Solamagic – Den innovativa värmelampan med oändliga möjligheter

Publicerad av

Peter Van. A Bjerke, VD för Solamagic Scandinavia har placerat Solamagic på världskartan med sin passion och driv för innovation, design och kvalitet. Solamagics värmelampor, och pantenterade teknologier är och kommer vara en stor del i varje människas liv och hem i framtiden. I höst lanseras även Solamagic Care® systemet som används på hästar.

Nu är sommaren äntligen här och vi dukar ut på terassen, umgås med våra barn, familj eller vänner och kvällarna kan bli långa och kyliga. Då behövs det en värmelampa. Men det är inte vilken värmelampa som helst utan Solamagics innovativa värmelampa som ”gör den goda tiden ute ännu bättre”. Sedan starten 2006 har de arbetat mycket hårt för att förbättra värmeeffekten men samtidigt minska energiförbrukningen.

    –Innovation för mig är att ta olika existerande, kända teknologier och sätta ihop dem på ett nytt sätt. Det har vi gjort sedan jag tog över som VD för Solamagic 2013, säger Peter.

Innovativa teknologier

Solamagic  har utvecklat många tekniker för värmelampor över åren. Först HeLeN® Technology, sedan den ljusfria Wave-tekniken (finns i produktserien AIR+), och därefter No-Glare®-tekniken och den nya Ultra No-Glare® tekniken. Solamagics ECO+ PRO-produktserie har utsetts till “bäst i test” av den välkända tyska tekniktidningen Selber Machen tack vare innovativ design och funktionalitet.

    –Det som är mycket irriterande för många människor när de sitter på sin terass är det starka infraröda ljuset som kommer ut från många värmelampor som finns på marknaden idag. Det ska vara mysigt och skönt, inte gråvin istället för rödvin, eller röd sallad eller grå biff som det kan bli med ett infrarött ljus. Omgivningen ändrar karaktär på många sätt. Det var vi tvungna att ändra på och därför utvecklade vi No-Glare®-tekniken, berättar Peter.

No-Glare® betyder utstrålningsljus och innebär att det blir samma värme mängd men att ljuset dämpas på ett annat sätt. Solamagic utvecklade den nya basteknologin där de tog bort en stor del av ljuset som medför att det blir 90-95 % mindre ljus. Fortsättningsvis jobbar de tätt ihop med universiten i Düsseldorf och Leipzig samt även med Audi fabriken för utveckling av nya teknologier. De blickar hela tiden framåt och försöker hitta innovativa lösningar.

    –Det är det här som är Solamagic! vi nöjer oss aldrig. Det är inbyggt i vår DNA. Vi undersöker sammanhangen på många olika sätt. Vi gör det enklare, lättare och mer intressant utan att det ska vara komplicerat, berättar Peter.

Solamagic Care®

I flera år har Solamagic även varit involverad i medicinindustrin och byggt system för kuvöser som används för barn som är för tidigt födda. Det måste vara en stabil miljö för barnet med varaktig värme berättar Peter. Ett annat användningsområde som Solamagic har verkat som underleverantör för är infraröda bastus som är populärt i Tyskland. Med dessa områden har Solamagic sett att det finns många fördelar med hur djupt värmevågorna kan gå. Därför har Solamagic utvecklat ett system som används på hästar och i höst lanseras hemsidan för Solamagic Care®. 

     –I våra komfortsystem som används på terasser ska värmen stanna på ytan av huden, men den ska inte gå in i människokroppen. Värmen har en annan funktion  med våra behandlingssystem. Den sätter fart på musklerna och cellstrukturen stimuleras. På hästar fungerar det riktigt bra, berättar Peter. 

Själva tekniken går ut på att värmen går in 40-45mm i hästens kropp och musklerna stimuleras innan de utsätts för belastning. För hästen innebär det färre muskelskador och den blir då mer förberedd för att kunna arbeta. 

    –Under tiden hästen görs iordning för ridning sätter du på Solamagic Cares® värmesystem i 15 minuter och hästen är klar för vanlig uppvärmning och ridning i full kraft. Blodgenomströmningen är högre och cellkonstruktionen och cellbildningen aktiveras snabbare vilket medför att hästen kan återhämta sig och återställas på kortare tid, säger Peter.

Solamagic driver hela tiden branschen till nästa nivå men just nu anser Peter att de är så långt som de kan komma inom värmeteknologi. Nästa innovation blir möjligtvis en värmelampa som är batteridriven. 

    –Teknologin finns där så sladdlös hade varit skönt. Just nu jobbar vi mycket med miljöfrågor och framförallt LED tider men vi ställer oss också frågan: hur kan vi få allting återvinningsbart inom fem år? Ska man köpa en värmelampa så ska man köpa Solamagic för då gör man något gott för sig själv och för sin omgivning och får en produkt som håller länge och gör det som utlovas, avslutar Peter.

  Text: Isabelle Ibérer

http://www.solamagic.se