Finepart ”skär” in sig på den globala marknaden  

Publicerad av

Som världsledande inom mikrovattenskärning har företaget Finepart Sweden AB miniatyriserat den konventionella tekniken tiofalt genom sitt egenutvecklade skärsystem Finecut. Stora globala aktörer använder numera Fineparts system och fler har fått upp ögonen för den innovativa tekniken, som öppnat upp för framställning av nya komplexa geometrier i avancerade material.

Framtiden har aldrig sett så ljus ut! Säger Lars Darvall, vd på Finepart. Efter att ha sålt en tre-axlig Finecut WMC 500II maskin till företaget Inbrace i Kalifornien under juni 2020, en i april 2021 och nu har Inbrace beställt ytterligare fyra maskiner till ett värde av 14 miljoner SEK som skall levereras i slutet av kvartal 2, 2022.

       –Det har varit fantastiskt det senaste halvåret då vi har lyckats sälja substantiellt mer än vad vi har gjort historiskt sett. Affären med Inbrace är den största i Fineparts historia. Det känns som en ”fjäder i hatten” och är otroligt spännande! 2022 har börjat bra med  en stor skärorder på totalt 4,6 miljoner SEK där vi hjälper kunden att skära deras material samt två försäljningar av maskinsystem till USA och Irland på totalt knappt 8 miljoner SEK. Med denna försäljning 2022 har vi redan en orderstock för leverans under 2022 på ca 35 miljoner SEK, berättar Lars.

Finecutmaskinen är framtagen för att kunna hantera en mycket stor bredd av produkter som produceras globalt. Det är ett system inom mikroteknik där material skärs med ultrahög precision. Detta görs med en vattenjetstråle ner till 0,2 mm i diameter med en precision på ±2,5 mikrometer. Lars började i bolaget 2019 och är den första externa vd:n, med ett tydligt mål att öka tillväxten i företaget – det har han lyckats med.

       –Vår starka framgång hänger mycket ihop med vår satsning på digital marknadsföring och att vi har ändrat paketeringen av produkten, samt driver på med att få ut vårt budskap. Vi har fått fler att förstå vad det är vi verkligen gör och hur unikt det är. Det har varit fullt upp och det kommer att vara så framöver. Vi har många potentiella affärer på gång som vi hoppas kunna stänga under detta halvår, säger Lars.

Alla Fineparts intäktsströmmar genererar betydligt mer än vad de har gjort tidigare. Lars berättar att de ser kunder som har haft det besvärligt under Covid-19 perioden, men som nu börjar ta tag i sina projekt som skulle ha startats våren 2020.

    –Vi når ut bättre till potentiella kunder. När de kommer till oss idag vet de att vår teknik klarar av avancerade material och hög precision. Inbrace i Kalifornien är ett exempel på ett företag som använder sig av ett sådant material. De arbetar med minnesmetall som är extremt känslig för temperaturförändringar vilket gör att materialegenskaper kan ändra sig om värme tillförs. Eftersom vår metod med vattenjetskärning är kall, går det att skära med precision i den komplicerade strukturen, berättar Lars. 

Finepart är i hög grad ett innovativt företag med ursprung från Chalmersforskning där Christian Öjmertz, teknologie doktor i vattenskärsteknik grundade Finepart. Lars förklarar att företaget kontinuerligt arbetar med innovation på två sätt.

    –Dels vidareutvecklar vi vår produkt rent allmänt och utvecklar optioner som kunderna vill ha. Sedan har vi en patentportfölj där vi siktar på att ta ner vattenstrålen ytterligare ett steg, från 0,2 mm till 0,1 mm, och det gör att vi även kan komma åt ytterligare marknadssegment. Den innovationen är nästa generations skärsystem och det är ett långsiktigt projekt, avslutar Lars.

Finepart är ett publikt företag som handlas på Spotlight Stockmarket.

Text: Isabelle Iberer

http://www.finepart.com