Unika givare är nyckeln

Publicerad av

Endast med unika givare kan en liten svensk firma med 46 års erfarenhet av automationsmarknaden erbjuda något för fastighet och medicin, men det gäller att vara först och unik.

Att effektivisera och automatisera produktionen är för många företag ständigt aktuellt. Det går att förbättra kvalitet och effektivisera på många nivåer, ner i minsta lilla detalj. Givare är en sådan detalj. Ofta blir givare tyvärr en prisfråga. Företaget Hemomatik jobbar istället med en konkurrenskraftig relation mellan kvalitet och pris. 

Hemomatik startade sin bana inom automation för 47 år sedan. För 45 år sedan var man först i världen med cylindergivare och levererade 100.000-tals av dessa till Mecman och Atlas Copco, samt finska Pimatic. Kuriöst nog skedde leveransen av givarna i bärkassar från matbutiken OBS.  Idag omsätter företaget 55 miljoner SEK på sin försäljning av givare, varav hälften kommer från egen produktion i fabriken i Östhammar. 

– Vi samarbetar endast med originaltillverkare som bland annat levererar ”Brand Label” till ett tiotal kända varumärken. Vi jobbar globalt och levererar många givare med kundens artikelnummer. Vi har kanske Skandinaviens största lager av normgivare och av givare som klarar 3 gånger norm.  

I tider där AI, IoT och Industri 4.0 är hetare buzz words än automation har Hemomatik ändå lyckats växa och stå emot konkurrensen från bland annat asiatiska företag. Företagets främsta marknad finns i Sverige och Skandinavien, men på senare år har man även expanderat försäljningen på den kinesiska marknaden. 

– Marknaden förändras snabbt och min personliga uppfattning är att världen inte behöver mer produkter. Automation blir en krympande marknad. Se bara hur det gått med Mecman som blev Bosch Rexroth som blev Aventics och försvann från Sverige eller Atlas Copco som blev Monsun Tison som blev Parker och försvann från Svenska marknaden. Vårt mål är inte att höja omsättningen per år, utan att omsätta samma 50 miljoner, men på ett kvartal. Tid är en bättre värdebarometer än pengar. Vi har inga säljare bara tekniker och service, det tycker vi visar att unika produkter marknadsför sig själva, säger Erik Moebius, en av grundarna till Hemomatik AB. 

Hemomatik gör bland annat allt-i-ett-givaren HM-AM1000, med MEMS-teknik som mäter luftflöde, temperatur och relativ luftfuktighet är speciellt lämplig för att kontrollera inomhusklimat och energiförbrukning. Den har låg strömförbrukning och passar för enkel och flexibel montering i ventilationsrör. Den har modbus via RS-485. Just nu är en unik givare för fastighet CO2 under utveckling.

– Detta är ett exempel på en av våra smarta lösningar inom HVAC och IoT (Internet of Things) och fler är att vänta i framtiden, avslutar Erik.

Läs mer på:  www.hemomatik.se