Textilier användbara i generationer

Publicerad av

Hållbara produkter är något som växt i popularitet i vår alltmer medvetna omvärld. LINUM tillverkar textilier i naturmaterial som håller och älskas av människor i generationer – mer hållbart än så kan det knappast bli.

LINUM har under många år varit en internationell aktör med flera betydande återförsäljarkunder som franska varuhuset Le Bon Marché och väletablerade Stockmann. Under en lång period drev LINUM sin verksamhet genom lokala Europeiska kontor och en agentbaserad säljorganisation. Från att vara grossist har man nu gått till att bli alltmer slutkundsinriktade.

– Under de senaste två åren har vi moderniserat och centraliserat vår verksamhet i takt med att allt fler återförsäljare etablerar sig online. Vi är stolta över att en så stor kund som exempelvis tyska Ambiendo vill göra affärer med oss. Under den här perioden har vi också utvecklat vår egen webshop och förtydligat vårt erbjudande. Under förra året arbetade vår CEO Gunilla Brisinger tillsammans med COO Charlotta Dahlqvist, hårt på att ta fram ett sortiment som är mer nischat och greppbart, berättar Retail Sales Manager Mats Svensson. 

Mats Svensson

Digitaliseringen har medfört att LINUM idag kan korta ner sina säljprocesser. Man är idag mycket mer av en ”buy it now, get it now”- organisation som kan varuförsörja sina kunder året om, dygnet runt, snarare än vid utvalda tillfällen. 

– För egen del säljer jag både i fysiska möten, men också mycket via våra digitala verktyg, såsom vår B2B- portal, en webshop för återförsäljare. För mig handlar kontakten också om att stärka min partners affär genom relevanta kampanjer, bra innehåll och rätt varumix, säger Mats.

Just innehållsfrågan är betydligt mer närvarande på agendan än förut, vilket tyder på att LINUM frångått det klassiska kollektionsupplägget med införsäljningar två gånger om året, för att istället kunna jobba med nyheter mer löpande. Det ser man som en befriande förändring som skapar skarpare förutsättningar att både skapa och leverera formstarka produkter utifrån en mer regelbunden efterfrågan.   

I den nya butiken kommer LINUMS utbud verkligen till sin rätt. I den finns bäddade sängar, dukade bord och klädda soffor med kuddar. 

– Vår ambition är att man ska kunna se och förstå produkten. Många förknippar LINUM med färg, form och funktion och vi har genom butiken gjort vårt yttersta för att lyfta fram de egenskaperna. Vår omtyckta sittdyna PEPPER finns exempelvis i över tjugo färgnyanser och när man ser dem i butiken förstår man bättre hur de kan kombineras och matchas för en attraktiv helhet. I butiken har vi också hela vårt gardinsortiment, vilket vi under 2019 upplevt en rejält ökad efterfrågan på, berättar Mats. 

Tillväxtresan skakas dock av konsekvenserna av pandemin Covid-19, vilken gjort att många marknader måste agera efter helt nya spelregler. 

– Just nu försöker vi parera omständigheterna runt covid- 19. Det är såklart en oerhörd press för hela vår bransch och vi försöker göra vårt bästa för vår egen verksamhet, samtidigt som jag personligen tror att det är extremt viktigt att vara mer lyhörd än vanligt och behålla en ödmjukhet inför en sviktande marknad. Samtidigt pågår livlig aktivitet på kontoret och jag vet att det just nu cirkulerar en hel del planer och idéer. Även om ingenting är klart i dagsläget, är det onekligen en extremt spännande tid för handeln, avslutar Mats.

Om LINUM

LINUM grundades 1966 och har sedan dess producerat textilier för hemmets många rum i egen design. Företaget har som ambition att endast arbeta med naturmaterial och värnar om sömnadshantverket. LINUM tror att hög kvalitet i kombination med ett unikt formstarkt uttryck, skapar produkter som människan vill använda länge. Därav har man valt uttrycket ”användbart genom generationer” för att beskriva sin vision. LINUMS huvudkontor och Flag Ship Store ligger på Karlavägen 64 i Stockholm. 

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.linumdesign.com