Uppnå din trädgårdsvision med AIM-teknologi

Publicerad av

”Your own smart private gardener”. Med den nya AIM-teknologin (Automower® Intelligent Mapping) från Husqvarna är det så nära man komma det påståendet. Tekniken ger dig fullständig kontroll över din gräsmatta direkt i appen Automower® Connect i din smarttelefon. Skapa en anpassad virtuell karta över din trädgård med anpassningsbar zonkontroll för ökad biologisk mångfald.

En stark passion för innovation inom professionella skogs-, park- och trädgårdsprodukter. Prestanda och användbarhet möter säkerhet och miljöomsorg där batterilösningar och robotteknik leder vägen. Husqvarnas innovativa lösningar och produkter har lett utvecklingen sedan 330 år tillbaka. 1995 lanserades den första robotgräsklipparen som kunde laddas med hjälp av solceller och 27 år senare är Husqvarna global marknadsledare med över tre miljoner sålda robotgräsklippare.

Den nya AIM-tekniken (Automower® Intelligent Mapping) finns numera som mjukvara att ladda ner i Husqvarnas senaste generations klippare som är utrustade med nödvändiga sensorer och som har stöd för FOTA (Firmware Over The Air). Enligt Eric Norling, produktchef på Husqvarna är det en del av Husqvarnaupplevelsen. Du som konsument får uppgraderingen gratis när du köper en av Husqvarnas nya premiumklippare. 

   –Efterfrågan på bra kartläggning över sin trädgård har varit stor bland våra konsumenter. De vill ha en bra överblick och kunna se var deras klippare befinner sig i relation till sin närhet. Med AIM blir detta verklighet, berättar Eric.

Förutom en bra kartrepresentation finns möjligheten att kunna jobba med olika zoner i trädgården. Ibland kan det vara så att framsidan inte växer lika fint som baksidan, olika klipphöjder önskas, eller barnen är ute och leker. Historiskt sett har detta inte varit möjligt att styra, men nu genom smarta algoritmer som ingenjörer på Husqvarna har utvecklat kan alla sensorerna i klipparna användas, både via GPS och andra inbyggda sensorer, vilket ger en markant förbättring i klipparens positionsnoggrannhet. Detta möjliggör att man också kan lämna zoner oklippta, vilket är bra för insektslivet och den biologiska mångfalden.

    –När klipparen är ute och kör första gången kartlägger den allting ungefär som en bandspelare. Den registrerar och byg-ger rutnät, exempelvis: här krockar jag, här vänder jag, här finns ett objekt osv. Den spelar in eller loggar allting i minnet på klipparen som skickar informationen vidare till molnet. Kartläggningen kan ta mellan en och två veckor beroende på hur stor trädgården är men också beroende på hur mycket klipparen kör, förklarar Eric. 

All information och hantering går via Husqvarnas app Automower Connect som Husqvarna tog fram 2016. Appen har sedan dess vidareutvecklats med flera funktionaliteter tillsammans med konsumentgrupper för att få en användarvänlig och enkel upplevelse där AIM-tekniken och sensorerna också gör att kartan ser mycket bättre och detaljerad ut. 

–Vi har mycket mer data som bearbetas och genom det får man en bra precision. Utifrån detta kan man sedan skapa olika arbetszoner. Det kan vara zoner eller ställen som man vill lämna orörda för ökat djurliv eller genom att planera tomten med exempelvis olika höjder på gräset.Allt detta och mycket mer går att göra, menar Eric. 

Men varför ska man då använda sig av en robotgräsklippare? Det finns många fördelar menar Eric. Den är batteridriven och är väldigt energieffektiv. En robotgräsklippare förbrukar inte mer energi än en vanlig glödlampa. En annan stor fördel är att den är helt tyst, vilket uppskattas av grannarna. 

   –Möjligheterna för att skapa kartläggning och särskilda ytor är fantastisk. För vår del handlar det om att göra det så lätt som möjligt för konsumenten att få klipparen att agera på det sätt dem vill, och att kunna bidra till biologisk mångfald i sin trädgård. I och med att vi gör allting digitalt skapar det helt andra förutsättningar. Tröskeln sänks, man gör det enklare och då finns det oändliga möjligheter, menar Eric. 

Eric betonar att robotteknik är ett område som går jättesnabbt framåt. I dagsläget är det en robot som är ute och klipper gräs. Framöver för Husqvarna ligger fokuset på utvidgandet och vidareutvecklingen av AIM och positionering tillsammans medförståelse för vad som sker i klipparens omgivning. Klipparen kommer så småningom bli ännu mer intelligent och kan ändra sitt beteende därefter. ”Your own smart private gardener” är inte så långt borta som många tror, avslutar Eric. 

Text: Isabelle Ibérer

http://www.husqvarna.se