Biologiska behandlingar är framtiden

Publicerad av

Med visionen att alla som behöver hjälp inom ortopedi ska få en bedömning och behandling direkt har Specialistkliniken Elitortopedi fått ett gott rykte i världen för att använda konservativ behandling som förstahandsmetod innan de överväger kirurgi. Framför allt för skador som artros i knäet. Med hjälp av bioortopedi och PRP (Platelet-Rich Plasma) behandling där man använder kroppens eget material för att accelerera och hjälpa den naturliga läkningen, är behandlingen både snabbare och skonsammare för patienten. Biologiska behandlingar är framtiden enligt Dr Georg Ferm, specialist i Ortopedi, Bio-ortopedi och MSK ultraljud och grundare av Elitortopedi.

Idag är äldre människor mycket mer aktiva än de var förr. En 70 åring kan vara i samma form som en 50 åring var för 30 år sedan och många vill helst fortsätta med sina aktiviteter så långt det bara går. Springa, träna på gym eller utöva andra sporter. Men det innebär också fler skador. 60% av alla patienter som kommer till Elitortopedikliniken på Odengatan i Stockholm är mellan 55–65 år och har artros i knäet. I den allmänna sjukvården kanske de får beskedet att ”ändra din livsstil”, ”du kan inte träna som innan”, ”knäet måste opereras”, eller ”en protes måste sättas in”. Eftersom det inte känns som ett alternativ idag börjar de söka egen kunskap och utforska andra behandlingar. Då vänder de sig till Dr Georg och Elitortopedikliniken. 

    –Eftersom jag har gjort mer än tiotusen biologiska behandlingar sedan 2009 kan jag snabbt avgöra hur pass lämplig patienten är för den här typen av behandling. För lämpligheten är precis samma sak som en operation, vissa kriterier måste uppfyllas som t.ex. patienten kan inte vara extremt överviktig. Men för de patienter som genomgår PRP-behandling är det ett mirakel. Patienten behöver cirka fyra behandlingar vilket motsvarar ungefär fyra sprutor. De kommer till oss en gång i veckan och vi tar blod från dem genom ett vanligt venprov. Därefter stoppar vi in blodet i en centrifug som kan separera de olika celltyperna och lagren som innehåller patientens blodplättar. Det är dem man sedan sprutar in i knäet ihop med plasman. Blodplättar frisätter kroppens anabola steroider, de är tillväxtfaktorer och proteiner som driver på läkning, berättar Dr Georg.  

    – Åtta veckor efter avslutad behandling blir patienten hur bra som helst och kan återgå till sina aktiviteter. Jag har aldrig fått så många vinflaskor och presenter i hela mitt liv. Det är härligt. Det värmer i hjärtat. Men det är ju inte riktigt jag som gör jobbet utan deras egen kropp, fortsätter Dr Georg.

PRP-behandling är något som har funnits ganska länge i USA och Europa men som fortfarande inte har slagit igenom i Sverige, förutom hos Elitortopedi. Dr Georg vill göra det enkelt för sina patienter, och de som remitterar patienter till kliniken. Därför erbjuder de hög tillgänglighet genom digitalisering, med b.la. effektivt patientflöde och korta väntetider. Patienten är som en medspelare i vården och kliniken lägger därför stort fokus på att lyssna, förstå, förklara och involvera.

    –Jag har fått många patienter som reser från olika länder bara för att komma till mig och få behandling. Jag behandlar många toppidrottare också. För dem är det otroligt viktigt att skadan läker snabbt, det finns inga biverkningar och de behöver inte sluta idrotta. Det är definitionen på en toppmodern behandling, säger Dr Georg. 

Idag har Dr Georg gjort flest PRP-behandlingar än någon annan doktor i Norden och norra Europa.

   –Det känns imponerade att så många vill komma hit. Jag håller även föreläsningar om PRP-behandlingen över hela världen och sitter med i den internationella expertgruppen för biologiska behandlingar. Vi träffas en gång per halvår för att diskutera protokoll och kunskapsläge om PRP. Det tråkiga är att medan det här pågår så händer det inget med utvecklingen här i Sverige. Det är bara jag som håller på med det här. Jag vill förädla den konservativa behandlingen i Sverige. PRP-behandling är framtiden och vi måste förhålla oss till det. Den är internationellt etablerad och används på många patienter inklusive elitidrottare världen över. Idag behöver inte alla operation. Det finns alternativ som gör att du kan fortsätta hålla på med din aktiva livsstil, avslutar Dr Georg.

Text: Isabelle Ibérer

http://www.elitortopedi.se