Världsledande inom AI för en bättre värld

Publicerad av

Det svenska bolaget Unibap har utvecklat artificiella operatörer och rymdappar för att skapa mer hållbar industriell produktion och rymdfart. Nu växer bolaget och söker fler talanger som vågar tänka nytt för en bättre värld. 

Unibap grundades 2013 av forskare med kompletterande expertis. Idén var att kombinera disciplinerna AI, robotik, rymdsystem och tillförlitlig datorteknik för att utveckla framtidens intelligenta automation både på jorden och i rymden. Det innovativa företaget utvecklar idag nya sätt att förbättra arbetsmiljön inom industrin och revolutionera datortekniken i satelliter med AI. 

    -Vår vision är att med världsledande AI- och automationslösningar verka för en effektivare och mer hållbar industri och rymdfart, och därigenom en bättre och mer hållbar värld. Genom att vi utvecklar artificiella operatörer som tar över smutsiga, monotona och farliga arbetsuppgifter inom industrin kan vi på ett konkret sätt bidra till ett mer hållbart arbetsliv. På rymdområdet arbetar vi med branschens största aktörer NASA och ESA för att  utveckla helt nya sätt att göra satelliter mer effektiva, säger Lena W Jansson, Talang- och Kommunikationschef på Unibap. 

Unibap utvecklar en ny IT-infrastruktur i rymden där satelliter enkelt kan uppdateras med nya funktioner. 

Lena W Jansson

     -Lika enkelt som vi kan ladda ned nya appar för vår telefon fungerar vår plattform SpaceCloud för satelliter. Normalt skickas en satellit upp med en uppsättning funktioner, så som till exempel att studera vädret. För att uppdatera satelliten behöver den sedan tas ned på jorden igen. Med SpaceCloud kan vi istället ladda in en ny app i satelliten. Det här är en revolution för rymden, där varje satellit blir smartare och efterhand kan byggas på med nya funktioner. Alla de här rymdapparna har dessutom viktiga funktioner för oss på jorden så som att upptäcka vulkanutbrott eller andra naturkatastrofer, optimera jordbruk och undvika missväxt, säger Lena. 

Unibap är sedan 2017 börsnoterade på Nasdaq First North Growth Market och ses idag som ett av Sveriges mest intressanta bolag inom AI och intelligent automation. Företaget har idag 25 medarbetare fördelade på kontoren i Uppsala och Västerås. Lena förklarar att mångfald redan från starten varit en viktig prioritering. Medarbetarna består idag av fem nationaliteter, 30 procent kvinnor, där dessutom 50 procent av ledningen består av kvinnor. 

    -Vi vill vara en mötesplats för talanger. Och det är inte bara något vi säger, utan det är avgörande för vår innovation och tillväxt. Alla som kommer till oss hjälper till att skapa bolaget. Vi tror på styrkan i det multidisciplinära, där vi kompletterar varandra och där vi alla har en viktig funktion oavsett om vi har tyngdpunkt i beteendevetenskap, kommunikation eller AI. Vi har även ett samarbete med Brainpool som är en organisation för särskilt begåvade barn och unga. De ger oss andra perspektiv och utmanar oss att hela tiden tänka innovativt och på nya sätt. Vår verksamhet handlar om ett ständigt lärande. Det krävs för att kunna leda teknikutvecklingen inom AI och machine learning, säger Lena.

Att i samma bolag arbeta med teknologi och automation för både rymd och industri gör Unibap unikt. 

     -Vi kan ta erfarenheter från rymdområdet och tillämpa inom industrin och tvärtom. För våra medarbetare är det här intellektuellt utmanande, där vi tillsammans hela tiden uppmuntrar till att våga pröva nya sätt. För oss är delaktighet och att arbeta tillsammans grunden i allt det vi gör. Vi vill beskriva det som att vi är en rund organisation, där vi är ett team av kompetenser som tillsammans levererar mot våra kunder. Alla uppmuntras att ta initiativ och pröva nya tankar.”, berättar Lena. 

Framtidsmöjligheterna för den som arbetar på Unibap är goda. Bland företagets kunder märks vid sidan av svenska globala industriföretag även Europeiska rymdstyrelsen (ESA), NASA och flera internationella rymdföretag. 

     – Hos oss får man verkligen utveckla sin kompetens, vi behöver talanger till både R&D, innovationsprojekt och kundprojekt. För att trivas här ska du gilla förändring, trivas av att arbeta i ett växande bolag och hela tiden vilja lära dig nytt. Vi tror mycket på kombinationen av kreativitet , ordning och reda och att ha kul på jobbet. Vi gör mycket tillsammans, har spelkvällar, satsar mycket på friskvård och har ett även ett eget husband, ”Bap street boys” berättar Lena.

Unibap har de senaste åren fått mycket publicitet och ett flertal utmärkelser. Unibap blev nyligen utsedd som ett av nordens 14 framtidsbolagen, har fått pris för bästa notering, finalist på Ny Tekniks 33-lista och har fått pris för sitt arbete med Brainpool. 

Skribent: Anna Bjärenäs

Läs mer om Unibap här: https://unibap.com