Lenovo: Effektiva möten i hållbarhetens tecken

Publicerad av

Det finns många goda skäl att som företag låta medarbetare jobba flexibelt från olika platser, bara man kan få det att fungera effektivt. På framtidens arbetsplats är distansarbete redan ett faktum, det nya är att det går att göra mötena oerhört effektiva.

Företag som strävar efter att vara goda arbetsgivare jobbar idag mycket med sin image för att kunna attrahera och behålla medarbetare i allt hårdare konkurrens om talangen. Genom att erbjuda flexibilitet i fråga om arbetsplats blir man både attraktiv som arbetsgivare och kommer en bit vad gäller att minska medarbetarnas resor i tjänsten, en del i många företags miljöpolicy. Strävan att hålla nere klimatavtrycket har medfört att förbättringsinsatser görs inom såväl produktion och logistik, som resor i tjänsten. Förutom att välja tåg istället för bil eller flyg uppmuntrar många företag alltså även medarbetarna att arbeta hemifrån eller boka onlinemöten med kunder när det är möjligt, vilket ofta uppskattas av medarbetarna. 

Det finns alltså flera goda skäl att som arbetsgivare låta medarbetare arbeta hemifrån eller från annan ort. Många företag har dessutom flera olika kontor och virtuella team, vilket även det är en trend som kräver en hel del av tekniken för att få kommunikationen att fungera smidigt. Oavsett om det handlar om kundmöten eller interna möten har företag behov av att kunna anordna effektiva möten där deltagarna ansluter virtuellt. Ofta uppstår i traditionella webbmöten problem med ljudet, bilden, anslutningen eller deltagarnas datorer som gör mötena betydligt mindre effektiva. Medarbetarna förlorar tid och företaget pengar på teknik som inte håller måttet. 

– För något år sedan var det ovanligt att folk satte igång kameran i webbmöten. Nu börjar det bli allt vanligare, vilket gör att mötena blir ännu mer personliga och effektiva, säger Pasi Välimaa, Solutions Technologist, Lenovo Sverige. 

Beroende på storleken på mötesrum finns olika lösningar. Dels finns skalbara system för olika typer av mötesrum och nytt för i vår är en personlig skärm som antingen kan placeras på bordet i mötesrummet, eller användas på hemmakontoret. Användandet av en dedikerad mötesskärm gör att mötesdeltagarna kan använda datorn till att anteckna eller kolla upp saker under mötet på sina egna datorer. Skärmen kan även kombineras med Bluetooth-hörlurar för att användaren ska kunna ha möten även i ljudliga miljöer. 

– Man ska kunna kliva in i ett mötesrum och ha en produkt som är färdig för att ansluta sig till mötet, som är ”up and running” på ett par sekunder genom ett enda tryck på touch-skärmen. Tanken är att folk ska slippa ta upp sina egna datorer och själva ansluta till mötet, säger Pasi.Smart mjukvara gör också att man kan mäta hur mycket konferensrummen används, vilket gör att de kan utnyttjas mer effektivt, samtidigt som man tidigt kan se ifall det kommer att behövas fler mötesrum på sikt.

– Möten som inte är fysiska är en stark trend som kommit för att stanna. Då måste tekniken stödja detta på ett optimalt sätt, säger Pasi.

 Pingis Hadenius är entreprenör och engagerad i många framgångsrika bolag och bland annat medgrundare till företag som Löwengrip beauty och Flattered. Hon har använt Lenovos ThinkBook ett tag och hennes vardag består av många möten. 

– Jag behöver verkligen min PC och en större skärm för att ta anteckningar och kunna jobba effektivt, telefonen räcker inte. Jag har investerat i en dyr och fin ryggsäck för att alltid kunna ha med mig PC:n. Ofta flyger jag eller åker tåg och gör mycket av administrationen offline utan att kunna ladda. Då det är viktigt att inte batteriet tar slut, säger Pingis. 

Oavsett vad man väljer för arbetsenhet är det viktigt att man trivs med den. För Pingis är de stora fördelarna att den inte är för tung, har bra upplösning i skärmen, bra tangentbord, hög ljudkvalitet, god precision och hög säkerhet. 

– Jag skriver mycket och tittar på den jag pratar med i mötet så jag behöver ett bra tangentbord, det ökar effektiviteten. Jag är en tangentbords-nörd och märker direkt skillnad om jag lånar någon annans dator med ett dåligt tangentbord! Jag behöver en kraftfull dator som är pålitlig och säkerheten är superviktig för mig, eftersom jag ständigt besöker många olika platser och behöver ha informationen på min dator skyddad, avslutar hon. 

Läs mer om Lenovos lösningar på http://www.lenovo.se

Pingis Hadenius