Medarbetarskap är nyckeln till en trivsam arbetsmiljö

Publicerad av

Är du ibland rädd för att säga vad du tycker och tänker på din arbetsplats? Blir du irriterad på dina medarbetare? En glad och positiv stämning på arbetsplatsen är avgörande för både hälsa och prestationsförmågor. Sofie Bergqvist är internationell föreläsare och med företaget Kompetensstudion hjälper hon verksamheter med utbildningar och kurser inom medarbetarskap, vanligtvis på plats men nu digitalt.

Sofie har föreläst globalt i både USA, Sydamerika och Sverige inom fälten konflikthantering, interkulturell kommunikation och ledarskap. Hon har varit företagare och utvecklingsledare i Sao Paulo, Brasilien, i nitton år och har tränat företagsledare, politiker och tusentals anställda i medarbetarskap och kulturell kompetens. 

–Jag startade upp Kompetensstudion när jag flyttade hem från Sao Paolo, för drygt två år sedan. Jag föreläser om arbetsklimat och aktivt medarbetarskap, alltså om hur vi alla bidrar till stämningen på arbetsplatsen, berättar Sofie. 

Responsen har varit mycket bra, bara nu under våren har kurserna över 2000 deltagare. Det beror enligt Sofie på att intresset för medarbetarskapsfrågor har ökat. Många deltagare kommer från vård, skola och omsorg, men föreläsningarna vänder sig till alla arbetsplatser där samarbete är viktigt. 

–Här i Sverige kändes det rätt att börja med medarbetarskapsutbildningar. Svenska arbetsplatser har ofta en plattare organisation, med demokratiskt ledarskap, vilket innebär att vi också har ett högre medarbetaransvar. Vi kan alla bidra till ett bra arbetsklimat – eller dåligt!, säger Sofie.

Vanligtvis föreläser Sofie runt om i landet, men i dagsläget är alla kurserna online. För arbetsgrupper som inte kan sitta tillsammans finns även en inspelad version av föreläsningen ”Det vi irriterar oss på hos andra säger något om oss själva”. Den lite provocerande titeln refererar till en självkännedomsteknik som är användbar för att lära sig handskas med personer vi har svårt för. 

– Självreflektion är grunden till allt bra samarbete. Ställ dig frågan: Varför blir jag så irriterad på det här? Överreagerar jag, eller är det här något jag måste ta upp? Ibland måste vi ju helt enkelt ”gilla läget” på en arbetsplats. Alla kommer inte att göra uppgifterna eller bete sig precis som jag vill, förklarar Sofie. 

–I kursen går vi igenom härskartekniker och bland annat en som jag kallar för ”duktighetsmoralism”. Många känner igen den attityden från sin arbetsplats, och det handlar om en person som alltid vill framstå som kompetent och som på olika sätt får medarbetare att känna sig tillplattade och förminskade. Konsekvensen blir en tystnadskultur där man inte längre vågar tala om problem. Det är viktigt att bli medveten om de här attityderna så att de inte dominerar på arbetsplatsen. 

På slutet av kursen får de som vill göra ett självskattningstest på hur mycket de själva bidrar till en positiv stämning i sin arbetsgrupp, säger Sofie.

En annan föreläsning som Kompetensstudion anordnar under våren är ”Konflikträdsla och tryckt stämning – eller öppet och rakt arbetsklimat”. Sofie menar att hon ofta får frågan om svenskar är mer konflikträdda än andra, och att hon då brukar svara att ett visst mått av konflikträdsla är bra. Det får oss nämligen att tänka över situationen innan vi agerar. 

–Motståndet mot att säga något som kan såra tyder på att vi i grunden vill vara sams med människor i vår omgivning – och det är utgångspunkten för bra samarbete. En kommentar jag har hört ett flertal gånger på arbetsplatser är: ”Jag säger alltid rakt ut vad jag tycker och det är inte alltid så populärt”. Varför då? Jo, för ett öppet arbetsklimat betyder inte att vi kan säga vad som helst, när som helst. Då blir det bara en kritisk och otrevlig stämning. Ett öppet arbetsklimat är vänligt, positivt och tolerant. Rak är inte detsamma som ovänlig, avslutar Sofie.

Text: Isabelle Ibérer

http://www.kompetentsstudion.se