Bättre ledarskap vid hemarbete är prioritet i det ”nya normala”

Publicerad av

Att trivas på arbetsplatsen är viktigt. Dialogen kring hur många kontor som verkligen behövs till hösten och huruvida ledarskap kan förbättras vid hemarbete, är ett omtalat ämne nu under corona krisen. Företaget GoToWork reder ut och anpassar arbetsplatsen till rådande situation.

GoToWork är specialister på rådgivning om hur en god arbetsplats ska se ut. Sedan 2013 har de hjälpt hundratals organisationer med att omarbeta arbetsplatsstrategi, arbetsplats och arbetssätt. Deras expertis främjar välmående, produktivitet och innovation på arbetsplatsen.

    – När vi besöker ett företag kliver vi in i ledningsgruppen och gör en nulägesanalys, vilka kontor man har, vilka arbetssätt som finns och om man jobbar mobilt. Vi utgår från vår kunds vision och strategi och försöker lirka fram hur nyläget ska se ut på arbetsplatsen, säger Karin Ståhl, Vd och arbetsplatsstrateg på GoToWork.

Karin Ståhl

I och med coronakrisen har GoToWork fått tänka om och allt gick från noll till hundra på en vecka. Olika digitala lösningar, samt ny webb utbildning om att leda och arbeta på distans är några saker som GoToWork gjorde för att hänga med i ”det nya normala” under pandemin. 

     – Vi körde ett digitaliseringsprojekt förra året så vi har redan jobbat digitalt men i detta fallet fick vi ställa om snabbt. Alla möten blev digitala, våra workshops, webbinar och utbildningar. De existerande kunder vi har, hjälper vi och råder hur de kan bli mer digitaliserade och mer flexibla, berättar Karin.

Att jobba hemifrån är dock inte optimalt för alla. För liten plats eller stor familj kanske gör att arbetsmiljön blir stökig och då kan man istället hitta andra lösningar. 

     -Vi har inte pratat så mycket om hemarbete tidigare som nu. Man kommer istället att ha kontor hemma och satellitkontor vilket innebär en annan plats än huvudkontoret som till exempel kontorshotell eller liknande. Även pendlingen och resorna mellan platser kommer också räknas som arbetsplats, säger Karin.

Det är en föränderlig tid för alla. Nytänk och innovation är viktigt. En del tycker det är jobbigt att arbeta hemifrån och en del trivs. GoToWork genomgick en datainsamling gjord av brittiska företaget Leesman där de undersöker medarbetares upplevelser av att jobba hemifrån och analyserade svaren från 50000 respondenter.

    -Än så länge upplever hemarbetare hemmiljön väldigt bra, men många har saknat vissa faciliteter, som kopiator eller skanner och viss fast utrustning. Men när vi tittar på resultatet så försämrar det inte arbetssituationen prestationsmässigt. Det driver bara på övergången från det analoga till det digitala. Det vi kan se är att medarbetare saknar sina kollegor och de saknar känslan av att vara del i en större organisation. Vissa personer känner sig väldigt övergivna och vi ser tecken på att ledarskapet är ganska dåligt. Vi behöver en annan typ av ledarskap om vi ska fortsätta med hemarbete. Om vi ska lära oss av det här hur vi har upplevt att arbeta hemma, ska vi också se till att ledarskapet blir bättre och mer inkluderande, avslutar Karin. 

http://www.goto.work