Kläder gjorda för dig

Publicerad av

Tailor Store är techbolaget som gör skräddarsydda kläder för män med en mer hållbar produktion. De är fast beslutna om att förändra branschen och sättet kläder tillverkas på. De vill inget hellre än att du ska vara med om upplevelsen av kläder där du känner dig lika välklädd som du ser ut, med minimal ansträngning.

Under tiden Magnus Loodberg läste till ingenjör och ekonom fick han en praktikplats på Sri Lanka sommaren 2003. Där jobbade han för en IT-konsultbyrå. Dag in och dag ut fick han bära skjortor på kontoret som var obekväma och som inte passade särskilt bra. Han bestämde sig för att gå till en skräddare och sy upp några skjortor som visade sig hade fantastisk kvalité och som satt perfekt. Med denna upplevelse i kroppen och nya idéer i sinnet återvände Magnus till Sverige och startade Tailor Store tillsammans med IT kompisen Mats-Ola och Nalin, VD för deras dotterbolag, på Sri Lanka.

Magnus Loodberg, vd

    –Både Mats-Ola och jag har en bakgrund från tekniksidan och kan egentligen inget om kläder. Vi var unga och naiva men det har gått otroligt bra. Tailor Store är ingen enkel affärsmodell men nu har vi byggt ett företag som visar att modellen fungerar. Vi levererar alltid välsittande kläder och vi har återkommande kunder som älskar oss. Det har alltid varit vårt största fokus att göra kunderna nöjda, berättar Magnus. 

Tailor Stores skräddarsydda kläder säljs endast via deras hemsida. Alla produkter är ”made to order” och det går att anpassa dem. De säljer skjortor, byxor, kavajer, kostymer, t-shirtar och pikéer. Ingenting finns i lager utan bara råvarorna, dvs tygerna.  

    –När kunderna beställer något av oss via vår sida får de gå igenom en måttagningsprocess där vi räknar ut måttet utifrån hur mycket man väger, hur lång man är och andra parametrar. Vi vänder oss bara till män för det är deras problem vi vill lösa, understryker Magnus. 

Tailor Store har digitaliserat flödet så när man lägger en order från Tailorstore.se finns den tillgänglig i ett utav deras två skrädderier i Sri Lanka så att de kan börja producera den direkt. 

    –Hela vår produktionsprocess är digitaliserad. Tillskärningen har vi automatiserat så när kunden lägger en order skapas ett mönster av alla delar från plagget och hur det ska se ut. Det går direkt in i en maskin som skär till detta mönster, sedan syr man ihop alla delar och sätter på knappar, det packas och skickas till kunden. Det tar ca två arbetsdagar att få igenom ett plagg från order till packning och det har vi jobbat hårt med för att åstadkomma, berättar Magnus. 

Tailor Stores huvudkontor ligger i Helsingborg där det i skrivande stund sitter över 20 anställda som andas och lever innovation och att tänka utanför den där fyrkantiga lådan. Deras dotterbolag på Sri Lanka har för närvarande över 500 anställda fördelade på två skrädderier i Alawwa och Maho. Det har blivit många resor för Magnus till Sri Lanka under åren och den senaste var för några veckor sedan. 

    –Det är som ett andra hem för mig, men det är så roligt. Tillväxten har sett god ut för oss efter Covid-19 pandemin. Vi har satsat bra, anställt och investerat, fått upp volymen och hittat nya kunder. Vi tror att det finns en stor marknad där ute och vi har bara skrapat på ytan. Trenderna pekar på mindre ”slit och släng” och mer hållbart mode i form av högkvalitativa plagg som håller längre, vilket är bra både för vår del och för miljön. ”Made to order” kommer att bli vanligare i framtiden. Det är ett mycket bättre alternativ än att köpa från hyllorna i butiken. Dels för miljön, dels för att du får något som passar. Vi har en passformsgaranti och vi garanterar en perfekt passform. Får man inte det så får man ett nytt plagg tills passformen är perfekt, berättar Magnus. 

Tailor Store är inte en ”hit and run” verksamhet utan de bygger långvariga relationer med kunderna. 

    –Det är lite svårare, det kräver lite fler beslut att ta från kundens sida men när man har kommit över den biten så är det värt det, avslutar Magnus.

Text: Isabelle Ibérer

http://www.tailorstore.se