I Steneby utvecklas hantverk till profession

Publicerad av

Steneby har förenat händer och material i snart hundra år och är i dag ett kreativt centrum för utbildningar inom konst, design och hantverk. Hit söker sig människor från hela världen för att påbörja sin utbildningsresa och utveckla hantverket till en profession

Till Steneby kommer man för att utbilda sig till ett yrke och fördjupa sin kunskap i material och processer. Utbildningarna är till stor del formade kring de fullt utrustade verkstäderna, som är Stenebys hjärta. Högkvalitativa utbildningar, en levande konsthall, nischat bibliotek, stöd för egenföretagare samt arrangemang för samtal och möten utmärker Steneby – ett utbildningscentrum beläget i ett område som ligger mitt i Skandinavien men ändå lite avsides, i en sagolik miljö. Stenebyskolan har två utbildningsspår: Högskoleförberedande Konst- och kulturutbildning och Yrkeshögskoleutbildning med fokus på praktiskt lärande.

    – Det är sällan man går direkt från en gymnasieutbildning in på en konst- eller designhögskoleutbildning. Man behöver öva på både teknik och process först. Vi har materialbaserade utbildningar inom textil, metall och trä. Runt 80 procent av våra studenter går vidare till högre studier, säger Johanna Djurberg, Biträdande verksamhetsledare på Steneby.

Konst- och kulturutbildningen, är en högskoleförberedande utbildning som lägger grunden till vidare studier på högskolor och universitet inom området. Inom utbildningen kan man välja mellan sju olika inriktningar som alla går att kombinera sinsemellan. 

Kläder är en 1-årig inriktning som handlar om att lära sig grunderna i klädskapande. Från idé och skiss till färdigt plagg, via mönsterkonstruktion, tillskärning, drapering och sömnad. 

    – De tekniska kunskaperna är viktiga för att kunna översätta idén till färdigt plagg, säger Johanna. 

Form och design är en 1-årig inriktning med fokus på form och design, där det oftare jobbas i kortare projekt med fokus på de studerandes egen konstnärliga utveckling. Man kan fokusera på sitt eget område, grafisk design, inredning, eller formgivning. Det är processen som är målet och man övar på skissande, digitalt och praktiskt arbete.

Textil: Konst och design är en 1-årig inriktning som fokuserar på olika hantverkstekniker inom det textila fältet, som vävning, färgning, tryck och textilmanipulering, det vill säga hur man kan bearbeta textil så att man får olika beteenden och utseende. Här kombineras hantverket och skissandet. Inriktningen ger en bra grund för att läsa vidare inom textildesign eller textilkonst.

Skinn och Textil: Accessoarer och Kläder är en 2-årig utbildning som genomsyras av att man jobbar från idé och skiss till färdiga plagg. De studerande lär sig mönsterkonstruktion och sömnad och får möjlighet att experimentera i textil och skinn och därigenom skapa sig en bred baskunskap och spets inom områdena.

    – Här lär vi oss om accessoarer och produkter, man får lära sig mycket om miljö- och etikfrågor och hållbarhet, säger Johanna.

Fördjupningsår är en 1-årig, projektbaserad inriktning som bygger på tidigare erfarenheter inom konst och kultur. Här kan studenterna fördjupa sin egen konstnärliga process. 

    – Du ska ha gått ett grundläggande år hos oss eller på en annan skola och väljer själv material och tekniker inom trä, metall eller textil, säger Johanna. 

Objekt Smyckeskonst är en 2-årig inriktning som omfattar materialkunskap och process, ofta med utgångspunkt i metall som material. Hantverkstekniker kopplas till metallens materialegenskaper. 

    – Genom att lära känna metallen kan du lära känna andra material i framtiden. Det handlar mycket om form och objekt, påpekar Johanna.

Trähantverk Möbelsnickeri utgår ifrån trädets väg till möbel. Man får lära sig använda handverktyg och maskiner för att arbeta undersökande genom hela processen. Här lyfts det Dalsländska trädet, kopplat till lokalproducerat. Eleverna får utveckla och fördjupa sitt personliga förhållningssätt till material, hållbarhet och miljö.

På Stenebyskolan finns även YH-utbildningar, med tre inriktningar: Möbeltapetsering, Finsnickeri och möbelrestaurering, där studenterna genomgående jobbar med skarpa projekt till kund. 

    – Du ska kunna komma direkt ut i anställning eller egen verksamhet inom dessa tre områden. Utbildningarna är organiserade som företag och studenterna får lära sig hela kedjan; planera, tillverka, producera, restaurera eller tapetsera. Utbildningarna ger jobb direkt antingen genom anställning eller eget företagande men vissa väljer ändå att gå vidare till högre studier, säger Johanna.

I Steneby är det lätt att få boende och det finns också internat på skolan. 

    – Att kunna gå in i en sån här studiemiljö med verkstäder och ateljéer tillgängliga och helt gå upp i det i ett par år av ditt liv gör att du verkligen kan djupdyka i din egen konstnärliga utveckling, avslutar Johanna.