Nya tider kräver nya idéer

Publicerad av

I tider av förändring ser vi nya idéer och koncept blomstra. Förmågan att kunna ställa om fort och anpassa sig efter nya förutsättningar är ofta avgörande för att lyckas.

Som regional företagsinkubator är Movexum verksamma med uppdrag som sträcker sig över hela Gävleborg. Genom sin verksamhet bidrar man till tillväxten i Gävleborg och till att regionen blir attraktiv att bosätta sig och jobba i. Bolagen man jobbar med är framtidens arbetsplatser och på inkubatorn samlas innovativa idéer av alla de slag. I år körs delar av inkubatorprogrammet i digital form på grund av rådande omständigheter. 

– Vi har i uppdrag att jobba med innovativa idéer som matchas mot våra fem antagningskriterier – hållbarhet, internationell marknad, skalbar affärsidé, driven entreprenör och innovationshöjd, berättar Anna Utterberg, Kommunikationsansvarig på Movexum.

Ett av bolagen i inkubatorn är Lifestyle Bike Rentals som utvecklat hållbara transporter på kontoret. Idén kom till grundaren Pär Burefjord efter att han på sina resor sett att cykeluthyrningen runtom i Europa är lokal och att det inte finns något internationellt alternativ för den som till exempel vill förboka sitt eldrivna semesterfordon. 

– Cykeluthyrningen är ganska underutvecklad, det finns inget gemensamt varumärke utan varje stad har sin egen lokala variant. Det är svårt att förboka om man ska till en ny stad och oftast finns bara standardcyklar, inte elcyklar eller lådcyklar. Vi vill genom ett franchisekoncept kunna erbjuda ett hållbart alternativ där olika typer av cyklar och elcyklar kan ersätta motorfordon som semesteralternativ, säger han.

En begagnad container som målas snyggt i företagets färger och fylls med cyklar, elcyklar och lådelcyklar blir en färdig pop-up-shop som kan placeras på en cam

 ping eller ett torg så att verksamheten kan rulla igång direkt för franchisetagaren. Man måste dock inte hyra en hel container utan kan även komplettera sin cykelbutik med utbudet av annorlunda cyklar. Franchisetagaren får då även del av bokningssystem och CRM-system från Lifestyle Bike Rentals. Förutom franchisekonceptet gör man även cykelpooler till företag som vill erbjuda anställda att ta elcykeln till mötet i stället för bilen. http://www.lifestylebikerental.com

Lovisa of Sweden med sin kontorsstol designad för utomhusbruk är ett annat bolag på Movexum. Stolen löser bland annat problemet med att solen skiner på datorskärmen när man vill jobba utomhus. Idén är sprungen ur ett examensjobb som Lovisa, som är industridesigner, gjorde tillsammans med sin syster som gick på Beckmans. 

– Vi ställde ut stolen på Beckmans avslutningsutställning och dagen efter var vi med i DN. Folk hörde genast av sig och frågade var de kunde köpa stolen, berättar Lovisa Pettersson, grundare till Lovisa Of Sweden. Lovisa bestämde sig för att skapa ett bolag kring idén och 2019 handlade om att få igång produktionen av stolen, som produceras av lokala hantverkare i Edsbyn. Stolen görs av värmebehandlat trämaterial som är beständigt mot röta och är en ekologisk produkt, helt utan kemikalier. 

– Vi jobbar med så lite transporter som möjligt, allt är lokalproducerat, säger Lovisa. 

Större företag, kommuner och skolor är typiska kunder och stolen kan stå på offentliga platser. Lovisa har fått Förfrågningar från Tyskland, Danmark och England och siktet är inställt på Europa. 

– Det har aldrig varit så viktigt som nu att se över hur vi arbetar på våra kontor. Många företag skulle bidra positivt till arbetsmiljön med utomhuskontor där stolarna står på behörigt avstånd. 600 000 personer var sjukskrivna under 2019 och hälften på grund av psykisk ohälsa, något som visat sig minska om vi får vara ute. Utomhus är vi friskare, avslutar Lovisa. 

http://www.lovisaofsweden.se

Tabos armaturer med 3D printade och handformade lampskärmar återfinns också under Movexums tak. Anton Torlén och Oscar Bendrik studerade industridesign ihop i Gävle och ett gemensamt projekt som visades upp på Möbelmässan blev startskottet till företaget Tabo Designstudio. 

– Under en workshop ihop med The Woodregion fick vi bekanta oss med en komposit av cellulosa och bioplast från deras anläggning i Värmland. Materialets egenskaper när ljuset flödade igenom fascinerade oss, så vi började formge lampor med det i fokus, säger Anton. Projektet landade i en ganska speciell armatur som fick fint mottagande på mässan i Stockholm. När en av Movexums coacher presenteras för lamporna och såg utvecklingspotentialen i affärsidén var steget in i inkubatorn kort. 

– Det sporrade oss att vidare utforska samspelet mellan ljus och material och samtidigt utveckla våra produktionsmetoder. Vi tycker det är spännande när modern teknik och hantverk möts. 

De senaste två åren har duon jobbat med utvecklingen av produkterna, som formges och tillverkas i egen regi. Om ett par veckor är man klar med slutfasen av CE-märkningen – det sista hindret innan man når marknaden. Typiska kunder är offentliga miljöer som barer, nattklubbar och restauranger. 

– Visionen är att se våra lampor hänga i en maffig hotellobby någonstans. Förra sommaren skapade de go’ stämning i Slottsskogen under Way Out West och inom kort lyser de upp en uteservering på Södermalm. Förhoppningen är att de även hittar in i hemmet hos folk, avslutar Oscar.

http://www.tabodesignstudio.se