Besök höstens godaste utflyktsmål

Publicerad av

Sigtuna bjuder på mycket roligt och sevärt. Mitt i stan, på Stora Gatan 35, hittar besökare från när och fjärran en bit delikat och god historia – Augusta Janssons Karamellfabrik och Mamsellens Skafferi & Kök. Höstens godaste utflyktsmål och två av Sigtunas sevärdheter!!

I och omkring mysiga Sigtuna finns mycket att se och göra för alla som vill ut på en lagom lång höstutflykt. Sigtuna är världens runstenstätaste plats och Sveriges första stad. Runt omkring finns gott om naturreservat, vandringsleder och cykelvägar och Mälardalens skogar bjuder på marker med en uppsjö av både svampar och bär. Vill man uppleva äventyr finns mängder av sporter som golf och padel eller vandringar i vikingamiljö och ett otal runstenar att besöka. Historiskt intresserade kan också se sig om med att besöka kyrkor med världs- unika Albertus Pictor målningar från 1400-talet, ruiner, slott samt torparbyar. 

Sigtuna har en mer än tusenårig historia som handelsstad och har Sveriges första gågata. Småskalighet präglar handeln än idag och en gammal och historiefylld stadskärna delar plats med små mysiga butiker och matställen för lunch och middag. Det är i den här pittoreska miljön alla som älskar delikatesser och vill drömma sig tillbaka till barndomens karameller och konfektyr, eller smaka högklassig lokaltillverkad choklad, och hittar sitt favoritutflyktsmål under hösten: Augusta Janssons Karamellfabrik och Mamsellens Skafferi & Kök.

Att komma in till Augusta Jansson är som att färdas tillbaka i tiden, till en karamellbutik för hundra år sedan. Här säljs noga utvalda gammaldags karameller och konfektyr och recepten som används för chokladdelikatesserna kommer från Augusta Jansson, som redan 1882 hade både tillverkning och butiker på Östermalm som också beskrivs i Denise Rudbergs böcker. Redan på den tiden gjorde hon alla produkter av finaste belgisk choklad, en tradition som fortgått till dags dato. I samma lokal finns sedan februari också Mamsellens Skafferi & Kök. Här trängs charkuterier från utvalda småskaliga producenter runtom i landet med lång-lagrade italienska ostar, delikatessmarmelader och annat högintressant för selektiva läckergommar. 

Bakom succéinrättningen står Maria Collin som, efter många år på Destinationsbolaget,  bestämde hon sig för att lämna tryggheten och starta eget. Tanken på att bli karamellbutiksinnehavare hade aldrig slagit henne, det var som så många gånger en lycklig slump som gjorde att hon fick nys om en ledig lokal mitt på Stora Gatan. 

    – Jag gick dit och hörde mig för om villkor och bestämde mig på stående fot att jag skulle ha lokalen. Butiksägaren undrade vad jag skulle driva för verksamhet och i den stunden hörde jag mig själv säga att jag skall öppna en gammaldags choklad- och karamellfabrik på Stora gatan. Det var mer än vad jag själv visste! Jag gick hem och berättade nyheten för min man och kände att magkänslan var positiv och att jag verkligen trodde på idén, berättar Maria entusiastiskt. 

Efter att ha helrenoverat och inrett efter eget huvud drog verksamheten igång och blev genast en succé. Maria själv hade en begränsad kunskap om choklad och karameller och fick lära sig mycket av sin kontakt i branschen, Augusta Janssons Karamellfabrik. 

    – Det ska vara rena produkter utan en massa tillsatser. De populära godsaker vi säljer mest av är Augusta Janssons klassiska kokosboll ”skumraketen”, isländsk lakrits, vegansk choklad och klassiska havrebollar. Och karameller kommer från Gränna, Fagerströms m.fl som tillverkar karameller enligt gammal tradition, säger Maria.

I Mamsellens Skafferi och Kök säljs högkvalitativa produkter, som till exempel Underåkers charkdelikatesser, Gustafs korv och skinka, 36-månaders parmesan och även den finaste delen av parmesanen, hjärtat. Kronans pepparkakor, deras hjortronsylt och andra produkter är också mycket goda och populära! Vi erbjuder även RUDENSTAMS drycker som smakar som vin men håller dig nykter!

    – Vi säljer också knäckebröd från Stora Skedvi i Dalarna, hembakat tunnbröd från Rälta, kryddor, balsamico-vinäger och gotländska produkter som salmbärssylt och ramslöksdressing, de senare mycket populära bland Stockholmsborna säger Maria.

Nya tider kräver nya lösningar. För de som inte har möjlighet att ta sig till butiken går det även att beställa via hemsidan. Tillsammans har Karamellfabriken och Delikatessen både förrätt, varmrätt och efterrätt i sitt produktkoncept.

Varmt välkomna till oss under hösten på Stora Gatan 35 i Sigtuna! 

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.augustajanssons.se

http://www.facebook.com/augustajanssonssigtuna