Hjärtat mår bäst i en rörlig kontorsmiljö

Publicerad av

Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar ökar med 40 procent när du sitter vid din arbetsplats utan att röra på dig. När du ställer dig upp förbränner kroppen 50 kcal mer per timme, pulsen går upp, blodcirkulationen ökar, hjärnan syresätts och hjärtmuskeln arbetar så hela kroppen mår bra. Trots stora investeringar i ergonomiskt riktiga kontorsmöbler är det alldeles för få som drar nytta av de smarta funktionerna i höj- och sänkbara kontorsbord. Därför har LINAK tagit fram innovativa lösningar som påminner dig om att nu är det dags att ändra arbetsposition.

Många företag investerar i nya fina ergonomiska höj- och sänkbara kontorsbord till sina medarbetare, men tyvärr används inte funktionerna så som det är tänkt. Därför har vi skapat incitament i våra produkter som motiverar och påminner medarbetarna om att röra på sig, säger Rikard Johansson, VD för LINAK Scandinavia. 

Användaren kan genom en enkel knapptryckning själv ställa in sin egen målsättning, och en display inbyggd i bordets handkontroll påminner användaren om att nu är det dags att ställa sig upp respektive sätta sig ned. Det går även att få påminnelsen på sin dataskärm eller genom en App i mobilen, allt efter vad användaren tycker är enklast. Det är också enkelt att läsa ut statistik kring hur mycket man sitter respektive står upp under en arbetsdag, eller hur många kalorier man har förbränt genom att växla arbetsställning under en arbetsdag. Våra användare uppskattar detta och många tycker till exempel det är spännande att jämföra med kollegornas resultat. 

LINAK-koncernen har cirka 2400 anställda globalt och omsatte 6 miljarder SEK 2018. Det svenska dotterbolaget LINAK Scandinavia i Upplands Väsby har 22 anställda som ansvarar för försäljning, teknisk support, marknadsföring och leveranser på den svenska marknaden.

Företagets vision är ”We improve your life”, det vill säga att underlätta människors vardag för bättre hälsa, ergonomi och arbetsmiljö inom kontorsmiljöer, sjukhus- och vårdsektorn samt inom industrin.

     –Vår ägare Bent Jensen tog över företaget efter sin far i mitten av 1970-talet och utvecklade då det första LINAK ställdonet till en elektrisk rullstol för att underlätta livet för en av sina bästa vänner som hade skadats i en trafikolycka. Sedan början av 1990-talet har vi varit marknadsledande med att utveckla liknande ställdonslösningar till kontorsmöbler med höj- och sänkbara stativ. Kontorsmöbler som på den tiden var dyra men som sjunkit i pris och blivit ännu bättre, förklarar Stefan Rybrink, affärsområdesansvarig för DESKLINE och rörliga kontorslösningar på LINAK Scandinavia.

Med tanke på att yrkesverksamma tillbringar större delen av sin vakna tid på arbetet är det oerhört viktigt med fysisk aktivitet. Det räcker inte att springa en runda på 30 minuter efter jobbet eller att gå på gymmet. Kroppen mår bäst av att röra sig regelbundet under hela dagen.

    – Många hälsoeffekter som vi drabbas av beror på för lite fysisk aktivitet. 30 procent av alla hjärtproblem orsakas av fysisk inaktivitet och 27 procent av all diabetes kommer av att vi rör oss för lite. Spänningar i nacken, stela muskler och dålig blodcirkulation beror på för mycket stillasittande arbete. Därför ser vi det som vår mission att erbjuda olika produkter och lösningar som motverkar detta, säger Rikard Johansson.

Filosofin inom LINAK  är att tillverka kvalitetsprodukter som är gjorda för att användas ofta och som motiverar användaren till att få ut avsedd hälsoeffekt. Det finns med andra ord inte längre några ursäkter att inte använda de smarta funktionerna.

https://www.linak.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s