Fordonsanpassning som bidrar till att rädda liv

Publicerad av

Utryckningsfordon, vaktbolag, taxibilar och servicebilar – alla har de en sak gemensamt – de är specialbyggda. De smarta anpassningarna gör det möjligt för polis, brandkår och sjukvårdspersonal att utföra sitt arbete effektivt och att rädda fler liv. 

Teknikutvecklingen sker idag med häpnadsväckande hastighet och fordonsbranschen är inget undantag. SVOP AB som specialanpassar fordon till poliskår, räddningstjänst, sjukvård, taxi, vaktbolag och byggföretag ser helt andra behov hos kunderna idag än tidigare. 

    –Vi gör fordonsinredningar för att anpassa fordon så att de ska bli optimala arbetsredskap för de som ska använda dem. Våra inredningar gör att kunderna lätt kan få med sig de verktyg och produkter de behöver ut på fältet, berättar David Wahlgren, VD på SVOP AB.  

I plåtverkstaden bygger, utvecklar och tar SVOP fram olika produkter och fordonsinredning. Till polismyndigheten, en av företagets största kunder, förvandlar man en helt vanlig bil till en fullutrustad polisbil. SVOP arbetar ca 80 timmar med varje fordon, som bland annat utrustas med Polisen speciella datasystem för hantering av manövrering av allt blåljus och andra ljusfunktioner på fordonet. Även kommunikationssystem och navigation går via polisens datasystem POLMAN. SVOP utvecklar och producerar all infästning för Polisens utrustning i fordonet och testar kommunikationssystemet så allt är fungerar, innan fordonet slutligen hamnar hos sin användare på Polisen. SVOP utför alltid en gedigen kvalitetskontroll på alla fordon innan leverans. Idag bygger SVOP Polisbilar av märket Volkswagen i modellerna Tiguan Allspace, Touareg och Passat.

För vaktbolag byggs, likt på andra utryckningsfordon, en båge på taket för vitt arbetsljus, fastmonterade nyckelskåp och ett speciellt kommunikationssystem. Räddningstjänstens brandbilar är de fordon som kräver mest ombyggnation. Där tas passagerarsätet fram bort för att ge plats åt skärmar och kommunikationsutrustning, med vilket man kan skapa en arbetsstation i förarhytten.  

SVOP utvecklar och saluför elektronik för integration med fordonen. Detta är idag en nödvändighet, då utrustningen och användarna måste kunna prata med bilens system för att kunna få ut information och komma åt funktionerna. Att anpassningarna nu sker på en mer teknisk nivå är en följd av att utvecklingen på fordonssidan går så fort just nu. Tekniken är mer lättillgänglig och det kommer krav från till exempel EU och olika myndigheter på utsläppsminskningar, vilket påverkar fordonsanpassningarna. Att verka i en miljö med ständig förändring kräver en nära dialog med kunderna och mycket nytänkande. 

    –Vi behöver sätta oss in i brukarens perspektiv och verkligen ta reda på vad de söker. Vi för diskussioner med våra kunder och ger också vår input för att de ska få ut mesta möjliga nytta och värde av sina fordon. En av våra styrkor är att vi är väldigt framåt och nytänkande, och har tillgång till ny teknik för att avhjälpa nya behov. Vi behöver vara en proaktiv partner och aktivt söka efter nya lösningar som kan hjälpa våra kunder. Det är just det som gjort att vi kunnat knyta till oss leverantörer nere i Europa som har det senaste inom exempelvis fordonskommunikation och annan spännande, ny teknik, säger David. 

Framåt ser SVOP att det finns stor potential i att specialbygga fordon i större utsträckning även åt bygg- och konstruktionsföretag med större fordonsflottor. Man håller även på att sätta upp ett nytt affärssystem med webbshop, så att utryckningsmyndigheter kan köpa paket och se priser online. 

     –Vårt nya affärssystem kommer att göra att vi kan hjälpa kunden redan innan de gjort ett val. Då kan vi titta på en bättre lösning och dessutom blir vi mer tillgängliga för kunderna, avslutar David.

Skribent: Anna Bjärenäs  

http://www.svop.se

Hem