Långsiktig tandvård i trygg miljö

Publicerad av

Att gå till tandläkaren kan för många kännas jobbigt. Att sköta tänderna och setandläkarbesöken ur ett långsiktigt perspektiv gör underverk för munhälsan och besöken blir trevligare.

I en bransch där Folktandvården och de privata kedjorna dominerar sticker Bellevue Tandklinik ut. Tandläkare Ragnar Johnsson har byggt upp kliniken från grunden med tandhygienisten i fokus, två tandsköterskor och all utrustning som krävs för att kunna motsvara ett brett och varierat behov från patienterna.

– Jag har arbetat i egen regi sedan 1990 och insåg tidigt hur viktigt det förebyggande arbetet är för tandhälsan. För 9 år sedan tog jag över den nuvarande lokalen med målet att skapa en ändamålsenlig klinik med bra arbetsmiljö och god tillgänglighet. Vi har många patienter från kranskommunerna, så den egna patientparkeringen är uppskattad, berättar Ragnar. Personalen trivs och har stannat länge och trots att trenden går mot färre enmanskliniker har Ragnar inga planer på att förändra sin verksamhet.

– Som patient hos oss så ska man känna sig väl omhändertagen. Har man besvär så ser vi till att man får en tid samma dag. Våra patienter känner sig trygga, även om man inte går till tandläkaren för att det är roligt. Vi får vår belöning i form av nöjda patienter efter en lyckad behandling, det är fantastiskt tacksamt, menar han. Hjärtat i kliniken är tandhygienisten och förebyggande tandvård. Det är tandhygienisten somgör den årliga kontrollen, medan tandläkaren finns till hands och gör tandundersökningar, lagningar och andra ingrepp vid behov.

– Regelbundna besök hos tandhygienisten minskar risken för hål i tänderna och tandlossning. Det är ett väldigt bra system för patienterna. Förebyggande tandvård har blivit vanligt i Skandinavien men inte i alla delar av världen, säger Ragnar. Trots att Bellevue Tandklinik är en enmansklinik så är målet att kunna ta emot alla patienters behov, som rotfyllningar, kirurgiska ingrepp och lagningar. Patienterna är nöjda med att slippa bli remitterade så ofta och Ragnar har ett stort intresse av att kunna behandla patientenfärdigt, hela vägen.

– Jag betonar ofta långsiktighet och regelbundna besök på kliniken. Det är viktigt att ha röntgenbilder och journalanteckningar på plats så att vi har en överblick. Man ser vilka behandlingar som är gjorda, vilka som varit lyckade och har det uppstått komplikationer vet man vad som gjorts. Vi gör i stort sett allt på kliniken, men behöver man specialistvård så remitterar vi, säger Ragnar. Digitaliseringen har inneburit stora förändringar för tandvården. På Bellevue Tandklinik finns en stor nyfikenhet och en strävan efter att hålla sig à jour med den senaste tekniken. Numera är journaler och röntgenbilder digitaliserade, vilket är en oerhörd fördel. Man har möjlighet att spara handlingar från långt tillbaka och allt finns på sin plats. Tandavgjutningar med hjälp av avtrycksmassa har försvunnit. Idag används istället en digitalscanner.

– Det är i princip en kamera som fotograferar tänderna ur olika vinklar och sedan lägger ihop dem till en 3D-bild. Datafilen skickas till en tandtekniker som 3D-printar en modell som hen skulpterar på eller till en datorstyrd fräs som producerar en tand eller brygga, som sedan skickas hit. Det funkar fantastiskt bra, är mer hygieniskt, praktiskt och effektivt. Detta sparar jättemycket tid och obehag för patienterna. Vi lade mycket tid på justeringar tidigare men nu är passformen perfekt från början. Passformen är avgörande för om det blir lyckat eller inte med tandproteser eller ersättningständer, understryker Ragnar.

Vad gäller tandhälsa har Ragnar avslutningsvis några enkla, men viktiga, råd att ge. För även om de ärftliga faktorerna spelar in så finns det mycket man själv kan göra för att få en god munhälsa.

● Var noga med tandhygienen. Borsta tänderna ordentligt morgon och kväll, använd tandtråd eller mellanrumsborste.

● Var noga med vad du äter. Framför allt raffinerat socker är skadligt. Även syrlig mat och dryck kan fräta direkt på tänderna och orsaka erosionsskador, vilket har ökat på senare tid.

● Fluorsköljning minskar risken för hål i tänderna, och är jätteviktigt för de som har mycket karies. Fluoriden i tandkrämen räcker några timmar, så sprid ut sköljningen över dagen.

● Gå till tandhygienisten regelbundet.

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.bellevuetandklinik.se