Stoppa tjuven – med revolutionerande datasäkerhetspatent

Publicerad av

Virusskydd i all ära, men de stoppar bara drygt 60 procent av alla intrång. Nu finns en ny lösning på marknaden som gör datastölder helt omöjliga att genomföra. 

Dataintrång och informationsstölder är ett stort problem i dagens samhälle. Enorma summor pengar går varje år förlorade och företag gör miljardförluster då deras stulna patent produceras och säljs av konkurrenter. 2018 hackades 43 procent av alla småföretag och sammanlagt stals 5 miljarder filer. Kostnaden för detta uppgick globalt till 3 900 000 USD per attack. Samma år ökade antalet ransomware-attacker till 206 miljoner, till en skadekostnad av 133 000 USD per attack.

Att länder är ute efter andra länders information är heller ingen nyhet. I såväl affärsverksamhet och förhandlingar som i krig har den som sitter på motpartens information ett starkt övertag. 

Idag är klassisk spionverksamhet där män i hatt och lång rock byter hemligstämplade dokument i mörka gränder ett minne blott. Stölderna av hemligstämplad information är dessvärre fortfarande verklighet, de har bara bytt arena och fortsätter sin ohejdade framfart på Internet istället. 

Företag blir hela tiden mer och mer medvetna om säkerhetshoten online, men brandväggar och virusskydd kan inte hindra alla typer av intrång och datastölderna fortgår, trots ansträngningarna att stoppa dem. Virusskydd är bara säkra till 60–65 procent. Detta beror på att de bara kan identifiera och stoppa virus som de är programmerade att känna till, vilket lämnar utrymme för okända virus att hitta ingångar i systemen. 

Klaus Drosch, grundare till Bitidentify och mannen bakom det revolutionerande patent på vilket företagets teknik bygger, hade länge försökt lösa problemet med dataintrång. Patentet i datasäkerhet har nu omsatts i en mjukvara som just lanserats och senare i år kommer hårdvaran ut på marknaden. Klaus berättar hur tekniken fungerar:

– Även om någon hackar sig in kan de inte stjäla information. Om någon kommer in i datorn så blir denne genast inlåst. Det funkar som på banken, rånaren kommer in men kan inte ta sig ut igen med sitt byte. Även om ett Virus av misstag blir insläppt kan den aldrig ta sig ut med någon information, säger han. 

En annan fördel med Bitidentify mjukvara är att den också i ett andra steg kan identifiera vem som ligger bakom intrånget. 

– Virusprogramvaran letar efter utgångar och då kan man ta reda på vem viruset vill skicka informationen till. Vi har även utvecklat ytterligare ett program där man skickar en fil till virusets avsändare, där filen utger sig för att vara ett program som skickats vidare av cyberhackaren. När det programmet sedan öppnas så skickar det informationen tillbaka till oss och boven är fast. Det är en fördel att kunna identifiera vem som ligger bakom intrånget, men det allra viktigaste för kunden är att de inte förlorar någon data, säger Klaus.

Just nu håller man på med ännu några förbättringar i mjukvaran som sedan ska installeras hos kunderna. Hårdvaran, som släpps senare i år, beskriver Klaus som Fort Knox, där bara den som är auktoriserad användare kan ge åtkomst och då specificerat hur många bits som ska tillåtas att skickas ut, så att inget virus kan slinka med bland filerna. 

Mjukvarulösningen bygger på att man har två arbetsmiljöer, baserade på en Linuxkärna, i en och samma dator. En säker miljö som saknar Internetanslutning, där all känslig information sparas och en internetansluten miljö där alla dagliga uppgifter och löpande arbete utförs. Utan Internet kan hackare inte komma åt de sparade filerna. 

– Virus kan ta sig in i mjukvaruprogrammet men ingen data kan skickas ut via mjukvaran och i hårdvaran är det helt omöjligt, säger Klaus.

Kunder till Bitidentify är aktörer som har viktiga data i sin ägo, data som är viktig för en hel nation. Det kan vara stora företag, regeringar, myndigheter och militär. 

– Företag som är viktiga för ett helt lands BNP måste skydda sina produkter, sin produktion, sina patent, sina ekonomiska planer och så vidare. Att exempelvis Domstolsväsendet hackas så att förbrytare kan förbereda sitt försvar borde inte vara möjligt, men det sker hela tiden idag. Med vår lösning blir ett sådant scenario helt omöjligt. Det har visats intresse från USA, Sverige, Tyskland och NATO. Ifall regeringar, industri och försvar installerade Bitidentify skulle det märkas i BNP efter ett års användning, försäkrar Klaus. 

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.bitidentify.com