Från vanlig lyktstolpe till lysande designstolpe

Publicerad av

Lyktstolpar är något vi vant oss vid som gråa metallstolpar som fyller sin funktion – att belysa vägar, trottoarer och cykelbanor så att dessa blir framkomliga även i mörkret. Nu finns en helt ny typ av estetiska lyktstolpar med inbyggt ljus, unika mönster och fantasifulla budskap.

Länge har den traditionella lyktstolpen i galvat stål varit den allenarådande lösningen för att lysa upp våra gator och torg. Men för fem år sedan äntrade en ny aktör, MSL International AB, (Modern Street Light) den svenska gatubelysningsscenen med en helt ny typ av lyktstolpe. 

    – För fem år sedan introducerade vi den första designade kompositstolpen i Sverige. Det var stolpen som än idag är en av våra bäst säljande produkter: Björkstolpen. Några månader senare lanserade vi en ny modell av Björkstolpen med invändig LED-belysning i själva stolpen. Vi är både pionjärer och marknadsledande på detta och det har fortsatt på ett väldigt bra sätt, berättar Tomas Wernant, VD och, tillsammans med Stefan Petersson delägare i MSL. 

Tomas Wernant, VD och delägare i MSL

Modern Street Lights unika lyktstolpar är tillverkade i komposit, ett nytt och modernt material i detta sammanhang. Glasfiberförstärkt polyester och en hård yta av gelcoat gör stolpen väldigt tålig och sammantaget ger dessa komponenter stolparna ett antal mycket fördelaktiga egenskaper  jämfört med andra material. Det i särklass mest unika är de oändliga möjligheterna till design och eget uttryck för kunderna.

MSL erbjuder en både bred och djup portfölj av stolpar i olika utföranden och  kunden kan själv välja att designa stolpar helt efter eget tycke och smak. Allt från stolpar med björkmönster till flerfärgat, enfärgat eller stolpar med stads- och företagslogotyper pryder nu gator, torg och entréer i Sverige och utomlands. Egna fantasifulla mönster är särskilt uppskattade i parker och på lekplatser. 

    – Det blir en helt ny och modern känsla i gatumiljön. Vi har gjort en icke-iögonfallande produkt till något estetiskt positivt, något som bidrar till att en plats blir attraktiv, trivsam och trygg. Kunden kan själv välja färg på standardstolparna och designstolparna kan även fås med ljus inuti. Den inifrån upplysta stolpen har visat sig ge fotgängare en ökad känsla av trygghet på grund av att ljuset kommer från sidan och man får då snabbare och bättre ögonkontakt med den man möter. Många gånger har kunderna nu börjat tänka till om hur de vill ha stolparna. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad som går att göra. Färger, text och mönster bakas in i ytskiktet, dvs vi varken målar stolparna eller använder folie, vilket bidrar till en långhållbarhet, menar Tomas.

Kortare pollare utformade som upplysta björkstubbar att sitta på i lekparker och färgglada stolpar som lyser upp parker ger ett lekfullt och trivsamt intryck till platser som under årets mörka månader annars kan kännas övergivna. Eftersom komposit inte avskärmar radiovågor är stolparna lämpade till wifi och annan elektronisk utrustning De patenterade idéerna utvecklas ständigt och bland de mer anmärkningsvärda finns en interaktiv stolpe som blinkar varnande vid övergångsställen när en fotgängare eller bil närmar sig, stolpar med interaktivt ljud, samt laddstolpar för såväl mobiltelefoner som hybridbilar.

Förutom estetik, design och invändig belysning bör nämnas att våra stolpar även erbjuder andra egenskaper: rostar inte, leder inte ström, låg vikt, samt är det miljömässigt bästa alternativet jämfört med andra stolpmaterial.

    – Jag tror och hoppas att kompositstolpar kommer att vinna mer mark, för materialet ger så många nya möjligheter och funktioner. Vi vill visa att våra lysande, designade stolpar bidrar till en trevlig, rolig och modern park- och stadsmiljö, avslutar Tomas.                                    

          Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.modernstreetlight.com