Sigtuna- en stad som öppnar upp med hjärtat och omtanken

Publicerad av

Nu är våren här och blåssippor, backsippor och påskliljor slår ut. En härlig promenad i det starka vårljuset får oss att må bättre. Speciellt i dessa tider. I Sigtuna utanför Stockholm finner du den ultimata vårutflykten med runstenshistoria, strandpromenader och den historiska Ingegerdsleden där du kan vandra i prinsessan Ingegerds fotspår. På Stora Gatan, i hjärtat av centrum, ligger den nostalgiska karamell och konfektyrbutiken Augusta Janssons Karamellfabrik och mysiga ”nytt och nött” butiken Bahrmans Bod. Just nu förbereder sig ägarna AnSi Jönsson (Bahrmans Bod) och Maria Collin ( Augusta Janssons Karamellfabrik och Mamsellens skafferi) inför påsken med påskris, påsktuppar, fantastiska konfektyrer och påskägg. 

Vi är i full gång med att packa karameller. Vi har traditionella karameller och gammaldags godis, brända mandlar, marsipan och inte minst choklad. Vi har beställt tre påskharar på ett kilo vardera av marsipan från Augusta Janssons och den är himmelsk. Råchokladen kommer från ett av de förnämsta chokladhusen i Belgien som är känt för att vara ”creme de la creme”. Mitt sortiment är väldigt brett och jag har också chark, kryddor, diverse oljor, Gotlandsprodukter, vinegretter och honung i Mamsellens skafferi. Bara godsaker! Och inte minst har jag Larssons ekologiska chips från Viken i Skåne för att de är bäst, berättar Maria. 

Bahrmans Bod ligger lite längre ner på gatan på bakgården mellan två uthus från 1700-talet där ägaren AnSi förbereder och ställer ut konst och inredning. 

    – I trädgården utanför butiken kan jag duka upp och locka in folk medan de väntar på att få komma in. Nu får vi ta in tre åt gången. Just nu har jag påsktuppar, påskris med ulltussar istället för fjädrar, chamonisdukar på en torkvinda och ny bordsdesign från Swedish Stockings som är gjorda av återvunna strumpbyxor och fiberglas. Mönstret ser marmorerat ut och tål att stå ute. Det är mycket häftigt. Jag försöker hitta modernt återbruk och då är de borden och pallarna ett fantastiskt exempel. Jag har även iPad fodral av gamla broderade tavlor och andra antika föremål. Jag blandar nytt och nött som det heter, berättar AnSi.

Många upplever Sigtuna som tryggt under pandemin. Folk kan röra sig ute  mycket och affärerna är i regel små vilket gör att det kommer inte in så många människor. Det blir lätt att undvika trängsel som är en stor fördel och folk överlag är jätteduktiga på att begränsa antal enligt AnSi och Maria.

    –När jag öppnade upp dörrarna för tre år sedan var responsen och reaktionerna mycket positiva. Besökare tyckte det såg ut som en saga likt Pippi Långstrump, med mycket nostalgi. Det finns alltid något gott för alla. Män och pojkar som kommer in i butiken, alltifrån en 2 åring upp till 95 plus händer det något i deras ögon när de ser alla karameller och choklad. Det börjar lysa om dem och det är ett lustigt ljus. Mycket roligt att se för det är inte samma reaktion hos kvinnor eller flickor. Kommer de in i en grupp börjar de fnittra när de ser alla godsaker. Det är otroligt tacksamt att se människors reaktioner och samtidigt bjuder jag på en upplevelse där jag är klädd i folkdräkt som är i gammaldags stil, berättar Maria.

AnSi på Bahrmans Bod är egentligen lärare, kulturvetare, konstletare och etnolog men hon har alltid gillat design. Passionen kan hon få leva ut i sin butik där föremål som hon egentligen skulle vilja ha hemma införskaffas.

    – Där är jag som Pippi, en sakletare. Jag slåss med internet och försöker hitta unika saker som är svårhittade här i Sverige. Jag har till exempel väskor som är gjorda i London och jag återbrukar gamla kostymer hos en herre som gör dem på sin fritid. Det är min styrka. Varje gång du kommer tillbaka kan du inte förvänta dig att allt ser likadant ut. Jag ändrar skyltningen i fönstret mot Storagatan ofta och lägger ut bilder på Instagram varje dag. Många tycker det är kul med bilderna på grund av stilen, designen och framförallt den mysiga miljön, berättar AnSi.

Det är en härlig tid nu fram till midsommar. Sigtuna öppnar upp med hjärtat och omtanken. Alla värnar både om staden och om varandra. AnSi och Maria känner att de är lyckligt lottade och har fortsatt med försäljning till besökare. Många är förstagångsbesökare i Sigtuna och det blir en ny dimension för de som inte är vana att söka upp kultur.

    – Det finns något för alla åldersgrupper här. Om man reser som familj får var och en ut någonting av besöket och sinnena tillfredställs till fullo, avslutar Maria.

Text: Isabelle Ibérer

instagram:bahrmansbod

http://www.facebook.com/augustajanssonssigtuna

http://www.augustajanssons.se