Julstämning i Sigtuna 2020!

Publicerad av

Ett år då världen lever i en ny Normalitet längtar många efter traditioner och jul blir det tack och lov i år också. Vill du uppleva en julidyll utan dess like, där traditionerna går långt tillbaka i tiden och julstämningen är på topp så är Sigtuna det perfekta utflyktsmålet. 

På Stora Gatan i Sigtuna, Sveriges äldsta gå och affärsgata, kan man gå både på och i historien! Under gatan, som bevarat sin sträckning sedan 970-talet, finns ca 3,5 meter kulturlager och själva gatan kantas av ett 20-tal 1700-talshus, vilket ger staden en speciell prägel, som länge lockat turister från när och fjärran. I år blev dock sommaren annorlunda då de utländska turisterna uteblev. Istället lyckades staden attrahera inhemsk turism som aldrig förr. Besökarna var till 80 procent förstagångsbesökare som upptäckte pärlan Sigtuna och dess omgivning med gott om både gamla stenkyrkor och runstenar. Närheten till naturen gör att det går att kombinera besöket med både stad, kultur och historia. Sigtuna är det perfekta utflyktsmålet för den som vill ta sig en skogspromenad samt en fika, handla eller äta en bit mat i pittoresk miljö. Oavsett säsong finns det alltid något som lockar i Sveriges första stad. Handlarna i staden jobbar mycket med hållbarhet, såväl i produkter som koncept. Destinationen har länge haft fokus på hållbarhet och nu försöker även handlarna längs Stora Gatan lyfta varandra i hållbarhetstänket.

    – Nästan ingen har plastpåsar längre och vi jobbar mycket med naturmaterial och återvunnet, säger Maria Collin, ägare till Augusta Janssons Karamellfabrik och Mamsellens Skafferi & Kök.

Även turismen har i Covid-19 tider kännetecknats av hållbarhet. I staden kan man enkelt röra sig med avstånd. I de små butikerna går det in ett fåtal kunder i taget och folk väntar på sin tur, det finns ingen stress, utan lugn och ro och trevlig stämning råder.

Tidigare år har Sigtuna ordnat en mycket omtyckt adventsmarknad fyra söndagar i rad innan jul, men i år tvingas man ställa in arrangemanget på grund av Covid-19 pandemin. Återigen anordnas skyltlördag den 28 november, då man hoppas att folk ska komma från när och fjärran och uppleva vinteridyllen Sigtuna.

    – Lagom till slutet av november har vi klätt staden i dess fagraste juleskrud. Julen kommer inte se ut som vanligt, så man får skapa sig nya traditioner och då vill man kanske pynta lite extra för att få upp julstämningen. På Stora Gatan i Sigtuna kommer besökarna att kunna hitta allt härligt som hör julen till, säger Ansi Jönsson, som driver Bahrmans Bod. 

Bahrmans Bod håller till i två gamla uthus till en 1700-talsgård med tillhörande trädgård. På den pittoreska bakgården och i bodarna får man känslan av att komma in i ett hem. I bodarna blandas nytt och nött – ny design och återbruk återfinns bredvid antikt. Säsongens nyhet är möbler som är gjorda av återvunna nylonstrumpor och glasfiber. Det lilla familjedrivna företaget samlar såväl hantverk som konst och Ansi letar hela tiden efter unika objekt som kan passa i bodarna. 

I Augusta Janssons Karamellfabrik, på Stora Gatan 35, har Maria börjat ta in brända och kanderade mandlar inför julen. För Mamsellens Skafferi har hon beställt prinskorvar och isterband från Underåkers Chark, dessa kommer att trängas i diskarna med goda ostar, traditionellt tunnbröd och allehanda marmelader som passar perfekt på julbordet. 

En sprakande brasa i den öppna spisen får redan nu besökarna i gemytlig stämning och ett besök här handlar minst lika mycket om själva upplevelsen och känslan, som om att köpa gammaldags konfektyr och choklad eller delikatesser. Butiken är ett givet besöksmål för den som vill insupa den juliga atmosfären i staden med det lilla extra, men även de övriga handlarna i Sigtuna bidrar till den härliga julstämningen.

     – Förra året hade vi ett väldigt uppskattat sagotema i skyltfönstren med 18 olika sagor. Besökarna fick gå runt och gissa vilka sagor det var och kunde vinna fina priser. Tanken är att vi ska göra samma sak i år, men det blir förhoppningsvis ännu fler sagor och tanken är att skyltningen blir kvar tiden fram till jul, så att förskolor och skolor kan komma hit och titta, läsa och begrunda, säger Maria.

I Bahrmans Bod laddar man upp inför julen med fina tomtar och vintriga detaljer till trädgården. I år har man märkt av ett extra stort intresse för traditionella dekorationer och kommer att ta i lite extra vad gäller allt som hör julen till. 

     –Vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att uppleva Sigtuna i vinter. Staden är i sig själv som en levande julkalender och vi hoppas såklart på snö, det tycker vi att vi alla gjort oss förtjänta av i år, avslutar Ansi och Maria samstämmigt.

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.augustajanssons.se

http://www.facebook.com/augustajanssonssigtuna

Instagram: bahrmansbod