Stora fördelar med GeoSmarts lättregelsystem

Publicerad av

Effektiv husproduktion med lättregelsystem i återvunnet stål gör att röta och påväxt är minnen blott. Enkelheten i monteringen och hållbarhetsfördelarna gör materialet framtidssäkrat. 

I Sverige är byggindustrin traditionsbunden och reglar görs sedan urminnes tider av trä. Länge har alternativ saknats, men nu har en ny teknologi kommit, som i Sverige introduceras på marknaden av GeoSmart. Företaget är nyetablerat i Sverige, men dess banbrytande teknologi är sedan tidigare väl beprövad i andra länder. 

GeoSmart tillverkar huskonstruktioner med lättregelsystem i återvunnet stål och fokuserar väldigt mycket på att effektivisera produktionen och arbetsprocessen. Tekniken kommer ursprungligen från Kanada och har förfinats bland annat i Tyskland. Enligt ingenjörer har man nu nått toppen på utvecklingskurvan. Förfiningen av teknologin har tagit många år och visionen har varit att minimera materialåtgången utan att tumma på kvaliteten. Man har velat minimera arbetstiden, samt förenkla arbetsprocessen och eliminera felmarginaler samt förseningar som uppkommer under en produktionsfas. Tillverkningen sker idag i Europa men målsättningen är att flytta den till Sverige. 

– Vi utvecklar de bästa, mest högpresterande lättregelsystemen av galvaniserade stålkonstruktioner i återvunnet stål med innovativ teknik i våra toppmoderna fabriker. Genom vår unika tillverkningsprocess med millimeterprecision elimineras felmarginaler och materialförluster, samt förseningar i produktionen, berättar Gina Hermansson, GM på GeoSmart.

GeoSmart erbjuder helhetslösningar från idé till färdig produkt. Innan leverans får kunden tillgång till konstruktionshandlingar samt 3D bilder, både elektroniskt och i pappersform. 

Produktens egenskaper är odiskutabelt mycket fördelaktiga. Snabb, högkvalitativ tillverkning och leverans, samt snabb installation resulterar i lägre slutpris. Reducerad vikt ger mindre klimatpåverkan och det finns inga behov av lyftmaskiner jämfört med traditionell konstruktion.Tekniken är förutom till bostäder och industriella byggnader också väldigt användbar vid tillfälliga byggnader, som evenemangslokaler, fältsjukhus, eller personal- och studentbostäder.

Även fördelarna med materialets egenskaper är många. Statiken är högklassig trots reducerad vikt, materialet är otroligt motståndskraftig mot fukt och det finns inga begränsningar på utformning på grund av dess elasticitet. Den låga vikten, ger mindre belastning, enklare hantering och minskad miljöpåverkan.

– Byggnaden blir väldigt motståndskraftig mot seismisk aktivitet, vind och hårt väder. Statiken är utverkad så att även om vikten i konstruktionen är kraftigt reducerad blir den mer motståndskraftig och tål högre belastning än traditionella byggnadskonstruktioner, berättar Gina.

Fasadbeklädnad och andra traditionella material kan användas som vanligt på stommen, som dessutom kan återanvändas flera gånger eller byggas om utan materialsvinn. Jämfört med traditionella reglar får man med GeoSmarts lättregelsystem plats att lägga 10 cm extra ytterisolering på huset, vilket ger lägre energikostnader. Detta ökar byggnadens avkastning. Kort och gott ett toppmodernt och effektivt byggnadssätt. Lägg därtill att tillverkningsprocessen är väldigt slimmad: tillverkningen är kostnadseffektiv, materialåtgången är liten och materialet kommer oavkortat från återvunnet stål. GeoSmarts motto är “Mycket vunnet allt återvunnet med klimatneutralt byggande”- och Gina berättar hur man ser på framtidens utveckling av byggbranschen: 

– Just att vi återanvänder återvunnet stål är väldigt klimatsmart, då det eliminerar flera kedjor i tillverkningsprocessen och minskar Co2-utsläppen med 75 procent. Man i princip skrotar gamla bilar och bygger hus av dem. Vi har skapat en lösning som vi anser är helt nödvändigt för framtiden. Hållbarheten uppnås genom återvinning, minskad förbrukning och materialförlust, samt förenklade arbetsmetoder. Vi erbjuder ett nytt hållbart koncept som alla tjänar på, inklusive miljön, avslutar Gina.

GeoSmart medverkar på Nordbygg i september, kom och lär dig mer i montern!

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.geosmart.nu