Det fysiska mötet blir ännu viktigare i framtiden

Publicerad av

Det finns många anställda som känner att distansarbetet har fungerat utmärkt, vardagen är smidigare och ett stort antal vill fortsätta på samma sätt efter restriktionerna har släppt. Det mest ultimata skulle vara tre dagars hemarbete och två dagar på kontoret. Men varför två dagar på kontoret? jo på grund av att vi behöver det fysiska mötet. Vi är sociala varelser och det finns inte mycket som går upp mot att träffa människor fysiskt i samma rum. Vi hör termen ”det nya normala” överallt, men vad innebär det egentligen? Enligt Magnus Ericsson, VD på Nova Park och Steningeviks konferenshotell går det inte att resonera i den termen för ingen vet hur det kommer bli förrän vi är där. 

Vi tappar mycket när vi inte kan träffas fysiskt och därför blir det fysiska mötet viktigare framöver. Företag måste se till att schemalägga möten, budgetera och planera för hur företagskulturen ska ses över. Tänk den personen som börjar jobba på ett företag som inte har träffat sina kollegor innan mer än via Zoom eller Teams det senaste året. Det blir en helt annan situation. Detta leder till att det blir lättare att byta företag för att personen inte är lika känslomässigt investerad. Eller på grund av att känslan av behörighet och gemenskap med kollegor saknas. Där ser jag en stor möjlighet för vår bransch att vara den bryggan mellan en digital arbetsplats, och ett kontor som kanske inte besöks varje dag men med företagets vilja att skapa en företagskultur och en gemenskap med sina anställda, berättar Magnus.

Magnus Ericsson

Nova Park har med sina 25 år i branschen blivit utnämnd som Sveriges säkraste konferensanläggning och de vet hur viktigt det är att hålla fysiska möten.

    –Det finns tre typer av möten som är mycket svåra att sköta digitalt, inte omöjliga men det blir svårt och det är; ledarskapsfrågor, kulturbyggande det vill säga vilka vi är som företag (en konferens eller kick off är ett exempel på hur man normalt brukar sätta en sådan värdering) och kreativa möten som strategimöten, understryker Magnus. 

Enligt Magnus kommer det bli ett uppsving av konferenser, teambuilding och strategimöten när restriktionerna är borta och företag kan träffas igen. Behovet av julfester, kickoff och sommarfester är stort i och med att företag inte har kunnat ha det på ett helt år. Det är mycket viktiga händelser för en anställd på grund av gemenskapen vilket leder till ökad trivsel på arbetsplatsen.

     –Innan coronakrisen hade ett företag cirka tio möten om året varav ett eller två dåliga. Nu kanske de endast har tre möten om året och då måste de vara utmärkta. Ett företag bör välja en anläggning som tänker på säkerhet, inte bara på grund av Covid-19 men också generell säkerhet, kvalitet, ventilation, teknik, logi, mat och service. Nova Park och Steningevik är Sveriges ledande konferensanläggningar och har varit det på lång tid, berättar Magnus.

Visionen för Nova Park och Steningeviks konferenshotell är att alltid vara ledande i branschen. Det har de varit i många år och det kommer de att fortsätta vara enligt Magnus. Men det finns mycket osäkerhet just nu vilket medför hög beredskap för anpassning av gästernas önskemål och företagens behov.

    –Vi har sett alla typer av trender som innebär att företag ska ha möten och inte ha möten. Det här är dock en enorm kris som vi inte har varit med om tidigare, men samtidigt upplevde vi den 11:e September 2001 när hela världsmarknaden kraschade. Vi kan hantera sådana typer av scenario och vår bransch har alltid kommit tillbaka och växt sig starkare, just för att behovet av fysiska möten är så viktigt, avslutar Magnus.

// Text: Isabelle Ibérer    

http://www.novapark.se

http://www.steningevik.se

 www.viktigtattmötas.se