Coronatider ställer nya krav på framtidens arbetsplats

Publicerad av

Coronakrisen har tvingat fram förändringar vad gäller morgondagens arbetsplatser och egna mindre kontorsrum kommer bli mer efterfrågade. Flexibilitet och personlig anpassning kan antas bli ännu viktigare framåt.

Mitt i centrala Stockholm, med bästa läge nära Östermalmstorg, finner vi ett av Stockholms första kontorshotell. Nybrogatan Business Center finns i två vackra sekelskifteshus på Östermalm. Kontoren på Nybrogatan 34 och Nybrogatan 6 har totalt 132 kontorsrum och 16 konferenslokaler, de flesta med högt i tak och stuckatur och stort ljusinsläpp. Nyligen har kontorshotellet expanderat sin yta i en av fastigheterna genom att ta över ett anrikt hotell. Hyresgästerna finns representerade inom olika branscher som advokater, investment, handelskammare, coachning, rekrytering, välgörenhet, arkitekter, retail, försäkringar och IT-bolag. Här välkomnas både stora och små bolag. Många hyresgäster har suttit här i många år, en del i 15 år eller mer.

Till skillnad från andra kontorshotell får gästerna själva utforma kontorsrummen som de vill. Här skapar man sin egen kontorsmiljö med egna möbler. Eftersom Nybrogatan Business Center har många lokaler i skilda storlekar, från 6 till 75 kvm, vilket ger det möjlighet att byta lokaler inom de två kontorshotellen i takt med att organisationen växer eller krymper genom åren. 

    – Vårt mål är att tillhandahålla ett Serviced Office där hyresgästen får service i form av bemannad reception som inkluderar post-, bud- och telefonservice, fast bredband, wifi, konferensmöjligheter samt tillgång till fullt utrustade kök med fri tillgång till kaffe och te. Vi tar hand om städning, larm och säkerhet och hyresgästerna kan koncentrera sig på sin verksamhet, säger Helene Claesson, VD på Nybrogatan Business Center.

Helene tog över företaget för fem år sedan. Hon har från första början siktat på att hålla hög kvalitet avseende service, professionalitet och trivsel. Hon berättar att det aldrig varit nödvändigt att marknadsföra sig tidigare, då det har varit fullsatt. Coronakrisen kom i samband med att vi utökat med 20 nya rum och vi ser nu ett ökat intresse för eget kontorsrum istället för öppna landskap eller arbete i loungemiljö. Även kortare bindningstid och flexibilitet efterfrågas vilket man får på kontorshotell jämfört med eget kontorskontrakt.

  – Många företag har tvingats se över sina kostnader och några väljer nu att bli virtuell kund, dvs inget fysiskt kontor men ändå har tillgång till telefon och postservice, tillgång till mötesrum mm precis som alla andra hyresgäster. Såväl nystartade bolag som de som drar ner på sin verksamhet väljer ofta detta alternativ, berättar Helene.

För 60 kr/h kan man också hyra en flexplats istället för att sitta på ett café eller liknande. Här får man dessutom gratis kaffe och man kan få hjälp med att printa och kopiera av receptionen. På grund av att det rådande läget där många tvingats eller valt att jobba hemifrån tror Helene att vi får ett behov av förändrade arbetsplatser framöver. Man vill sitta med större avstånd eller isolerade i eget rum, det uppskattar många i tider med oro för smittspridning. Då priserna ligger lägre än att ha ett eget kontor och lägre än andra kontorshotell per kvadratmeter, får gästerna mer rum för pengarna.

    – Vi behöver komma tillbaka till ”att gå till kontoret” och gå in i jobb-mode. Det kommer bli än mer viktigt att arbeta i riktig kontorsmiljö, där kreativitet och energi och nätverkande kan ske vilket också kan ge nya affärsmöjligheter, avslutar Helene.

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.nybrogatanbc.se