På framtidens arbetsplats är människan i centrum

Publicerad av

Toyotas produktionsenheter ligger i framkant vad gäller automation och här är självkörande truckar och kollaborativa robotar redan verklighet. Framtiden pekar mot än mer automation – med människan i centrum. 

Toyota är idag en ganska traditionell verkstad med fokus på ordning och reda och framför allt säkerhet. Det ska vara säkert för alla att vistas på arbetsplatsen, oavsett vilken roll man har på företaget. Eftersom automation är något Toyota själva producerar ligger man också i framkant vad gäller automatiserade flöden i produktionen och här har vi bara sett början. 

– I framtiden kan vi dra nytta av teknikutvecklingen. Där ser vi att robotar kan ersätta mänskliga uppdrag inom uppgifter med lite högre risk eller där det föreligger risk för ergonomin, till exempel tunga lyft som robotarna istället kan utföra. Digitalisering och VR medför att operatörer kan träna innan de ställer sig i produktionslinjen och att de kan få digitala instruktioner innan de ska utföra åtgärder. Även våra interna transporter blir mer och mer automatiserade och våra manuellt körda produkter kommer i allt större utsträckning att ersättas av automatiserade fordon. De anställda kan på så sätt få mer stimulerande uppgifter, säger Mikael Fredriksson, ansvarig för production engineering på Toyota Material Handling.

Mikael Fredriksson

Säkerhet, kvalitet och kundfokus är A och O på Toyota och man strävar ständigt efter att kunden ska få en förstklassig produkt. Att automatiskt kontrollera produkterna och underlätta svåra moment för människan i produktionen är därför ett framtidsfokus. 

Hand i hand med automatiseringen går hållbarhetsfilosofin. Som produktionssajt är Toyota redan CO2-neutralt tack vare omställningar till biogas och grön el.

-Vi för dialog med våra speditörer för att få dem att ställa om till mer miljövänliga transporter, helst genom satsningar på bland annat biogas. Det tror vi är viktigt, inte bara för miljöns skull, utan även för vår möjlighet att attrahera framtidens medarbetare, eftersom miljömedvetenhet är en viktig parameter när de väljer arbetsgivare, säger Mikael Fredriksson.

Kollaborativa robotar kommer vi också att se mer av i framtiden. Vissa moment inom monteringen kommer att kunna stödjas av robotar som tar bort repetitiva uppgifter från medarbetarna och på så sätt underlättar deras arbete ergonomiskt. 

-Vi har redan tillsammans med våra robotleverantörer utvecklat system där roboten samverkar med människan till exempel vid tunga lyft. 

– Genom att använda hanteringsrobotar för tunga lyft slipper man också traverslyft, som är en säkerhetsrisk för medarbetarna. Roboten gör alltid likadant och utför alltid rörelsen korrekt. Självgående truckar är det samma sak med, de blir inte trötta på att utföra samma uppgift gång på gång och risker för misstag undviks. Vi har redan idag automatiska dragtruckar som går enligt tidtabell i produktionen. Allt detta underlättar logistiken och höjer säkerheten för medarbetarna i vardagen. Men som med all utveckling måste man fortfarande utgå ifrån vad människan och företaget har för behov, så att det blir någon nytta med utvecklingen, menar Mikael Fredriksson. 

Skribent: Anna Bjärenäs