Att odla är livet!

Publicerad av

Odling har på senare tid blivit otroligt populärt. Urban gardens poppar upp lite här och där, i nya bostadsområden finns ofta gemensamma växthus eller odlingslotter och i media får odling allt mer utrymme. Kort och gott – odling är hetare än på länge!

Att odla är inte bara ett sätt att bli självförsörjande på ekologiska grödor för husbehov. Lyxen i att kunna gå ut på balkongen eller i trädgården och skörda primörer är oslagbar och gör lika mycket för livskvaliteten i rent terapeutiskt syfte. Att odla är att odla sin egen hälsa, menar Rebecca Strömblad på Willab Garden.

Rebecca Strömblad och Hanna Schagerlöv

– Generationen som kommer nu vill kunna bidra med något. Alla kan odla, oavsett om man bor i lägenhet och har balkong eller om man har trädgård, säger hon.

Har man balkong och plats för en hink så kan man få fram grödor i hinken, som grönsaker, potatis, kål, eller tomater. 

– Det viktiga är att man vågar börja odla fast man inte besitter en massa kunskap. Har man en liten balkong behöver man inte stirra sig blind på radavståndet mellan plantorna. Slänger man ner flera frön i en hink kan man äta grödorna medan de växer, exempelvis rödbetor som är delikata när de är små och dessutom har god blast att lägga i sallader, säger Hanna Schagerlöv på Willab Garden.

Hanna och Rebecca har listat sina bästa tips för såväl balkong som trädgårdsodling, enkla sorter att odla som alla kan klara av. Till och med på den allra minsta balkong ryms en blomsterlåda, kruka eller hink och genom att utnyttja utrymmen på spaljéer eller väggar, samt hänga amplar i taket går det att odla en hel del. Är det för soligt kan man hänga upp en fiberduk och vattna ofta, det är främst torkan inte solen i sig som gör att växterna torkar. Att ha en riktigt bra planteringsjord från en blomsterhandel är nyckeln till lyckat resultat.

– Rabarber är en favorit som går jättebra att odla i kruka. Det är härligt att gå ut och skära av stjälkarna och göra paj eller saft, eller använda bladen som uppläggningsfat. Vackert, enkelt, snabbväxande och roligt i matlagning och desserter. Det går att köpa lite större plantor på trädgårdshandeln eller blomsteraffärer. Rabarber är perenna och kan skördas hela sommaren. De går fint att odla oavsett väderstreck och kan stå kvar ute under vintern om man virar en filt runt krukan, berättar Rebecca. 

– Rädisa, gärna i blomlåda! Det är en primör alla borde odla på sin balkong och den kräver inte mycket jorddjup, det räcker med 15-20 cm. Man kan även äta den peppriga och goda blasten och låter man rädisorna gå upp i blom så kan man äta ärtskidan.Det är en billig grönsak med många användningsområden, säger Hanna entusiastiskt. 

Andra balkonggrödor som går att odla hela sommarsäsongen och långt in på hösten är spenat och asiatisk kål. De kan frösås i april/maj och klarar någon frostnatt. Man kan till och med så ända fram till i oktober och fortsätta skörda så länge det är frostfritt. På så sätt får man eget bladgrönt åtminstone halva året. 

Har man trädgård finns två alternativ. Har man en stor gräsmatta kan man antingen gräva upp gräset och göra en jordbädd eller lägga dit pallkragar och fylla med jord och odla där och bygga ut efterhand. Inget är bättre eller sämre än det andra, det är en smaksak. Oavsett om man är van odlare eller förstagångsodlare tipsar Hanna och Rebecca här om några måsten i trädgårdslandet.

– Min favorit är sparris. Den är väldigt enkelt att odla, man köper rötter, antingen på nätet eller i handelsträdgård. Dessa gräver man ner ganska djupt. Det krävs dock lite tålamod, först efter tredje året kan man börja skörda sparrisen. De första två åren är den en vacker buske och mellan år 3-50 får man de bästa skördarna, säger Hanna. 

– Potatisen – en älskad knöl. Har man en uppgrävd gräsplätt och en hård jord då är potatis jättebra att odla, den gör jorden väldigt lucker och näringsrik och sen blir den perfekt att odla gräsmatta på. Potatis är väldigt lätt att odla. Man köper sättpotatis och den behöver inte förgros, det tar bara lite längre tid om man stoppar ner den direkt. Sen har man en näringsrik grönsak man kan dela med sig av, det kommer ju mycket av bara en potatis. Bor man i norr kan man odla mandelpotatis, det finns en sort för varje smak och region, säger Rebecca.

Hanna och Rebecca vill även slå ett slag för närodlade och egenodlade blommor. Snittblommor är en stor miljöbov och i vårt land finns jättemycket fina blommor, om bara konsumenterna kunde följa den naturliga säsongen mer. 

– Man kan odla sina egna blommor, plocka in sin egen bukett från trädgården, en jättehärlig lyx. Dahlior är väldigt tacksamma att odla och ger fantastisk skörd redan första året. Det år att köpa en knöl eller fröså. Zinnia, som finns i massa olika färger är också väldigt enkel att lyckas med och perfekt och hållbar som snittblomma, dessutom väldigt på modet, säger Rebecca. 

– Malva är jättefin. De dubbla sorterna håller bäst i vas inne. Såväl Malva som Dahlia och Zinnia är milda i doften och allergivänliga. Det finns också färdiga mixar av blomfrön i handeln. Många sommarblommor kan man direkt sätta i landet. Dessa färgglada blommor blir som en landningsbana för bin och humlor, som hjälper till i resten av trädgården också, avslutar Hanna.

Willab Garden

Willab Garden är Nordens ledande leverantör av uterum och växthus. Familjeföretaget, som startade 1986, har idag ett stort sortiment för trädgård, odling och allt som behövs för att skapa rum i trädgården. Se willabgarden.seeller Instagram @willabgarden för mer info.

Skribent: Anna Bjärenäs

https://www.willabgarden.se