Besök sommarens godaste utflyktsmål

Publicerad av

Sigtuna bjuder på mycket roligt och sevärt. Mitt i stan, på Stora Gatan 35, hittar besökare från när och fjärran en bit delikat historia – Augusta Jansson´s Karamellfabrik och Mamsellen´s Skafferi & Kök. Sommarens godaste utflyktsmål!

I och omkring mysiga Sigtuna finns mycket att se och göra för alla som vill ut på en lagom lång sommarutflykt. Sigtuna är världens runstenstätaste plats och Sveriges första stad. Runt omkring finns gott om naturreservat, vandringsleder och cykelvägar och Mälarens stränder lockar med härliga bad. Vill man uppleva äventyr finns mängder av sporter som golf och padel eller vattensporter som wakeboarding och segling. Historiskt intresserade kan roa sig med att besöka kyrkor, ruiner, slott och torparbyar. 

Sigtuna har en tusenårig historia som handelsstad och har Sveriges första gågata. Småskalighet präglar handeln än idag och en gammal och historiefylld stadskärna delar plats med mysiga små butiker av alla de slag. Det är i den här pittoreska miljön alla som älskar delikatesser och vill drömma sig tillbaka till barndomens karameller och konfektyr, eller smaka högklassig belgisk choklad, hittar sitt favoritutflyktsmål i sommar: Augusta Jansson´s Karamellfabrik och Mamsellen´s Skafferi & Kök.

Att komma in till Augusta Jansson är som att färdas tillbaka i tiden, till en karamellbutik för hundra år sedan. Här säljs noga utvalda gammaldags karameller och konfektyr och recepten som används för chokladdelikatesserna kommer från Augusta Jansson, som redan 1882 hade både tillverkning och butiker på Östermalm. Redan på den tiden gjorde hon alla produkter av finaste belgisk choklad, en tradition som fortgått till dags dato. I samma lokal finns sedan början på året också Mamsellen´s Skafferi & Kök. Här trängs charkuterier från utvalda småskaliga producenter runtom i landet med lång-lagrade italienska ostar, delikatessmarmelader och annat högintressant för selektiva läckergommar. 

Bakom succéinrättningen står Maria Collin som, efter många år på Destinationsbolaget, 2017 bestämde sig för att lämna tryggheten och starta eget. Tanken på att bli karamellbutiksinnehavare hade aldrig slagit henne, det var som så många gånger en lycklig slump som gjorde att hon fick nys om en ledig lokal mitt på Stora Gatan. 

– Jag gick dit och hörde mig för om villkor och bestämde mig på stående fot att jag skulle ha lokalen. Butiksägaren undrade vad jag skulle driva för verksamhet och i den stunden hörde jag mig själv säga att jag skulle öppna en gammaldags choklad- och karamellfabrik på Stora gatan. Det var mer än vad jag själv visste! Jag gick hem och berättade nyheten för min man och kände själv att magkänslan var positiv och att jag verkligen trodde på idén, berättar Maria entusiastiskt. 

Efter att ha helrenoverat och inrett efter eget huvud drog verksamheten igång och blev genast en succé. Maria själv hade en begränsad kunskap om choklad och karameller och fick lära sig mycket av sin kontakt i branschen, Augusta Jansson´s Karamellfabrik. 

– Det ska vara rena produkter utan en massa tillsatser. De populära godsaker vi säljer mest av är Augusta Jansson´s klassiska kokosboll ”skumraketen”, isländsk lakrits, vegansk och sockerfri choklad och klassiska havrebollar. Och karameller från Gränna, Fagerström´s m.fl som tillverkar karameller enligt gammal tradition, säger Maria.

I Mamsellens Skafferi och Kök säljs högkvalitativa produkter, som till exempel Underåkers charkdelikatesser, Gustaf´s korv och skinka, 36-månaders parmesan och även den finaste delen av parmesanen, hjärtat.

– Vi säljer också knäckebröd från Stora Skedvi i Dalarna, tunnbröd från Rälta, kryddor, balsamico-vinäger och gotländska produkter som salmbärssylt och ramslöksdressing, de senare populära bland Stockholmarna som på grund av reserestriktionerna inte kommer att kunna åka till sina sommarställen på Gotland i sommar, säger Maria.

Nya tider kräver nya lösningar. För de som inte har möjlighet att ta sig till butiken går det även att beställa via hemsidan. Tillsammans har Karamellfabriken och Delikatessen både förrätt,varmrätt och efterrätt i sitt koncept.

Varmt välkomna till oss i Sigtuna! 

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.augustajanssons.se

http://www.facebook.com/augustajanssonssigtuna