Vikbar PC-teknik är framtidens lösning för distansarbete

Publicerad av

Hemarbete och distansarbete är numera bekanta termer som ständigt diskuteras inom företagsvärlden och i media. Många arbetsgivare har under året sett till att personalen jobbat hemifrån på grund av det rådande läget runtom i världen. Ett antal experter och forskare tror också att detta arbetssätt är här för att stanna och förbli en självklar del av framtidens arbetsplats. Då är det förstås viktigt att även tekniken håller måttet för att de anställda ska kunna fortsätta leverera bra resultat utanför kontorets väggar. PC-tillverkaren Lenovo tror sig dock ha hittat lösningen – ThinkPad X1 Fold, som är världens första vikbara dator.

Lenovos globala forskningsstudie Technology and the Evolving World of Work visar att 77 procent av de anställda tror att företag kommer att vara mer öppna för eller till och med uppmuntra distansarbete när vi har tagit oss igenom denna period. Dessutom tror 52 procent av de tillfrågade att de kommer att fortsätta arbeta hemifrån mer än vad de gjorde före pandemin. För arbetsgivare innebär detta en omprövning av den roll som tekniken har för de anställdas möjlighet att jobba hemifrån, från kontoret, eller både och. Det har skapats ett stort behov av en teknik som är anpassningsbar och modern och som kan vara flexibel oavsett vilken arbetsmiljö anställda befinner sig i. 

Lösningen är vikbar PC-teknik som är en helt ny kategori och som totalt ändrar hur användaren förhåller sig till sin elektronik. Att använda sig av vikbar teknik bidrar till att enklare kunna växla mellan teknikprodukterna i hemmet, oavsett om du ska jobba eller roa dig på fritiden. Det ger därmed större möjligheter till förflyttning och mångsidig användning. 

Lenovos nya vikbara dator heter ThinkPad X1 Fold och är den första i världen någonsin. Den har ett valfritt tangentbord, digital penna, 5G-funktioner och ytterligare tillbehör som breddar funktionaliteten. För att få en bild av hur den fungerar i vardagen och vid distansarbete har vi träffat serieentreprenören Pingis Hadenius som jobbar hemifrån just nu inom branscherna healthtech, fintech och femtech.

    – Jag älskar att ThinkPad X1 Fold är mångfacetterad eftersom alla jobbsituationer är så olika, berättar Pingis. En annan sak jag uppskattar mycket är att den är lätt och smidig då jag dagligen bär med mig min dator mellan möten på olika platser. Den är även snabb och har riktigt bra prestanda. Sedan är designen otroligt smart med den vikbara skärmen som gör att du kan arbeta mycket flexibelt. Batteritiden är också bra vilket är viktigt under långa mötesdagar. För mig personligen är det värdefullt att kunna använda tangentbord och skärm om jag jobbar med stora dokument eller en presentation. Sitter jag på en mindre yta så kan X1 Fold enkelt bli hälften så stor vilket är perfekt vid vissa situationer. Lenovo har också löst paketeringen av tangentbordet på ett mycket smart sätt så att datorn får en snygg och smidig ”clutch-storlek” med ett skyddande skinnfodral runtom. 

Enligt Pingis har ThinkPad X1 Fold en design som står ut och väcker uppmärksamhet och hon ser fram emot att ha externa möten igen där hon får visa upp sin snygga vikbara dator.

      – Det ska bli väldigt roligt att få se reaktionerna bland kollegor och andra som jag kommer att möta med ThinkPad X1 Fold, fortsätter Pingis. En innovativ PC gör att man får lite extra pluspoäng då det signalerar att man är en person som ”har koll”. När jag använde en laptop ur Lenovos Yoga-serie, som också var otroligt innovativ när den lanserades för ett par år sedan med sin touchscreen, var den alltid en snackis under möten. Alla frågade vilken PC jag hade och ville testa pek- och rörlighetsfunktionen. Den kunde så att säga ”yoga” och vikas på olika smarta sätt.

Som alltid är det användarnas behov som driver ny teknik framåt. Enligt Lenovo kommer framtidens arbetsplats fortsätta att använda vikbar PC-teknik. Nästa steg kommer att vara större skärmstorlekar och rullbara skärmar. All denna teknik innebär också att företag måste investera i 5G-teknik för att kunna göra det möjligt för anställda att fortsätta jobba till en stor del på distans. Och för en entreprenör som Pingis är distansarbete en perfekt lösning. 

    – Jag har lätt för att motivera mig själv så att jobba på distans har mest varit positivt. Att arbeta i hemmamiljö har dessutom bidragit till att jag blivit mer effektiv, då jag inte störts av omgivande ljud eller kollegor som pockar på min uppmärksamhet. Jag upplever också att de flesta blivit mer flexibla, inklusive jag själv, och att det numera går snabbare att boka in möten än tidigare. Jag reste dessutom enormt mycket innan och när jag nu har skaffat barn är det skönt att slippa det.

https://www.lenovo.com/se/sv/laptops/thinkpad/thinkpad-x1/X1-Fold-G1/p/22TP2X1X1F1