ILICONs banbrytande teknik gör ljuv musik tillgänglig för alla öron

Publicerad av

Tack vare mobiltelefonernas utbredning är i princip alla yrkesgrupper, åldersgrupper och demografiska grupper i västvärlden idag användare av hörlurar av olika slag. Trots detta har det inte funnits någon bra lösning som passar alla öron – tills nu.

Problemet med universalproppar är att de går att få in i de flesta öron, men inte passar någon perfekt, varför många upplever att de lätt faller ur örat eller är obekväma. Den bästa lösningen är öronproppar som är skräddarsydda efter öronen. Detta har det lilla uppstickarbolaget ILICON från Jönköping tagit fasta på när de utvecklat en helt ny process för att ta fram formgjutna öronproppar som helt enkelt fästs på dina befintliga hörlurar och passar just dina öron helt perfekt. 

    – Våra formgjutna tillbehör för hörlurar är utvecklade för att ge bästa komfort och säker passform, samtidigt som ljudet blir avsevärt bättre, berättar Tony Levander, VD och grundare på ILICON.

In-Ear propparna från ILICON är individanpassade för att lurarna ska sitta väldigt bekvämt och aldrig lossna, inte ens under hård träning. Detta är särskilt viktigt om man har helt trådlösa lurar, som kan gå sönder eller tappas bort ifall de faller ur på löprundan i skogen eller på gympasset. Tillverkaren erbjuder flera proppmodeller för olika behov och plånbok, varav toppmodellen fick högsta betyg av Ljud&Bild för ett par år sedan:  https://www.ljudochbild.se/test/horlurar/ilicon-hypear-sonic-superior-pro-2/  

Utbytbara filter ger, förutom högre ljudkvalitet, möjlighet att reglera hur mycket av omgivande ljud som ska släppas in, något som är en viktig detalj ur ett säkerhetsperspektiv, ifall man till exempel befinner sig i trafiken. 

ILICON är sedan fyra år tillbaka först i Skandinavien med 3D-scanning av kunders öron, istället för traditionella avgjutningar. Genom att erbjuda 3D-scanning istället för traditionell öronavgjutning blir tillgängligheten betydligt bättre, då kunderna slipper ta sig till en hörselklinik, där det ofta är långa kötider och själva processen är obekväm med avgjutningsmassa som sprutas i öronen och som ska sitta kvar under en längre stund. ILICON har egen tillverkning och är i och med detta helt digitaliserade, då stegen efter själva scanningen är design i 3D-CAD och därefter 3D-printing, något man har 26 års erfarenhet av genom prototyptillverkning i ett annat företag.

Hittills har kunderna främst återfunnits inom snävare målgrupper med stort intresse för hög ljudkvalitet och med behov av att även kunna utestänga vissa ljud, som t ex personer inom HiFi-kretsar, musiker , jägare, skyttar och MC-fantaster. Nu står ILICON i begrepp att lansera sin lösning brett på marknaden och söker då efter partnersamarbeten där ett nätverk av 3D-scanners kan göras tillgängliga för kunder över hela landet, vilket gör att man skulle kunna nå en betydligt bredare målgrupp. 

     – 3D-scanning är ett toppmodernt alternativ som kan utföras direkt i butik av personalen då metoden inte kräver några förkunskaper och har en kort upplärningsfas. Resultatet är inte heller lika operatörsberoende som med traditionell öronavgjutning där audionomens erfarenhet är helt avgörande. Visionen är att kunden ska kunna gå in i en butik och få sina öron scannade på några minuter och inom en timme kunna komma tillbaka och hämta ut sina formgjutna hörsnäckor. 

Vi riktar oss till alla som använder hörlurar, vilket gäller nästan alla  som har en mobiltelefon. Vi är bara ett steg ifrån att lyckas uppnå visionen och det är att hitta rätt partner som är beredd att investera i konceptet, säger Tony. 

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.ilicon.se