Beckhoffs teknologi är framtiden för automation

Publicerad av

Beckhoff Automation AB är idag en branschledande partner för högteknologiska produkter och datorbaserade styrsystem för industriell automation. Beckhoffs produkter har levererats via lokala återförsäljare på den svenska markanden sedan 1989 men valde 2002 att starta ett eget marknadsbolag för att stärka det lokala samarbetet med befintliga och nya kunder. Beckhoffs nya huvudkontor i Malmö står färdigt och Håkan Brandt, vd för Beckhoff Sverige berättar om hemligheten bakom företagets starka framgång.  

Med 5000 medarbetare och 1900 ingenjörer världen över är Beckhoff ett känt globalt tyskt familjeföretag som utvecklar öppna automationssystem med PC-baserad styrteknik. Produktsortimentet omfattar huvudområdena industri-PC, I/O- och fältbusskomponenter, drivteknik, automationsmjukvara och skåpfri automation samt hårdvara för industriell bildbearbetning. All innovation och produktutveckling görs i den kända företagsregionen Ostwestfalen i Tyskland som nu räknas till en av Tysklands främsta innovationsregioner och en ledande plats för teknologiutveckling i Europa. På Beckhoff i Sverige är det fokus på kundens applikation, försäljning, utbildning, leveranser och teknisk support. 

   –Vi är 40 anställda i Sverige med fyra satellitkontor: Göteborg, Stockholm, Piteå och det nybyggda huvudkontoret med solceller i Malmö. Vårt företags största bidrag till skyddet av vår planet är våra innovationer och stort fokus ligger på ”grön energi”. Både i vindkraftverk, sol-och vätgasanläggningar. Vi är stolta över att bidra med vår expertis till den globala utbyggnaden av förnybar energi. Redan 1999 utrustade vi det första vindkraftverket med vår Beckhoff teknik och nu 2022 har vi passerat 100.000 strecket, berättar Håkan.

Ledande inom automation

Beckhoff började på 80-talet att jobba med PC-baserad styrning men på den tiden ansågs det vara relativt billig teknik och man tittade på det med skeptiska ögon. Men Beckhoff är ett av de företag i branschen som har varit ihärdiga och överkommit många trösklar för att nå den starka framgång som de har idag. Under 42 år av utvecklingsarbete skapades många betydande idéer och produkter på Beckhoffs forsknings- och utvecklingsavdelningar. Idéer som förändrade automationsvärlden i grunden. 

    –Man kan väl säga att vi har gått från det svarta fåret med PC-baserad styrning 1989, till att idag vara i finrummet och ledande inom automation. Både utifrån pris och prestanda. PC-baserad styrning är grunden bakom alla innovationer och teknik som vi har tagit fram under åren. Om vi blickar framåt 5–7 år i tiden så kommer PC-styrningen dock bara nyttja 3 % av den prestanda som kommer att finnas i framtidens datorer. Då är frågan vad gör vi med de andra 97 %? Svaret ligger i våra  innovationer, menar Håkan. 

Beckhoffs labs 

Beckhoff investerar årligen cirka 7 % av omsättningen i forskningen kring nya automationsprinciper och till utvecklingen av nya produkter som görs i Beckhoffs labs. Beckhoffs PC-control-filosofi samt uppfinningen av Lightbus-systemet, av I/O-busssystem och automationsprogramvaran TwinCAT är milstolpar inom automationstekniken. De har slagit igenom som effektiva alternativ till de traditionella systemen på marknaden. EtherCAT, realtids-ethernet-lösningen, tillhandahåller en framåtriktad, effektiv teknik för en ny generation av styr- och regleringskoncept.

    –Hans Beckhoff har sagt att var femte år vill han revolutionera och komma ut med en ny innovativ produkt på marknaden men den senaste tiden har vi rullat ut innovationer på löpande band, nästan varje år. MX-systemet och Xplanar, är några exempel och alldeles nyligen introducerade vi en ny produkt som heter ATRO (Automation technology for robots). Det är en ”bygg din egen robot” innovation. Systemet kommer i delar så att du kan bygga den hur du vill. Jag brukar säga att hela vår produktportfölj är som lego fast för vuxna, säger Håkan. 

Familjekänslan är nyckeln till framgång

Hans Beckhoff, som grundade företaget 1980 är fortfarande aktiv i bolaget. Tillsammans med sin fru och numera även hans barn fortsätter de idag att driva företaget framåt med en stark familjekänsla som genomsyrar hela stämningen och företagskulturen på bolaget, inte bara i Europa utan även globalt.

    –Det finns ingen direkt hierarkisk ledning utan här är det snarare de gemensamma målen som styr. Det är en avgörande faktor i vår stora framgång och sifffrorna talar för sig själv. 2021 omsatte vi 1,182 miljarder SEK globalt och under nästa år ska vi dubblera det. Vi ska fortsätta växa och ta fram nya innovationer, det finns i vårt DNA, avslutar Håkan.

Text: Isabelle Ibérer

http://www.beckhoff.com