Christer Olsson: Utvecklar ledarskapet tillsammans med andra-över tid

Publicerad av

Christer Olsson är coach och rådgivare till några av näringslivets främsta företagare, han är också en av Sveriges mest efterfrågade inspiratörer och föreläsare. Tidigt gjorde han en radikal karriär och tillhörde toppen av Svenskt näringsliv. Fokus låg på att prestera, leverera, tjäna och förtjäna, men han var inte lycklig och inombords skavde hela tiden känslan av att inte vara tillräckligt duktig. Till slut sa Christers dåvarande mentor till honom att det hela började bli lite löjligt och att han borde gå till en psykolog. Christer avfärdade det hela med att det minsann inte var något fel på honom. ”Det är just det som är ditt problem. Du begriper inte att det inte är något fel på dig, det är därför du ska gå dit”, sa mentorn. Christer fick en helt annan insikt och insåg även att det fanns många som tänkte precis som han gjort och började då jobba som coach och föreläsare. 

Christer säger att han ”aldrig tidigare i sitt liv har träffat så många människor som krånglar till så mycket, så ofta och så onödigt som nu”. Varför gör de det? Jo, för att de inte tror att de duger som de är. Den moderna människan tar sig inte tid att reflektera. Våra hjärnor blir konstant matade med information och problemlösning, men vi stannar aldrig upp och reflekterar. I tiotusen generationer har vi lärt av varandra från verkligheten. Det har vi slutat med idag. Informationen kommer från alla möjliga håll hela tiden. Vi tar in mer och mer men sitter aldrig ner och lär medvetet av vad som har hänt. Hjärnan lagrar all intressant information, men om du aldrig reflekterar över det så vet du en massa saker som du inte vet att du vet. Du själv ser bara den medvetna kunskapen, men hjärnan använder även den omedvetna kunskapen. Det gör att andra personer uppfattar dig som mer kapabel och självsäker än vad du själv uppfattar dig. Känslan av höga förväntningar som är svåra att leva upp till kommer”. Alla borde fråga sig ”Vad har jag lärt mig idag?” 

Sina egna reflektioner har Christer samlat i fem olika böcker där den senaste ger verktyg för att våga veckla ut sig, att se det autentiska jaget och frigöra omedveten potential. 

”Alla har en unik omedveten potential men du måste våga vara prövande och lärande, det är först då som du blir levande”, som Christer säger. 

Boken kan ses som ett ramverk för problemlösning, att läsa, lära ut och testa. Men förändring och lärande sker framförallt tillsammans med andra och över tid. Därför har han i sitt bolag Kandidata satt ihop en utbildning, eller snarare ett träningsläger där människor träffas från olika branscher med olika kunskaper och får lösa varandras problem tillsammans. Att lära av och med varandra med verkligheten som pedagogiskt verktyg, att verkligen kunna se att det är en fördel att ha olikheter i gruppen. Helt enkelt göra som vi gjorde förr, se det unika värdet i olikheter, därför säger Christer paradoxalt att framtida lösningar finns i det förflutna. Tillsammans med Bodil Jonasson, partner i Kandidata med bl.a. 20 år lång bakgrund från internationellt affärsmannaskap och coaching baserat på neuroscience, skapar de övningar baserade på det senaste från hjärnforskning och organisationslära. Teorier och modeller blandas med historier från verkligheten och deltagarna får själva reflektera och höra av andra hur problemet löstes.

Bra chefer skapar resultat genom andra. Mår de medansvariga bra och presterar de bra ger det ett bra resultat, det är självklart, men hur ser det ut hos er? En stor styrka hos framtida ledare kommer att vara att våga visa sig sårbar, och inte tro att de måste ha svaren på allt eller lösa problem själva. Problem löses bäst TILLSAMMANS. Fler tänker bättre än en, människor älskar att bli involverade och att få ta ansvar. En bra chef bör därför ha förmågan att ha struktur och samtidigt vara lyhörd för ständig förändring. Att våga vara autentisk och prestigelös. 

Även utbildning i framtiden måste vara enkel och relevant. Är du tillräckligt kompetent kan du förklara något krångligt på ett enkelt sätt. Skapa trygghet genom att våga vara prövande, lärande och levande. Alla borde våga vara lite mer som Pippi Långstrump. Ungefär som Christer och Bodil själva gjorde när de startade ett live-webbinar en gång i månaden. Utan att ha den senaste tekniken, veta exakt hur det skulle gå till eller om någon skulle dyka upp. På ”MorgonKaffe” samlas nu för tiden över 200 deltagare varje tillfälle och de blir bara fler. Under 30 minuter öppnar de upp för samtal inom en ledarskapsfråga där deltagarna själva kan ställa frågor och komma med svar. Fokus är att skapa en bra känsla, inte vara perfekt, inte ha ett perfekt script utan våga kasta sig ut och prova. Alla är välkomna! 

Text: Cecilia Holm

Fakta:

Christer Olsson driver sedan tre decennier ledarskapsutveckling i sitt bolag Christer Olsson Group. Han coachar ledare och tar även emot bokningar för inspirationsföreläsningar. År 2020 blev hans mest bokade år någonsin trots pågående pandemi, då han var snabb att anpassa sig till det digitala mediet. Nomineringen som Årets Föreläsare 2019 samt hans mycket uppmärksammande avsnitt i Framgångspodden har utökat hans publik som vill ta del av ”sunt bonnförnuft”. 

I bolaget Kandidata driver han tillsammans med Bodil Jonason certifieringsutbildningar i Emotionell Intelligens, samt certifieringar i Psykometriska Tester och Personbedömningar samt genomför internationella ledarprogram som skräddarsys.

https://www.kandidata.se