Unika kvalitetskök med moderna funktioner

Publicerad av

Genuina kök från Norrländska Snêk med alla moderna funktionaliteter är gör-det-självarens dröm. Tack vare automatisering och valfri servicenivå är dessutom priset konkurrenskraftigt.  

Familjeföretaget Snêk har tagit fram ett kökssystem så nära ett platsbyggt kök det bara går. På Snêks hemsida kan kunden designa hela köket själv och får full frihet att välja allt från utformning och finish, till hur mycket man vill göra själv av montering och målning. Allt tillverkas i massivt trä och materialet till stommarna är furu, medan hyllplan och lådor kan göras i ek. 

– När man kommer från Norrland känns det bra att jobba med den långsamväxande Norrlandsfurun som tar tre gånger så lång tid på sig att växa som vanlig furu. Vi jobbar uteslutande med förnybar skog och färgen vi målar med är uteslutande linolja. Kunden designar själv i vårt onlineverktyg och väljer där hur många luckor, skåp och lådor man vill ha. Allt fräses ut i trä, som vi målar för hand i linolja, berättar Fredrik Karlsson Peraldi, som tillsammans med sin fru, Sandrine Peraldi, grundat företaget Snêk.

Företagsidén föddes när grundarna skulle köpa ett kök till sin sekelskifteslägenhet och upptäckte att det var omöjligt att hitta ett modernt kök med traditionell look utan mdf och spånskivor, till en rimlig kostnad. Man bestämde sig då för att fylla den luckan på marknaden. Köken från Snêk ger ett genuint och traditionellt intryck men har alla moderna funktioner. Glidande laxstjärtsfogar gör att man kan montera en stomme på 30 sekunder, vilket ger väldigt enkel montering för kunden. 

– Vi har gjort många val i själva utformningen, med glidande fogar och innanförliggande ramluckor, det är en hel del detaljer i tillverkningen som förenklar för kunden. Man monterar köket utan verktyg och kan även demontera det utan verktyg. För att montera ett helt kök tycker vi att det ska räcka med en vanlig verktygslåda, säger Fredrik.

Kunden ritar köket själv och designen går efter avstämning till produktionslinjen i fabriken i Kalix. Moderna mjukvaruprogram gör det möjligt att i princip bara trycka på en knapp för att få iväg ordern till en modern maskinpark, som automatiserar mycket av det som traditionellt görs för hand. Detta är en av faktorerna som bidrar till en kostnadseffektiv process. 

– För att minimera priset utan att göra avkall på kvalitet, levereras köken direkt från fabriken till kunden utan mellanhänder. Vi har skapat ett modulsystem för att göra det så enkelt som möjligt för kunden att montera köket och för att få ner transportkostnaderna. Kunden kan också påverka priset genom sitt val av hur mycket man vill göra själv, säger Fredrik.

Det finns flera olika nivåer på självservice. Basicnivån innebär att kunderna köper allt trärent, med lådor och skåp omonterade. Det går även att välja att få allt grundoljat, med lådorna monterade, täckmålat eller helt monterat. Prisskillnaden mellan högsta och lägsta servicenivå är 70 procent, vilket gör att man som kund kan göra stora besparingar om man är lite händig. Snêk gör även köksluckor till IKEA-stommar – ramluckor i massivt trä med gerade hörn som andas kvalitet. Också här kan man som kund välja på färdigmålat eller obehandlat och påverka slutpriset. 

– På ett sätt är vi väldigt traditionella när man ser till material, men vi är också hypermoderna, då vi har 3D-verktyg online kopplade till produktionen som är automatiserad och robotifierad. Vi tänker framåt men ser också bakåt och utmanar hela det sätt på vilket köksbranschen fungerar. Vi kompromissar inte med kvaliteten men med processen, vilket gör att vi kan leverera högkvalitativa, unika kök till en bra prislapp, avslutar Fredrik.

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.snek.se