Digital fullservicebyrå gör verklighet av företags drömmar

Publicerad av

Ett helhetskoncept för att lösa allehanda problem i det digitala ekosystemet hör inte till vanligheterna. Talkative har genom åren arbetat fram ett koncept som är något utöver det vanliga och kunderna är idel lovord.

Talkative startade som en klassisk konsultbyrå med IT-experter som satt i uppdrag ute hos kund. Därefter följde några år som produktionsbyrå som producerade efter specifikation från kunderna. Med tiden kände man att man ville komma närmare kärnan och vara med från början och definiera lösningen, inte bara exekvera i slutändan. Återigen lade man om kursen och styrde mot att bli en digital fullservicebyrå.

– Sedan fem år är vi en fullservicebyrå som löser problem i det digitala ekosystemet. Vår affärsidé vilar på tre ben; design, mjukvara och hårdvara. Vi är väldigt stolta över att vi kan ta projekt hela resan, från idé till införande, säger Martin Lundin, Grundare till Talkative.

Med en så bred affärsidé ryms många olika, kreativa projekt inom ramen för företagets verksamhet. Det är inte alltid en app som syns utåt som utvecklas. Ibland kan det vara systemet bakom eller hårdvaran som möjliggör lösningen.I ett av våra projekt har vi byggt ett system för styrning av funktionalitet på lastbilar. Det inkluderar hårdvara för integration med fordonet och en touchskärm till förarhytten. I det här projektet skapade vår hårdvara förutsättningarna för att kunna bygga en modern och lättanvänd app. Vi konverterade en fysisk utmaning med massvis av kabeldragning till ett mer lätthanterligt digitalt problem, berättar Teddy Lilljö Fälth, Byråchef på Talkative.

Ett annat projekt som fått stor uppmärksamhet och där resultatet blivit omåttligt populärt, är appen för TV-programmet Antikrundan. Appen ger tittarna möjlighet att ljudsynka appen i telefonen med programmet på TVn. När experterna värderar föremål i programmet kan tittarna vara med och gissa på värden tillsammans med sina vänner, samtidigt som de får feedback från experterna direkt i sitt flöde. Det populära spelet engagerar alla åldrar och alla gissar för fullt. 

– Appen använder ljudsynk till Tv:n, vilket många tycker är väldigt häftigt, men det vi är mest nöjda med är egentligen sättet vi jobbade fram hur den skulle kännas – varm och som att tittarna interagerar med antikexperterna, säger Jenny Andersson, Strateg på Talkative.

För att lyckas ta fram så innovativa lösningar som möjligt krävs att företagskulturen präglas av tillit, där alla vågar vara kreativa och tänka utanför boxen. Talkative har en väldigt platt organisation bestående av i dagsläget 11 personer. Man strävar efter att alla medarbetare ska besitta multitalanger, så att man har flera ben att stå på.

– Alla har ett huvudområde men kan mycket om andra områden också. Vi har en öppen och tillåtande företagskultur där alla vågar utmana de andra för att tillsammans skapa ett bättre resultat åt kunderna. Vi har engagerade medarbetare som älskar nya utmaningar, säger Martin.

Trots att omvärldsklimatet under våren präglats av oro, ser framtiden för Talkative ljus ut. Man har ständigt ett antal större och mindre projekt på gång framåt med ett antal olika kunder. 

Nära kundrelationer präglar arbetssättet och det bästa Talkative vet är när kunderna tipsar sina kompisar eller sitt nätverk om företaget. 

– Kunderna vill verkligen jobba med oss, ofta i våra lokaler. De är inkluderade i hela processen, och är med oss i stort och smått. Det är en lyx att få arbeta så, och att någon rekommenderar Talkative till en vän är det bästa betyget vi kan få, avslutar Teddy.

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.talkative.se