Profilen: Mgruppen -Utveckla ditt ledarskap genom hela livet

Publicerad av

Oavsett hur erfaren du är som ledare behöver kunskapen ständigt uppdateras och aktualiseras för att vara relevant och stötta ledarskapet genom hela karriären.

Mgruppen är Sveriges mest etablerade bolag inom ledarskapsutveckling och har funnits sedan 1931. Den gedigna kunskapen om chefer och ledare i deras dagliga arbete förstärks i och med att bolaget ägs av Ledarna, en av de största medlemsorganisationerna för ledare i svenskt näringsliv. Lång erfarenhet kombinerat med förmågan att anpassa sig efter rådande läge och förändringar i omvärlden har visat sig vara styrkor som gör att deltagare om och om igen väljer att vidareutbilda sig hos Mgruppen.  

– Vi anpassar oss efter den nutid vi lever i och den framtid vi ser ta form. Vi tränar människor i relevanta förmågor för att de ska ha ständigt aktuella verktyg i bagaget för att utöva sitt ledarskap, säger Henrik Frohm, VD på Mgruppen – Svenska Managementgruppen AB.

Företaget har valt att nischa in sig enbart på ledarskapsutveckling och är därför oerhört starka inom vad ledare behöver. 

– Var du än befinner dig i din karriär har vi något för alla, då vi har ett brett erbjudande. 
Vi har följt många ledare i hela deras karriär, från att de fick sitt första chefsjobb och framåt. 
Vi har sett deras utveckling och hur de tillämpat det de lärt sig hos oss. Det är otroligt kul när man ser ledare få uppskattning för sitt goda ledarskap och veta att vi har träffat dem här, säger Mats Wadell, Marknadschef på Mgruppen.

En stark koppling mellan akademin och den praktiska förmågan är viktigt. Mgruppen samarbetar med flera internationella toppuniversitet, som Harvard, Hult och Ashridge och utbildningarna är en tillämpning av evidensbaserad kunskap och teori i praktisk form.

– Vi har allt från korta utbildningar, som bygger på kunskap inom ett specifikt ämnesområde till Executive MBA. Vi har nyligen tagit fram en ny modul som heter Executive Development. Det är ett tillfälle för de som är diplomerade Executive MBA för att stärka deltagarnas kunskap inom ett specifikt område. Ett aktuellt tema nu är ”Omorientera och agera”, en utbildning som utgår ifrån nutid och vägleder ledare i vår just nu abrupt förändrade omvärld. 

Utbildningar utförs såväl digitalt som ute hos kunderna. Trots att Mgruppen har Stockholm som hemmabas har man en nationell och internationell kundbas. Både skräddarsydda utbildningar och digitala distansutbildningar anordnas, det senare en anpassning till nutiden med hållbarhetsmålet 2030 för ögonen. De olika utbildningsformaten står på helt olika pedagogiska plattformar, något som krävs för att man ska få bästa möjliga effekt av respektive utbildningsform.

– Vårt mål är att ha lägsta möjliga miljöpåverkan med de utbildningar vi genomför men det är också en fråga om tillgänglighet – du ska som ledare kunna få riktigt bra utbildning oavsett var du befinner dig, säger Henrik. 

Mgruppens utbildningar innebär mycket interaktivt arbete i grupp och tillsammans med konsulten som genomför utbildningen. Med längre utbildningar skapas väldigt starka nätverk och många träffar vänner för livet. 

– Jag gick själv en av våra utbildningar och vi har i min grupp fortfarande kontakt och har haft återträffar. Vår konsult var duktig på att tidigt få oss att öppna upp och dela med oss av erfarenheter, vilket gjorde att vi snabbt fick bra kontakt. Nätverket man får är en viktig del av upplevelsen som håller i sig långt efter att utbildningen är avslutad, säger Mats.

Även om du varit ledare i 30 år så behöver du förnya din kunskap för att ständigt ha aktuella verktyg att förlita dig på i ditt ledarskap.

– Du bygger ett kunskapens hus och då behöver du en bra, stabil grund att stå på. Du måste hela tiden kompetensutveckla och bygga på med kunskap som är aktuell för den tiden du lever i. Ett livslångt lärande är ett kontinuerligt underhållsarbete av det du byggt, avslutar Henrik.

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.mgruppen.se