Kabelstrul och teknikpanik tillhör historien

Publicerad av

Få saker är så frustrerande som när möten måste inledas med att lösa teknikproblem eller hitta rätt kablar till projektorer och datorer. Med Ochnos världsunika lösning är detta ett minne blott.

Vårens Coronapandemi har fått många att ändra arbetssätt. Videomöten har blivit det nya normala när reserestriktioner och social distansering satt stopp för fysiska möten. Många företag var redan tidigare på väg i riktning mot en mer digital möteskultur och minskade resor, i hållbarhetens namn. Sammantaget ger dessa faktorer ett ökat intresse för och behov av väl fungerande och effektiva videokonferenser. Oavsett om man ska installera fler videokonferensrum, ogillar kablar för ordnings skull, eller vill bygga ett nytt, smart och användarvänligt framtidens kontor, har Ochno lösningar som revolutionerar samtliga av dessa områden.  

    – Själva idén till lösningen som bygger på USB-C kommer från när jag var produktchef för Ericssons datacentersatsning och då dök den nya standarden upp från Intel. USB-C kan användas till allt som finns och Ochno-lösningen är baserad på denna teknik, berättar Olof Ermis, grundare till Ochno.

Sedan årsskiftet är Ochno ute kommersiellt med sina lösningar som kan sammanfattas som ett intelligent docktänk. Via standarden ser systemet vad som kopplas in, hur länge det kopplas in och hur mycket ström det förbrukar. 

Kontor designas idag oftast aktivitetsbaserat och då är det svårt att på förhand veta hur många personer som nyttjar varje del av lokalen samtidigt. Tjänsten Ochno Operated hanterar IoT och faktumet att allt är uppkopplat och att det därmed kan mätas. Systemet ger total överblick över arbetsplatsens alla parametrar, från ljus, temperatur och ljudnivå till beläggning och energiförbrukning. Man ser var energin används och kan därmed optimera förbrukningen. I systemet ser man också vilka ytor som används och vilka som är lediga minut för minut. Genom att ha all data kan man enkelt förbättra utifrån nuläget och på så vis utnyttja kontoret mer effektivt. Genom att skapa sig en tydlig bild av luftkvalitet, temperatur, ljudnivå och ljusstyrka har man möjlighet att anpassa dessa enligt önskemål. 

     – I interfacet kan man enkelt optimera såväl personlig arbetsmiljö som hållbarheten för hela kontoret. Det gör att man alltså både kan öka medarbetarnas välbefinnande och spara energi på arbetsplatsen, säger Olof.

Enkelheten i tekniken som präglar Ochno Operated återfinns också i lösningarna för videokonferensrum. 

     – I och med vårt förändrade sätt att se på distansarbete behöver i princip alla mötesrum ha videomötesmöjligheter framöver. Samtidigt har alla blivit vana med att starta videomöten från sin laptop med Teams, Skype, Zoom och andra onlinelösningar. Här är fördelen med Ochno Power Conference att den enkelt och snabbt ansluter all videomötesteknik i rummet till mötet som man har startat på sin dator. Ett knapptryck är allt som krävs för videomötet ska fungera perfekt, säger Olof.

Även problemen med kabeltrassel har Ochno adresserat och lösningarna följer clean desk-principen. Det enda som syns av Ochno är alltid bara ett litet uttag. 

    – Vi har ett enda uttag som hanterar allt, vilket minskar både kabeltrassel och teknikstress. Med Ochnos mjukvara kan man automatiskt styra och optimera arbetsplatsens ljud, ljus, värme och luftkvalitet. I kombination med det har ett smart styrbart uttag väldigt stor betydelse för trivseln och arbetsmiljön, påpekar Olof.

Ochnos teknik finns nu integrerad i alla nya kontorsmöbler från ledande möbeltillverkare och går att få tag på via AV-leverantörer. Det går också att beställa tekniken för eftermontering på möblerna genom IT-återförsäljare. 

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.ochno.com