Perfekt Wi-Fi inte längre en utopi

Publicerad av

Att Wi-Fi i hemmet inte alltid är så snabbt överallt som man önskar är något som många privatpersoner erfar, och det är svårt att veta vem som ska hjälpa till att lösa det. Lösningen på detta går nu att få direkt genom operatörerna. Bakom den tekniska lösningen står ett svenskt uppstickarbolag, Seliro.

Rådande situation har fått företag att uppmana sina medarbetare att jobba hemifrån. Många har då upptäckt begränsningarna med sitt WiFi, särskilt ifall man är flera som har videokonferens, videolektioner, spelar nätverksspel eller kollar på film online samtidigt. I verkligheten går det många gånger bara att ha ett bra videosamtal ifall man sitter i samma rum som WiFi-routern. 

Techbolaget Seliro gör mjukvara för hemnätverk och har som affärsidé att förse internetoperatörer med lösningar som gör att deras kunder får full effekt av sin bredbandsanslutning. I praktiken innebär det en säker, stabil och snabb WiFi-anslutning oavsett var man är i hemmet samtidigt som har snabb och relevant support när man behöver. Något som länge har varit endast en utopi. 

Seliro utvecklar mjukvara dels för vanliga WiFi-routers och extenders (förlängare) för hemmet, men vad som växer kraftigt nu är efterfrågan på deras mjukvara för så kallade meshade WiFi-nätverk för hemmet. Meshade WiFi-nätverk innehåller intelligens som förutom full täckning distribuerar kapaciteten  mellan uppkopplade enheter och blockar bort störningar. 

    -Vi ser att det finns ett stort behov av mesh WiFi, och att rådande situation accelererat detta. Konsumenter betalar mycket för en snabb internetanslutning men ändå kan man inte använda det var man vill. Dessutom hackar videomötet för att någon annan kollar på film eller spelar online. Det är klart att de blir frustrerade säger Seliro’s VD Kajsa Arvidsson.

Även i detaljhandeln finns det mesh system, men då är risken stor att man köper mycket mer än man behöver, och det blir svårt att få hjälp och support.

    -Seliro är en avknoppning från Tilgin, som under många år sålt och utvecklat WiFi-routrar med stilren skandinavisk design och högsta kvalitet för internetoperatörernas kunder.  Seliro grundades från insikten att vår expertis inom WiFi- och det uppkopplade hemmets mjukvara kunde komma fler tillgodo genom att erbjuda den separat. Vi jobbar idag med stora routertillverkare och skapar tillsammans lösningar för lokala och globala operatörer som vill kunna köpa olika sorters hårdvara för det uppkopplade hemmet men ha en enhetlig mjukvara för sitt erbjudande. Samtidigt levererar vi samma mjukvara till Tilgin, berättar Kajsa.

Tilgins WiFi-routrar finns i många hem och där spelar den framtidssäkrade mjukvaran en viktig roll då operatören oftast genom en mjukvaruuppdatering kan uppgradera den till en mesh-router. Sedan räcker det många gånger att som slutkund köpa till en Tilgin mesh-extender för att få ett intelligent, självoptimerande WiFi överallt i hemmet. Först ut i Sverige med denna tjänst är Tilgins kund A3. 

Förutom mjukvara som optimerar kundens WiFi har Seliro även managementmjukvara, Maestro, med vilken operatörerna kan gå in och felsöka hos kunderna och hitta det verkliga problemet. 

     – Vi levererar mjukvara för management av operatörens hela installerade bas av WiFi-routrar. Wifi-routrarna behöver inte ha mjukvara från oss, utan bara stödja vanliga standarder, för att Maestro ska kunna hantera dem. En operatör med till exempel en miljon installerade Wi-Fi-routrar kan med hjälp av vår mjukvara Maestro hela tiden se hur hela nätet mår, uppgradera hela nätet på en gång, men även använda samma Maestro i kundsupporten. Konsumenterna kan snabbt och relevant får den hjälp de behöver, eftersom kundtjänsten har möjlighet att direkt se hela kundens WiFi och allt som är anslutet och sedan hitta det verkliga problemet, berättar Kajsa

    – Folk köper smarta prylar i handeln och så funkar de inte i hemma-nätet, till exempel för att de är för krångliga att koppla in.  Vi löser detta genom att i vår mjukvara finns en öppen miljö så att operatörerna lätt kan integrera nya IOT-lösningar direkt i routern. Skulle du behöva hjälp med ditt Smarta Hem så ringer du bara din kundtjänst hos bredbandsoperatören som nu är redo att ge snabb och effektiv hjälp. De kan ju se ditt WiFi inklusive alla anslutna prylar och de tjänster du har, berättar Kajsa.

Inte bara att det smarta hemmet har bra uppkoppling är viktigt. Säkerheten är också mycket viktigt när man kopplar upp sitt hem. Här samarbetar Seliro bland annat med brittiska Black Dice för att skydda hemmet från cyberattacker och samtidigt se till att barn endast har tillgång till lämpligt innehåll online.

Seliro har en helhetssyn på vad man förväntar sig som slutkonsument och hur man som bredbandsoperatör får ett vinnande leveranskoncept mot sina slutkunder. Efterfrågan på produkterna växer och Seliro expanderar. Medarbetarna är allt från nyutexaminerade till seniora och flertalet stora religioner och nationaliteter finns representerade. Det finns en balans mellan kvinnor och män och kvinnor finns såväl i ledningen, som inom utveckling, ekonomi, sälj och test. 

    – Den som har stora ambitioner och vill göra ett jobb som märks, ska söka sig till oss. Man behöver dock gilla att hjälpa till där det behövs och ta egna initiativ. Det man får är en kundfokuserad, innovativ och internationell miljö där vi pratar engelska hela dagarna. Ett mindre bolag har större flexibilitet och beslut går mycket snabbare hos oss än i ett stort företag vilket gör att vi kan vara innovativa i vårt arbetssätt, säger Kajsa.

Möjligheterna ser goda ut även för framtida lösningar från Seliro. Studier i flera marknader visar på ett starkt ökat intresse att jobba mer hemifrån. Skälen är många, till exempel hälsa, kostnad, logistik och miljön. En studie gjord av Kekst CNC under april i visar ett stort ökat intresse av att jobba hemifrån även efter Covid-19 lockdown, och i en uppföljande studie de just presenterat säger mer än var fjärde svensk kontorsanställd att de vill/vill ha flexibiliteten, att jobba hemifrån. I Frankrike är den siffran nästan var tredje och i UK hela 40%.

    – Vem ska säkerställa att det funkar med videomöten i hemmen? Är det medarbetaren eller arbetsgivaren? Och vad behövs i en föränderlig värld? Vi funderar redan på hur vi i framtiden ska kunna skapa nya erbjudande som stöder detta till gagn för marknaden, avslutar Kajsa. 

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.seliro.com