Rummets viktigaste möbel i helt ny tappning

Publicerad av

I en global, traditionell bransch lanserar en svensk familjekoncern innovation efter innovation inom golv. Nu är vad som väntas bli nästa omvälvande branschstandard här.

Ett rums största möbel kan sägas vara golvet. Alla har en relation till golv. Man tänker kanske i förstone inte på det, men det har stor betydelse. Golv är en sällanköpsvara, som ofta blir ett projekt som har med nybyggnation eller renovering att göra. Branschen är traditionell och så även kunderna i val av varumärke och material. Sverige är det förlovade landet för trägolv och ekparkett utgör 80 procent av trägolven.

– Det vanliga är att man sätter högt pris på vitvaror och möbler, men inte på att investera i ett nytt golv, där faller valet på trestavs ekparkett nästan jämt. Sverige har Europas största konsumtion per capita av trägolv, berättar Johan Larsson, Sälj- och Marknadschef på Bjelin Sweden AB.

Bjelin är systerbolag till Välinge AB, som startades på 90-talet av Darko Pervan, numera en legend inom golvbranschen. På den tiden limmades golven ihop. Darko och hans son tog fram en enklare och helt revolutionerande lösning på hur man lägger golv. 

– All teknik funkar ju tills en ny kommer. När Darko presenterade sin innovativa lösning klickfogen, som nu i dagligt tal kallas klickgolv, blev han mer eller mindre utskrattad. Men skam den som ger sig. Genom att få med sig ett par stora aktörer i Sverige och Norge som gick i bräschen för tekniken lyckades Darko få klickgolven att inte bara accepteras på marknaden utan att få hela industrin att följa efter, berättar Johan. 

Välinge licensierade konceptet så att alla golvtillverkare kunde använda sig av klicktekniken, som idag blivit en branschstandard i världen. Välinge är numera ledande på utveckling av golvtekniker och investerar mer i det än vad övriga av världens golvföretag gör tillsammans. 

– Välinge är en serieinnovatör! 2014 kom man på idén med möbellås. Kan man klicka golv kan man också klicka möbler, man slipper skruva och det håller bättre, säger Johan. 

Det senaste är att man utvecklat en pulverteknik – Woodura – där pulver som innehåller bindemedel, träpulver och pigment strös på en HDF-planka, sen lägger man på ett träfaner och med värme och tryck förstärker man sedan golvets egenskaper. Resultatet blir ett golv som är tre gånger så stryktåligt som parkett. En ny typ av golv har fötts, härdat trägolv. Även denna innovation stötte dock på patrull på den traditionella golvmarknaden. Då de stora aktörerna avstod från att köpa licens för det nya materialet, såväl av tradition som av ovilja att investera i de maskiner som behövdes, löste Darko det på annat sätt. Johan berättar:

– Ville branschen inte göra vad som krävdes för att förändra framtidens golvmarknad så tänkte Darko för den skull inte låta sig nedslås. 2017 byggde Välinge egen fabrik här i Viken, som stod klar 2018. Det blev världens modernaste golvfabrik och i samband med det bildades Bjelin Sweden AB som försäljningsbolag till Välinge som nu producerar golv med den nya tekniken. 

Bjelins uppgift är att få ut härdade trägolv till marknaden. Man har inställningen att lika lång tid som det tog att få klicktekniken till marknaden kommer det antagligen att ta att få härdat trä att bli accepterat, men då kommer det att slå stort. Materialet har stora fördelar jämfört med vanlig parkett och det är dessutom billigare för kunden. 

– Ett härdat trägolv behöver aldrig slipas. Det är både billigare och bättre än parkett och dessutom betydligt mer miljövänligt, då det går åt mycket mindre trä vid tillverkningen. Ett parkettgolv på 400 kvm kräver 10 ekar och man nyttjar bara en tredjedel av träet från varje ek. Hållbarhet handlar om att ta ut så lite resurser som möjligt och utnyttja maximalt av resurserna på ett smart sätt. Vi tillverkar golvet med ett fanér som låter oss nyttja 100 procent av eken. Det gör att det räcker med en ek till 400 kvm härdat trägolv. Vi har tillgång till ekskog i Kroatien där vi har tre fabriker och där ekarna växer inom 5 km från fabrikerna. Det är närodlat och vi hjälper till att stoppa skövlingen av ekskogen, säger Johan.

Den nya tekniken ger sammanfattningsvis ett hårdare och billigare golv med gröna förtecken. Skandinavien är just nu den främsta marknaden, men man planerar även att gå in i Storbritannien. Möbelmässan i februari var en jätteframgång, där visade Bjelin upp härdad gran.

– Våra härdade grangolv blev folk mäkta imponerade av! Gran är annars ett mjukt träslag, som vi härdat till 4 gånger starkare. Vi kan även härda ask eller valnöt, det finns egentligen ingen begränsning för vilka träslag man kan använda den nya tekniken på, vilket ger kunderna helt nya möjligheter i val av golv, avslutar Johan.

Skribent: Anna Bjärenäs

https://www.bjelin.se