Laserbehandling ger bättre resultat vid tandvård

Publicerad av

Laser är ett effektivt verktyg som används inom allt från industri till kirurgiska ingrepp. Även inom tandvård ger laser ypperliga resultat och kan användas väldigt brett.

Sverige är tyvärr ett u-land när det kommer till tandvård när det gäller laser. Att använda laser inom tandvård är ett skonsamt och effektivt alternativ som kan användas vid en mängd olika behandlingar. Tandläkare Peter Lundgren på Triangelns Tandläkargrupp utför sedan många år laserbehandlingar, bland annat för att få bästa möjliga resultat vid rotbehandlingar och vid tandlossning. 

– Man kan ofta laga utan att borra och vi kan även försöka hjälpa de som är mycket muntorra eller som har mycket problem med isande tänder, säger Peter. 

Peter har jobbat som tandläkare sedan 1982 och utför väldigt mycket laservård, något han började med för snart 20 år sedan. 

– Jag började när de första lasrarna som hade effekt på tänder kom och gick då mina första utbildningar nere i Tyskland. Nu har jag en mastership examen och har vidareutbildat mig i hela området laser, inom vilket jag ofta håller fortbildningar, berättar han.

Lasern är i mångt och mycket ett kompletterande verktyg som är mer bekvämt än traditionell vård – en praktisk lösning för såväl tandläkare som patient. Man både vinner tid, behandlingstillfällen, samt uppnår snabbare läkning vid kirurgiska ingrepp och vid infektioner. På Triangelns Tandläkargrupp har man flera olika lasrar. Beroende på vilken våglängd man använder kan dessa göra helt olika saker. 

– Vi använder en maskin från Fotona, Slovenien, de gör de bästa lasrarna som gör det man vill att de ska göra. Vi använder lasern till allt från behandling av inflammationer, värk, infektioner, till att laga tänder, vid tandlossningssjukdomar och infektioner kring implantat, något som ökat nu när implantat blivit så vanligt. Vi gör kombinationsbehandlingar där vi kombinerar traditionell öppnandekirurgi och sterilisering med laser, det är den enda behandling som kan klara det utan att skada benet och implantatet. Vid komplexa rotbehandlingar är det ofta svårt att få bort och rensa i alla kanaler för att bli av med infekterat material och bakterier, så att man kan behålla sin tand och bli av med alla besvär. Med laser får man en tredimensionell rengöring av tanden och kommer åt som man inte gör med något annat instrument, vilket förbättrar behandlingen avsevärt, menar Peter.

Vid lagning är laser mycket behagligare än traditionell borrning, då man slipper såväl vibrationerna som de obehagliga ljuden. Även patienter med tinnitus, som får stora obehag av de höga tonerna borrning orsakar kan behandlas med laser. 

– I tandens nerv så får man inte heller de skador som man kan se på cellnivå annars, risken att skada nerven är mycket lägre, man kan arbeta selektivt, plocka bort karies men spara den vävnad som är frisk. För patienten gör laserbehandling av karies betydligt mindre ont än när man borrar. Vad gäller nerven så stimulerar lasern till utläkning och minskar risken för irritation av nerven. Lasern är snäll inte bara mot tanden utan även mot tandköttet. Det går att ta bort tandkött också utan att skada vävnaden, berättar Peter. 

Även mot ilningar i tänderna gör man väldigt framgångsrik behandling med laser. Då behandlas alla känsliga ytor och man får en väldigt långvarig lösning där besvären mer eller mindre försvinner. Laser kan också användas för stimulering av läkning och behandling av muntorrhet. För det senare behandlas spottkörtlarna i munnen så att man får mer saliv. Man kan även göra nervstimuleringar på personer som förlorat känseln så att de får bättre sensibilitet. Generellt sett blöder det också mycket mindre när man använder laser än vid traditionella ingrepp. 

Skribent: Anna Bjärenäs

Bild ovan: Peter Lundgren

Följande kliniker erbjuder lasertandvård i Skåne:
Malmö Implantatgrupp 040 – 97 57 57
Triangels Tandläkargrupp 040- 723 85
Citytandläkarna 040-21 27 10
Höganäs tandläkargrupp 042-340444

http://www.scanex.se