Innovativ livestreamingstjänst för politiska möten

Publicerad av

Med en lång erfarenhet av att livestreama politiska möten i Norge och Sverige hjälper Aventias plattform KommunTV regioner och organisationer att öppna upp för insyn i den politiska debatten och skapa ökad medborgardialog genom webbsända kommunfullmäktigemöten.

Att få ta del av din kommuns politik innebär så mycket mer än att rösta. Kommunfullmäktigemöten är offentliga och ska vara nåbart för invånare som även bor i små städer ute på landsbygden. Därför startades det norska företaget Aventia 2005. Aventia har byggt upp en plattform som levererar stabila streamingtjänster till både den privata och offentliga sektorn i Sverige och Norge. Med deras långa erfarenhet av streaming har de idag över 200 kommuner som sänder kommunfullmäktigemöten via Aventias KommunTV plattform.

    –Vi har skapat en lösning som inte kräver något externt produktionsbolag. Det har varit den stora succén i Norge där vi idag har 240 av 360 kommuner. Vi har tagit över en stor del av marknaden med vår lösning som kräver lite resurser av kommunen vilket innebär att deras kostnaderna är låga. I Sverige använder de flesta kommuner ett externt produktionsbolag som kan kosta mellan 6000-15000 kr per möte eller sändning, men det försöker vi ändra på och vi vill se att fler kommuner i Sverige kan överväga fördelarna och använda sig av Aventias livestreamingtjänster. Alla kommuner kan vara kunder hos oss, även små kommuner med exempelvis 900 invånare, för de har råd med oss, menar Kenneth Laumb, försäljnings- och marknadschef på Aventia.  

KommunTV är skapad för invånarna som står i fokus för att kunna ta del av all politik men även för politikerna som får chansen att främja sin egen politik vilket skapar en öppenhet och framförallt tillit och trygghet inför demokratin som står sig mycket stark både i Norge och Sverige.

    –Plattformen är en enkel ”plug and play” lösning och det är hela poängen. Det ska var enkelt! Vi levererar kompletta paket med kamerautrustning, mikrofoner och mjukvara till kommunerna. Men vår upplevelse när vi började leverera i Sverige var att många kommuner har gjort det till ett dyrt och krävande projekt för att de använder produktionsbolag och har stora kravspecfikationer. Till följd av detta tror kommunerna att livestreaming är en stor och resurskrävande uppgift men det är det inte och det behöver det inte vara, förklarar Kenneth. 

foto: Linda Varpe ( http://www.fotografvarpe.no )

Ägarna bakom Aventia är TV2 som är den största kommersiella TV-kanalen i Norge och det ger Aventia en unik möjlighet att driva innovation och utveckling framåt. Nyligen har Aventia lanserat möjligheten att rösta digitalt via mobiltelefon, Ipad eller datorn via KommunTV. Omröstningens resultat blir tillgängligt i realtid och framvisat på en skärm i salen samt ut till dem som följer sändningen via KommunTV. Andra smarta funktioner via plattformen är modul för talarlista, integration mot system för ärendehantering, självstyrd lösning, Facebook live integration och kapitalindelning i ärendelistan. 

   –Vår styrka är att vi har inhouse utvecklare. Vi gör allting själv och det är ofta våra kunder som driver fram vår utveckling vilket innebär en väldigt kort väg från en kunds behov till att utveckla något nytt. Det senaste vi håller på med är till exempel automatisk textning av videomaterial. Det är något som är högst relevant inför framtiden, berättar Kenneth.

Framöver tittar Aventia även på att eventuellt bredda deras marknad till Europa men fokuset just nu är på Sverige. Något som är väldigt aktuellt för företag inför framtiden som också Aventia erbjuder är CorporateTV där det går att ha sin egna TV-kanal med logo og design. Kenneth berättar att detta är en perfekt lösning till både internt och externt bruk, men även där med en liten teknisk utrustning och resurs. CorporateTV gör det enkelt att nå ut till alla, både professionellt och personligt och ger dig som företag ett övertag vid konkurrens om kunderna. 

    –Vi är den största leverantören i Stockholms regionen och levererar till Stockholms stad och flera kommuner runt om men vi vill få in fler samt mindre kommuner som kanske inte har råd att ha stora produktionsbolag och som inte har använt livestreaming som tjänst tidigare. Detta tillsammans med visionen i sikte om att öppna upp för ökad insyn i den politiska debatten och skapa större engagemang från medborgarna genom webbsända fullmäktigemöten, avslutar Kenneth. 

Text: Isabelle Ibérer

http://www.aventia.se