Innovativ företagstelefoni som bidrar till ett digitalt ekosystem

Publicerad av

De kommande två till fem åren kommer företag att behöva ändra på hur deras data och kommunikationssystem fungerar med varandra på en arbetsplats. Ett så kallat digitalt ekosystem som underlättar för kommunikation och ökar effektiviteten bör integreras. Företaget Soluno fokuserar på försäljning av molntjänster och formar morgondagens innovativa kommunikationslösningar där växeltjänster, operatörsavtal och hårdvara finns på ett och samma ställe.

Soluno startades för snart 15 år sedan då det fortfarande var vanligt för svenska företag att använda stationära telefonväxlar på skrivbordet. Det ville Soluno ändra på. Soluno säljer molntjänster och företagstelefoni som fungerar med alla enheter och alla operatörer. Tjänsterna samlar och syr ihop kundingångar vilket medför att flöden från till exempel ekonomi och support leder till att användaren kan hitta saker snabbare, ge en bättre service och ge alla en dräglig situation på arbetsplatsen. Soluno anser sig vara pionjärer och lever för telefoni. De tar fram nya innovativa funktioner, både på egen hand och tillsammans med partners, för att förenkla arbetsdagen för deras slutanvändare. Med endast en internetuppkoppling kan företag få tillgång till dessa tjänster via applikationer i mobiltelefoner och datorer.

    –Det har varit en resa över åren. Jag började att arbeta på Soluno 2009 och har varit VD sedan 2013. Under den tiden har vi slagits ihop med andra bolag och även köpt upp bolag. När jag började jobba på Soluno hade vi en omsättning på ca 1 miljon kronor men idag omsätter vi 360 miljoner och har aktiva verksamheter i åtta länder i Europa, säger Mattias Ohde, VD på Soluno. 

Ett företag har ett behov av att kommunicera med sina kunder på många olika sätt. Förr var det kanske bara telefon och sedan kom e-posten. Därefter blev det chattverktyg och idag kan kan du kommunicera med företag via Facebook eller WhatsApp.  Soluno ser till, att den kommunikationen som sker mot företagen är strukturerad. Eftersom Soluno är experter på området kan de ge kunderna en helt annan nivå av service och bredd på tjänsteportföljen. 

    –Hos oss kan man förutom företagstelefoni även köpa andra olika tjänster. Kunden kan till exempel integrera sin telefon med Microsoft Teams eller paras ihop med ett CRM system. Vi hjälper kunden med deras behov och infrastruktur. Sådana tjänster kan du inte få av andra operatörer, menar Mattias. 

I början var det endast små företag som köpte Solunos tjänster men idag har de stora kunder.

     –Våra minsta företag har 3 anställda och det största företaget har 5000 anställda. Vi har allt från småbolag, statliga bolag och privata bolag. Det kan vara bolag inom konsult verksamhet, mäklare, vårdsektorn, tillverkare, industri och butikskedjor. Vi har även användare inom militär och försvar samt kommun,  landsting och polisverksamhet. Branschen spelar inte särskilt stor roll eftersom vi har en tjänsteportfölj som är mycket bredare än en vanlig operatör och därför kan vi ta in många olika kunder. Företag har olika köpmönster och olika behov som ska lösas, förklarar Mattias.

Alla företag står nu inför en stor utmaning. Pandemin har ytterligare skyndat på behovet av bra digitala verktyg för att kunna jobba var man än befinner sig. Kommunikationen är avgörande och enligt Mattias måste det finnas digitala ekosystem. 

    –Det finns många molntjänster idag på marknaden men det är fortfarande skottsäkra system som inte har med varandra att göra och framförallt inte kommunicerar med varandra. Detta är viktigt för att varje medarbetare ska få en dräglig vardag, för att kunderna ska få en bra upplevelse och för att bolagen inte ska drunkna i arbetsbörda. Systemet måste hålla hela vägen, avslutar Mattias.

Text: Isabelle Ibérer

http://www.soluno.se