Innovativa möjligheter med datorseendeteknik

Publicerad av

Visage Technologies kan göra det otänkbara med hjälp av datorseendeteknik. Genom kontinuerlig utveckling och förbättring av sin datorseendeprogramvara för ansiktsigenkänning, ansiktsanalys och ansiktsföljning levererar Visage Technologies världsledande lösningar och tjänster till kunder på en global marknad.

Tänk att kunna prova virtuellt hur ett par glasögon ser ut innan de köps eller bestämma vilket smink som passar bäst till din hudton. Det och mycket mer går att göra direkt i telefonen med den nyaste tekniken. Det finns många användningsområden för Visage Technologies datorseendeteknik.

Företaget grundades 2002 i Linköping av Jörgen Ahlberg och Igor S. Pandžić. Två ingenjörer/forskare som idag fortsätter att utbilda studenter inom området på universitet och institutioner runt om i världen. Fokuset från början låg på animering av ansikten och karaktärer och grundarna var även med och skapade den internationella standarden MPEG-4, som har en del för ansiktsanimering.

     – På den tiden fanns det inget stort kommersiellt värde i ansiktsanimering utan det var först när vi började inse att programvaran kunde användas till ansiktsföljning som Visage Technologies växte och många företag blev intresserade. Över åren har vi fått bra kontakter och nu jobbar vi med stora kunder som BMW, Scania, Skoda, Estee Lauder, McDonalds och Deutsche Telekom. Våra kunder återfinns inom olika branscher som använder sig av vår teknologi på diverse sätt, berättar Marcus Tamminen, försäljningschef på Visage Technologies.

Marcus Tamminen, försäljningschef Visage Technologies

Visage Technologies innovativa datorseendemjukvara består av tre olika delar. Ansiktsföljning, ansiktsigenkänning och ansiktsanalys. När det gäller ansiktsföljning detekteras och följs 99 punkter i ansiktet från antingen video eller foto för att därefter skapa en ansiktsmask som fungerar som ett rutnät. Med hjälp av den går det att lägga på olika filter. Men Marcus berättar att det kan finnas situationer då det inte behövs ansiktsföljning utan endast ansiktsigenkänning som till exempel åtkomst till ett rum eller för att räkna förbipasserande.

    – Vi samarbetar med en speciell affärsenhet inom fordonsindustrin som är ett område vi satsar stort på just nu. Där kan det handla om att använda vår programvara vid förarmonitorering i bilar för att detektera om föraren är trött eller om blicken inte är tillräckligt fokuserad på vägen. Vi levererar också vår teknik till system som detekterar temperaturen i ögonhålorna med hjälp av en omräkningsalgoritm. Det har till exempel blivit mycket aktuellt på flygplatser på grund av pandemin, berättar Marcus.  

Att prova smink virtuellt med hjälp av datorseendeteknik har växt exponentiellt den senaste tiden eftersom många stora företag som Facebook, Instagram och Snapchat erbjuder makeupfilter för sina användare via sociala medier. Men stora sminkföretag har också börjat använda tekniken i sina appar via e-handel för att uppnå den optimala digitala upplevelsen och få en ökad närvaro hos kunderna. Genom kameran i telefonen kan kunden prova ut makeup produkter i realtid som till exempel foundation, concealer, rouge, ögonskugga, mascara, läppstift och mycket mer vilket underlättar köpprocessen som i sin tur leder till ökad försäljning. Det blir även färre returer då kunden redan testat produkterna innan de levereras. Marcus berättar att användningsområdena är oändliga. Därför är visionen för Visage Technologies att bli världsledande inom datorseendeteknik och hela tiden leverera och utveckla state of the art teknologi.

    –Tillväxten ser bra ut i företaget. 2019 omsatte vi 40 miljoner och 2020 omsatte vi 57 miljoner. Tekniken finns på marknaden i nästan varje världsdel och jag tillsammans med tre kollegor hanterar försäljningen över alla kontinenter. Vi har stora kunder i Ryssland, vi har företag i USA och en hel del asiatiska bolag som handlar av oss i olika utsträckning. Har du en affärsidé där ansiktsföljning, ansiktsigenkänning eller ansiktsanalys behövs, kan du förverkliga det med hjälp av Visage Technologies teknologi, avslutar Marcus. 

Text: Isabelle Ibérer

Läs mer : http://www.visagetechnologies.com