Behovsbaserad arkitektur med människan i centrum

Publicerad av

Människors behov, olika synsätt och unika personligheter är prio nummer ett när Spectrum Arkitekter utformar en plats. Resultatet blir trivsamt, funktionellt och inspirerande.

Spectrum Arkitekter utformar utrymmen för människors  vardag – hem, arbetsplatser, hotell och restauranger – samtliga miljöer där folk umgås. De tre senare blir alltmer hemlika och rika i sin utformning och arbete och fritid smälter ihop alltmer, vilket påverkar behoven och därmed lösningarna.

IVL Svenska miljöinstitutet Göteborg.
Fotograf Jason Strong

    – Folk jobbar mer och mer hemma. Nu, i och med den situation som uppstått på grund av Covid-19, mer än någonsin. Vi har sett att man jobbar och umgås i alla dessa miljöer men i olika stor utsträckning. Hotellobbyn används för jobb och arbetsplatser börjar alltmer likna hem och hotellobbys, med lounger och sociala ytor, säger Wivian Eidsaunet på Spectrum Arkitekter. 

Oavsett om det handlar om ett hotell, en restaurang, en arbetsplats eller ett hem, så ska det vara en plats som uppmuntrar till nya tankar och idéer, är inspirerande men också funktionell, som är härlig att vara i. 

    – Vi gör verklighet av kundernas drömmar och visioner och gör allt i nära samarbete med dem. Här kommer den researchbaserade metodiken in. Vi jobbar alltid med att ta reda på behov och önskemål i enkäter, intervjuer och workshops, allt för att kunna leverera enligt visionen, berättar Wivian.

Researchen omfattar allt från medlemmar i ledningsgruppen till de som levererar i den dagliga operativa verksamheten i organisationen, och används sedan som en av grundstenarna i projektet.

    – Miljön måste stötta leverans och produktivitet, den ska inte vara en hinderbana, understryker Wivian.

Även om det kan vara funktionellt att jobba hemma påverkar hemarbete psykisk och fysisk hälsa på olika sätt. Vi jobbar uppkopplade hela dagarna, har möten slag i slag, korta luncher och kanske bortglömda raster. Lägg därtill en inte helt ergonomisk miljö. Uppsidorna är att man slipper pendla och får mer egentid.

    – Allt detta blir till erfarenheter man tar med sig när man kommer tillbaka till kontoret sen. Det kommer att ställa nya krav på arbetsmiljön på kontoret och på vad man gör, hur man jobbar och med vem. Vissa forskare tror att kontoret kommer att bli en social knutpunkt för lärande och möten men att man kommer att fortsätta göra administration hemma även när coronakrisern är över, säger Wivian.

Nu blickar många framåt till efter sommaren, då företagen hoppas på en nystart. Hur den nya normaliteten blir efter Coronakrisen vet dock ingen ännu. En fullgod miljö är nödvändig för att folk ska kunna prestera och leverera. Nu har folk inte kommit tillbaka till arbetsplatserna ännu men det krävs planering innan dess. 

    – Vi får vara ödmjuka med vad vi tror ska hända framåt och inför att människor kommer att vilja välja olika. Arbetsplatsen är alltid viktig ur hälsoaspekt och vi tror att trygghet kommer att bli viktigare även på jobbet. Vi kanske kommer att planera lokalerna och miljöerna efter medarbetarnas behov och inte bara efter kostnad per kvm per person. Vi kommer erbjuda olika lösningar för olika behov och önskemål, resonerar Wivian.

I linje med den nya normaliteten har Spectrum Arkitekter myntat begreppet Ekonomi 2.000 (två punkt 000, syftar på 2000 mm) – Ekonomin med människan i fokus. Trenden med att skrivborden krympt när man minskat lokalytan per person i en strävan att pressa kostnaderna förutspår man nu kommer att vända, till att människans behov går före ekonomin, vilket kan symboliseras av att skrivborden åter blir 2 meter breda. Exempel på anpassningar till den nya verkligheten där allas behov ryms kan också vara handfat som inte är på toaletterna så man slipper gå in där, vilket vore bättre ur smittskyddssynpunkt. Ett annat exempel är mötesrum med bara ståbord, där det inte märks om någon vill hålla avstånd, jämfört med om alla sitter och någon ställer sig i hörnet. 

    – Det är oerhört viktigt att man inte stigmatiserar någon som kanske behöver vissa förutsättningar för att känna sig trygg. Vi tror att det nya normala kommer att rymma fler behov och svara mot olikheter hos individer. Detta är inte något konstigt för oss eftersom vi alltid jobbat med att ta fram miljöer för människans bästa. Vi kommer att behöva utmana lösningar och vara nyfikna och innovativa, säger Wivian.

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.spectrumarkitekter.com