Ingen ska känna skam över sin diabetes

Publicerad av

Journalisten och programledaren Peter Jihde, som har haft diabetes typ 1 i snart tio år, är gärna en förebild för alla som har diabetes och han vill visa omvärlden att det inte är en sjukdom som måste döljas. En diabetiker är som vem som helst, skillnaden är att en diabetiker måste tillföra kroppen insulin och ha koll på sitt blodsocker.

Peter har stött på många som tycker det är väldigt jobbigt att visa öppet att de har diabetes. När han jobbade på Nyhetsmorgon var det många föräldrar som kontaktade honom för att be om råd angående deras barns diabetes. Föräldrarna berättade exempelvis att barnet inte ville ta sitt insulin i skolan eftersom andra barn sa att hen var äcklig. Andra barn struntade i sprutan för att de inte ville vara annorlunda. Peter mailade alla som hörde av sig för att ge stöd och råd, en del barn och föräldrar träffade han personligen, men detta blev alldeles för tidskrävande och ohållbart. Då startades @jihdesdiabetes på Instagram, där Peter under ett års tid tog en bild varje gång han tog en spruta. Han ville visa att det inte är något märkvärdigt att ta en insulinspruta oavsett var man än befinner sig. Fortfarande tar Peter ibland sprutor provocerande tydligt bara för att visa att det inte är något konstigt med det.

”En diabetiker måste kunna ta sitt insulin vart hon/han än befinner sig. Alla människor behöver andas för att överleva, på samma sätt behöver en diabetiker insulin för att överleva”, säger Peter.

”Av de som inte har någon anknytning till diabetes typ 1, har majoriteten ingen aning om hur sjukdomen är, så var det även för mig. När jag kom ut från läkaren och precis fått reda på att jag fått diabetes typ 1 skrev jag sms till min hustru ”det är diabetes, det blir okej” Så fick jag informationen från sjukvården och började googla själv och förstod allvaret i sjukdomen. Den är livslång, obotlig och dödar, och måste hanteras hela tiden. Livet blev jobbigare!”, fortsätter Peter.

Tufft mentalt

Den mentala biten är den jobbigaste för de flesta diabetiker förklarar Peter, att lära sig acceptera sjukdomen, att den alltid kommer att finnas där och att man aldrig blir riktigt klok på den. Oavsett hur noggrann en diabetiker är spelar sjukdomen spratt som gör att blodsockret blir för högt eller lågt. Man blir helt enkelt förbannad på sjukdomen ibland. Det viktigaste är dock att lära sig att göra det allra bästa, det kanske inte alltid blir perfekt, men nästa dag ger nya möjligheter att försöka göra det allra bästa igen. Det är en utmaning att ta rätt mängd insulin, men tack vare olika hjälpmedel kan diabetiker på ett enklare och mer finkalibrerat sätt få hjälp med doseringen.

Det föräldrar till barn som får diabetes typ 1 upplever skulle man nästan kunna kalla en tredje typ av diabetes. Den stress och oro de upplever för att barnet ska få för lågt blodsocker (och riskera att dö) är enorm. De måste se till att barnet får i sig rätt insulindos i förhållande till mängden mat, alltid ha druvsocker med sig, väcka barnet mitt i natten för socker och/eller insulin. Det tar tid att komma in i nya rutiner.

Ett tips från Peter är att man aldrig kan vara snäll nog mot en diabetiker med lågt blodsocker. Det låga blodsockret gör att hjärnan stänger av och det går inte att tänka klart. Det hjälper inte att bli arg och komma med förmaningar, de kommer inte att gå in hos diabetikern. Tänk så här:
”Var söt och ge något sött!”.

TV-gala Beat Diabetes – Fight for life

Måndagen den 14 november är det världsdiabetesdagen, en dag för att sätta fokus på alla de miljoner människor i världen som lever med diabetes. Faktum är att typ 2 diabetes är ansedd som en världsepedemi enligt WHO, och typ 1 är klassad som en av de svåraste sjukdomarna utanför sjukvården. För att sprida ytterligare kunskap om diabetes i ett större sammanhang, och därigenom minska skammen som många känner, sänds den unika TV-galan Beat Diabetes – Fight for life den 13 november och självklart är Peter en av programledarna. Förutom att uppmärksamma sjukdomen diabetes samlas det in pengar till diabetesforskning, som vill hitta en förklaring till varför man får diabetes samt ta fram ett botemedel. ”Ingen människa i världen ska känna skam för sin diabetes. Mänskligheten år 2022 borde förstå detta. Tillsammans ska vi ta bort stigmat för denna sjukdom och hjälpa forskningen framåt”.

Text: Cecilia Holm

Galan Beat Diabetes – kampen för livet sänds 13 november kl 19.00 i TV3 och Viaplay

Om Peter Jihde, (51 år) :

Jobbar med samhällsdokumentärer och sport på Viaplaygroup.

Bor utanför Sthlm tillsammans med hustru Karin och barnen Alice och Amanda.

Peter Jihdes bok om diabetes: 

Jihdes diabetes/Vår diabetes 

Instagram: @jihdesdiabetes