Svenska kvalitetstapeter är mer populära än någonsin

Publicerad av

Intresset för att fixa hemma och sätta sin egen prägel på hemmet har aldrig varit större. Det gäller allt från trädgård till snickeri, möbler, golv, inredning och inte minst tapeter, där intresset nått även yngre målgrupper. 

Att tapetsera är populärare än på länge och enklare än någonsin. Det nya sättet att tapetsera innebär att man klistrar direkt på väggen och sedan bara sätter upp tapeterna, betydligt smidigare än att klistra på själva tapeten, anser många. På Duro Sweden AB märker man tydligt det ökade intresset för tapetsering. Att även yngre personer som just flyttat in i sin första lägenhet är så intresserade av traditionella tapetmönster är något nytt. 

– Det är roligt med så stort intresse för tapeter över lag. Sociala medier har blivit ett skyltfönster för tapetsering mot en yngre publik, vilket har ökat intresset även i denna målgrupp. Att tapetsera är ett enkelt sätt att förändra ett rum. Vi ser att folk vågar testa mer, vågar mera färg, samt tapetserar hela rum, inte bara fondväggar. Man vågar även vara mer personlig och det är bra, för då får tapeten ofta sitta kvar längre, säger Maria Bryngemark, designchef på Duro Sweden AB. Mycket viktigt är också att vi trycker tapeterna med mycket färg. Det ger en känsla av handtryck. Dessutom är färgerna ljusäkta. Inte så dumt om man vill flytta en tavla efter fem år.

Duro grundades 1930 med målsättningen att tillverka slitstarka och tåliga tapeter av hög kvalitet. Senare har visionen utvecklats och idag genomsyras verksamheten av en mycket konsekvent miljöhänsyn och ett bejakande av skandinavisk design. Tillverkningen från idé till färdig tapet sker i fabriken i Gävle. Under många år har Duros designarbete bedrivits i nära kontakt med flera av Sveriges mest etablerade inredningsdesigners. Detta har bäddat för framgångar, både nationellt och internationellt och idag syns Duros tapeter på såväl kungliga väggar som i sommartorp kända från tv. Tapeterna säljs via 700 återförsäljare i butik och online, huvudsakligen i Skandinavien, Tyskland och Asien. 

– Vi är stolta över vår lokala produktion, att vi gör allt från idé till tapetrulle under samma tak i Gävle. Miljö och miljöfrågor har alltid funnits med som en tanke i vår produktion, liksom att vi bibehåller vårt svenska uttryck och design. Därför har vi uteslutande jobbat med svenska formgivare sedan 50-talet, säger Maria.

Duro kommer med en ny kollektion om året. Ett år är tiden det tar från idé till färdig tapetbok. 

– Vi är väldigt noggranna när vi går igenom färger och uttryck. Vi blandar in många personer längs vägen som gärna får ha synpunkter, berättar Maria.

Duro har ett antal olika kollektioner i olika stil, allt från moderna och skandinaviska kollektioner som är enkla i sin framtoning, till historiska tryck, som de gammalsvenska kollektionerna och Duro 1900. 

– Den klassiska gammalsvenska kollektionen har funnits sedan 60-talet, när många gamla hus revs och folk ville spara tapeter från husen. De skickade in fragment av tapeter och utifrån dessa gjorde vi en kollektion. Den innehåller tapeter från 1700-1930-talet och nu finns den som QuickUp-tapet som gör att man kan limma direkt på väggen. Det gör det lättare än någonsin att tapetsera. Var tionde år kommer det en ny gammalsvensk kollektion, för folk har inte slutat skicka och komma hit med tapetfragment och kollektionen är omåttligt populär, säger Maria. 

En annan väldigt populär kollektion är Duro 1900 som innehåller tapeter som representerar hela 1900-talet. 

– Tänk så mycket som hände under 1900-talet! I kollektionen Duro 1900 har vi tagit fasta på tapethistorien och skapat en arkivkollektion som lyfter fram tidlösa svenska klassiker. Från det tidiga 1900-talet med svulstiga slingor, via 30-tals funkisstil och till fantasifull fondtapet när 2000-talet tar vid. Kollektionen är fylld av kända svenska formgivare som Viola Gråsten, 10-gruppen och Toni Hermansson, berättar Maria. 

I höst kommer nästa kollektion från Duro. Som vanligt är det mycket hemlighetsmakeri fram till lanseringen, men utan att avslöja för mycket vågar vi säga att den kommer att vara naturinspirerad och minst lika unik som tidigare kollektioner. 

Skribent: Anna Bjärenäs

https://www.durosweden.se