träningsexpert i TV4 och Aftonbladet. Mårten kallas också stjärnornas tränare och har coachat kändiseliten till toppform i mer än två decennier, där den milslånga referenslistan innehåller namn som Will Smith, RedOne, Wyclef Jean, Joel Kinnaman, Darin, Veronica Maggio och Petter. 

Samarbetet med stiftelsen Beat Diabetes är något som ligger Mårten varmt om hjärtat. Beat Diabetes, som startades 2020, vill bidra till mer förståelse, kunskap och medvetenhet kring diabetes. Stiftelsen hjälper även andra stiftelser och organisationer att samla in pengar till forskning med målet att kunna bota diabetes. Idag lever ca 1,5 miljoner människor i Norden med diabetes, vilket innebär att de flesta har någon i sin närhet som lever med typ 1 eller typ 2 diabetes. 

”Tyvärr förknippar många sin diabetes med skam, vilket de inte ska göra. Det är viktigt att förstå att diabetes finns överallt och vem som helst kan drabbas. Det är inte som man trodde förut att det bara är överviktiga och de med dåliga levnadsvanor som får diabetes. Detta är något som vi verkligen vill lyfta”, säger Mårten.

Mårten berättar vidare att många inte vet om att typ 1 och typ 2 diabetes är två helt olika sjukdomar. Typ 1 diabetes är en autoimmun sjukdom som idag inte har något botemedel. Det handlar inte om att den drabbade har ätit ”fel” eller ”för mycket socker”, i dagsläget vet ingen varför man drabbas av diabetes typ 1, därför kan alla drabbas. Idag diagnostiseras i snitt tre barn och lika många vuxna i Sverige varje dag. De som drabbas av typ 1 diabetes behöver alltid ha med sig insulin, mätare och ha stenkoll på blodsockret, i resten av sitt liv.

”När min dotter drabbades av diabetes typ 1 kom det som en chock. Även om jag kan mycket om kost och träning insåg jag snabbt att jag inte hade någon kunskap om just diabetes och fick lära mig massor som jag trodde att jag redan hade koll på. Hela familjen påverkas när en familjemedlem får diabetes”, säger Mårten.

Typ 2 diabetes är annorlunda och kan i flera fall både förhindras och motverkas med motion och goda kostvanor. Skulle man få diabetes typ 2 kan sjukdomen förbättras avsevärt genom hälsosamma levnadsvanor. Mårten försöker dock uppmuntra alla med diabetes, både de med typ 1 och typ 2, att röra på sig regelbundet och sköta maten hyfsat, det handlar om att leva så bra man kan trots sjukdomen. Motion och goda kostvanor ger flera positiva effekter och Mårten är övertygad att det är bra för alla människor. Motion hjälper kroppens system och funktioner att fungera bättre. En person som har diabetes typ 2 kan exempelvis sänka sitt blodsocker med motion och bra kost.

Idag finns flera fantastiska hjälpmedel, exempelvis sensorer, insulinpumpar och appar som hjälper diabetikern att hålla koll på sin diabetes och bidrar ett mer normalt liv. Hjälpmedlen kan och behöver utvecklas ännu mer och det är något som Beat Diabetes stöttar. Beat Diabetes drivs av att finna ett botemedel och hoppas att de lyckas. Under tiden gör Mårten och de övriga i stiftelsen allt i sin makt för att öka kunskapen och förståelsen kring diabetes. De hjälper både forskning och människor framåt. 

Text: Cecilia Holm

Vill du veta mer om Mårten Nylén?

Besök http://www.martennylen.com

Instagram @martennylen

5 hälsotips för alla

1. Starta alltid med dig själv och dina förutsättningar och förmågor. Allt för många jämför sig med andra och utgår från vad man kunde tidigare i livet. 

2. Fyll på Må bra-kontot varje dag. Gör dagligen något som får dig att må bra. Hälsa är att få må bra inifrån och ut och kunna känna den där bra-känslan inuti.

3. Sätt fokus på det du kan göra framför det du inte kan. Världen är full av saker vi inte kan göra ogjorda eller ändra på, men samtidigt full av saker vi kan förändra, skapa och justera.

4. Rör på dig dagligen. Det är ett enkelt och fungerande sätt för alla att må lite bättre. Mer Må bra-hormoner helt enkelt.

5. Glöm inte bort att du är värdefull och alltid värd att må bra. Värderar vi oss själva bättre, hanterar vi oss själva bättre.